Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Po prvih poročanjih naj bi v novomeškem Revozu brez dela ostalo 400 ljudi, po današnjem odzivu sindikata pa Revoza ni na seznamu za prestrukturiranje.
Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche je želel v ZDA prodajati 911 kabrioleta, a ta zaradi strogih varnostnih zahtev ni bil primeren; zato je leta 1965 nastal 911 targa, polkabriolet, in živi še danes
BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW je prenovil serijo 5, karavansko različico in serijo 5 GT. Ob nežnejših oblikovnih spremembah se je v motorje prikradla elektrika. Kaj novega še prinaša, kaj vse zmore in kakšne bodo cene?
Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Zaprtje bo odneslo okoli tri tisoč delovnih mest, posredno pa bi lahko vplivalo še na 25 tisoč zaposlitev. Nissan je v preteklem letu posloval z največjo izgubo v zadnjih 20 let.
Volkswagnovo spogledovanje s Kitajsko Volkswagnovo spogledovanje s Kitajsko Nemški avtomobilski koncern naj bi se ogrel za državno kitajsko družbo Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors)

Izjemni Renault: lahko se fizično podaljša in spremeni v potovalni avto

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
električna...   dodaj
avtonomna vozila   dodaj
Renault dodaj
Zaslon dodaj
 
Čas branja: 4 min
02.03.2020  17:20  Dopolnjeno: 02.03.2020 17:37
Morphoz je konceptni avto, ki ga je mogoče prilagajati na načine, o katerih najbrž niste niti razmišljali.
Izjemni Renault: lahko se fizično podaljša in spremeni v potovalni avto
Renault morphoz v podaljšani (travel) različici z dolžino 4,8 metra in medosjem 2,93 metra
Foto: Renault

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
električna mobilnost   dodaj
avtonomna vozila   dodaj
Renault dodaj
Zaslon dodaj

Francoski Renault poleg elektrificiranih modelov – clia in capturja E-tech in E-tech plug-in – predstavlja tudi koncept morphoz, ki prikazuje prelomne rešitve po letu 2025.

Renault kot pionir elektromobilnosti prodira naprej ter poleg električne in hibridne klasike predstavlja pogled, ki sega dlje od leta 2025 in obljublja prilagodljivost, na kakršno najbrž še niste pomislili. Morphoz je mešanec med limuzino, SUV in kupejem. Privzdignjen avto povečanega kompaktnega razreda z zaprto prednjo masko, ki jasno nakazuje na prednji pogon, in zelo zanimivo zasnovo.

Kot opozarja njegovo ime, se morphoz lahko prelevi iz mestnega (city) v potovalni (travel) avto. Karoserija se iz kompaktne 4,4-metrske lahko fizično podaljša na 4,8-metrsko (medosje se poveča z 2,73 na 2,93 metra) in sprejme dodatno baterijo zmogljivosti 50 kilovatnih ur. Prirastek mer dobi v prednjem delu, kjer je nameščena dodatna baterija, in v zadnjem delu, kjer morphoz pridobi prostor za prtljago. Kabina ostaja enaka, kljub skromnim zunanjim meram osnovne konfiguracije pa je izjemno prostorna, saj so kolesa potisnjena na robove karoserije.

V osnovni postavitvi ima vgrajeno baterijo zmogljivosti 40 kilovatnih ur, ki naj bi omogočala doseg 400 kilometrov in zadoščala za 90 odstotkov potreb kupcev. Z vgradnjo dodatne baterije zmogljivosti 50 kilovatnih ur v prednji del avtomobila se sicer poveča masa morphoza, a tudi doseg na skupaj 700 kilometrov. Morphoz tako postane uporaben potovalnik tudi na daljših poteh.

Po potovanju se morphoz vrne na postajo, kjer mu odstranijo dodatno baterijo, morphoz pa privzame obliko city s standardnim akumulatorjem s 40 kilovatnimi urami. Na postaji dodatne akumulatorje napolnijo za vnovično uporabo. Medtem dodatno služijo kot vir energije za samopostrežne polnilnice za električna dvokolesa, za razsvetljavo ulic ali sosednjih stavb ter kot hranilnik električne energije za obnovljive vire.

Zanimiva je tudi ureditev potniške kabine konceptnega francoza. Voznik vanjo vstopi s pomočjo prepoznave senzorjev. Avto ga pozdravi z nizom svetlobnih znakov. Zamah z roko zadostuje za odklepanje vrat, ki se odpirajo dvokrilno. Med sprednjimi in zadnjimi vrati ni stebrička, kar olajšuje dostop v gostoljuben potniški prostor, ki je svetel tudi zaradi rumenih sedežnih prevlek in osrednje konzole. Po vzoru karoserije se tudi notranjščina s preobrazbo prilagaja potrebam voznika in potnikov.

V kabini ga čakajo futurističen volan, na sredini katerega je 10,2-palčni zaslon, ki prikazuje glavne podatke o vožnji in varnosti. Za volanom je obdajajoča armaturna plošča, ki na prvi pogled nima tradicionalnih merilnikov niti multimedijskega zaslona.

Šele na ukaz voznika se armaturna plošča odpre, poseben mehanizem pa pred voznika postavi instrumentno ploščo »livingscreen«. Ta velik zaslon, ki se torej pokaže na ukaz, prikazuje podatke o vožnji in multimedijskih funkcijah. Zaslon je lahko skrit ali viden tako v običajnem kot tudi avtonomnem načinu vožnje.

Sedeže v vozilu je mogoče premikati kot v enoprostorcu, denimo da so obrnjeni drug k drugemu in se tako lažje pogovarjajo ali so soudeleženi v skupnih opravilih. Za to je sovoznikov sedež simetrične oblike mogoče prevrniti, da je namesto naprej obrnjen nazaj. Potniki se tako počutijo kot v dnevni sobi, ki ima na sredini prečno konzolo z velikim zaslonom.

Ko se morphoz preobrazi iz oblike city v obliko travel, zadnji sedeži povečan prostor samodejno izkoristijo za pomik nazaj. Potniki tako pridobijo več prostora za noge. Lahko sedijo tudi kot v fotelju v dnevni sobi, pri čemer zaslon na prečni konzoli služi kot klubska mizica.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Kakšna bo torkova cena bencina in dizla, če ne bo spremembe trošarin 1

V zadnjih tednih je bila drobnoprodajna cena goriv okrogel evro po zaslugi prilagoditev (predvsem zvišanj) trošarin

AVTO
Novice
Novice (Na enem mestu) Noro, kakšne popuste danes dobite za nov avto 17

Cene novih avtomobilov iz zaloge so padle za dodatnih, 10, 20 ali več odstotkov. Za novi ford focus 13.660 evrov, škodo octavio 14...

OGLAS
AVTO
Članki
Članki Ne meči denarja skozi okno, uvozi avto iz tujine

Ste vedeli, da lahko leto ali dve star avto kupite za tretjino ceneje od novega (določene modele tudi za polovico), še vedno bo šlo za...

AVTO
Novice
Novice Takšna bo torkova cena bencina in dizla - če se ne bodo spet spremenile trošarine 1

Zgodovinski zdrs ameriške nafte WTI globoko v negativno območje je odmeval tudi na mediteranskih borzah goriv

AVTO
Novice
Novice Nov zagon avtoposla in močna pocenitev avtomobilov 11

Razburljivo dogajanje v zadnjih dveh tednih tako na področju proizvodnje, prodaje, cen avtomobilov, novih modelov kot trajnostne mobilnosti

AVTO
Posel
Posel Spletna dražba odvzetih avtov – v 40 minutah kupci razgrabili večino zaloge 2

V četrtek smo spremljali spletno dražbo odvzetih avtov, ki jo je za Summit Leasing organiziral Autopoint. Avti do 10 tisoč evrov so šli...

AVTO
Posel
Posel Je kriza spodbudila prodajo rabljenih avtov? Kaj se dogaja s cenami? 1

V mestih so ljudje, doslej odvisni od javnega prevoza, planili po poceni rabljenih avtomobilih. V Italiji so cene teh močno upadle, a le...

AVTO
Novosti
Novosti Dolgoprogaš prihodnosti: brez izpustov, štiriminutna polnjenja in 500 kilometrov dosega ​​​​​​​ 21

Se sliši predobro? Baterijska vozila tega ne zmorejo, razvoj vodikovih tehnologij pa bo v prihodnosti to omogočal. BMW razkriva...