Avto

Elektrika, hibridi, dizel v razkošni limuzini in leto okoljskih kazni

Teden, ko so se srečale vse tri aktualne tehnologije – elektrika v novem twingu, MAN eTGE in BMW i4, bencinski hibrid v hondi CR-V in DS9 ter močan dizel v luksuzni BMW sedmici. Vsi trije pogoni so pomembni pri lovljenju ciljev izpustov ogljikovega dioksida, ki jih prihodnje leto uveljavlja EU. Kako jih bodo dosegli, pojasnjujemo s primerom BMW.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

28.02.2020 08:53
Čas branja: 3 min

Kako bo BMW v letu dni zmanjšal izpuste kar za petino. Zgodba BMW je zgodba vseh avtomobilskih proizvajalcev v Evropi; preveliki izpusti bodo že prihodnje leto prinesli kazni, zato je zmanjšanje nujno, a drago.

BMW 740d: Bavarska jahta za suverenega menedžerja. Sedmica mora v šestem rodu znova dokazati, da je glava bavarske družine. Po našem mnenju si ta naziv brez dvoma zasluži, čeprav so bolj v modi avtomobili v visokih petah.

Preizkusil sem presenetljiv športni terenec z zanimivo tehniko. Honda CR-V hybrid 2.0 i-MMD AWD je avto brez menjalnika, a z zelo posrečenim hibridnim pogonom in kar poštenim pribitkom pri ceni. A za 42 tisočakov CR-V hybrid 2.0 i-MMD AWD executive skoraj ne pušča neizpolnjenih želja.

V Italiji, najbolj ogroženi državi s koronavirusom, se je na epidemijo odzvala tudi avtoindustrija – Fiat Chrysler zapira tovarne za obiskovalce, Italdesign-Giugiaro pa je celo ustavil stroje, ko se je z virusom okužil eden izmed zaposlenih.

Organizatorji avtosalona v Ženevi so v sredo sklenili, da kljub grožnjam koronavirusa izpeljejo letošnjo predstavo, ki privabi okoli 800 tisoč obiskovalcev z vsega sveta, tudi iz Azije.

Francozi so v tem tednu predstavili kar dve prestižni limuzini – skoraj pet metrov dolgega DS9, sicer izdelanega na podaljšani osnovi peugeota 508, in osveženega renaulta talismana, ki z merami prav tako kuka prek meja srednjega oziroma poslovnega razreda. Prava francoska pomlad, torej.

Nemški BMW je pred razkritjem prihodnji teden objavil kratek video, ki razkriva obline štirivratnega kupeja na električni pogon i4 in moč, ki presega celo dirkaškega M4.

Volkswagen caddy je tokrat res nov. Najmanjši dostavnik iz VW je prvič zasnovan na osnovi MQB, ponuja pa čiste dizelske motorje, različico na plin, digitalizacijo in kar 4,88 metra dolgo podaljšano različico maxi.

Električni twingo iz Revoza – 80 centov za sto kilometrov vožnje. Novi twingo Z.E. je, tudi zaradi majhne in lahke baterije, le dobrih sto kilogramov težji od bencinskega twinga TCe z 68 kilovati. S tekočih trakov Revoza bo prišel šele konec leta.

PSA Peugeot Citroën je tudi lani posloval odlično, celo rekordno, kljub upadu prodaje vozil. Jure pa se je v nedeljo spraševal, kakšne bodo torkove regulirane cene goriv na slovenskih črpalkah ob regionalnih cestah. Odgovor je dobil dan pozneje.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
PMM
Slovenska podjetja za volanom električnega tovornjaka, kakšne so izkušnje z njim?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Slovenska podjetja za volanom električnega tovornjaka, kakšne so izkušnje z njim? 1

Električni tovornjak MAN eTGM je opremljen z 12 litij-ionskimi baterijskimi paketi skupne zmogljivosti 185 kilovatnih ur, kar bi moralo zadostovati za do 200 kilometrov vožnje.

FINANCE
PMM
Zakaj bo za gospodarskimi vozili še vedno 'dišalo' po dizlu?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Zakaj bo za gospodarskimi vozili še vedno 'dišalo' po dizlu?

Električni pogon se počasi, a vztrajno prebija s skirojev, koles in osebnih vozil tudi na večja gospodarska vozila. Vendar se velika večina tovornih vozil še nekaj časa ne bo napajala iz vtičnice, ampak na stari dizel. Kupce osebnih vozil poganjajo čustva, kupce tovornih vozil pa ekonomika.

FINANCE
PMM
Zgodbe avtomobilskega Münchna, klepet s šefi avtoindustrije in novi prevzemi slovenskih trgovcev
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Zgodbe avtomobilskega Münchna, klepet s šefi avtoindustrije in novi prevzemi slovenskih trgovcev

V razburljivem avtomobilskem tednu sem vam pripravil zgodbe iz salona IAA Mobility v Münchnu, ki je dal kopico dobrih vsebin. Zapisal sem intervjuja s predsednikom uprave skupine Volkswagen Herbertom Diessom in članom uprave BMW Pietrom Noto, razkril prodajo Renault Nissan Adriatika, ki vključuje tudi slovensko podjetje in zaključen posel med madžarskim Wallisom in slovenskim Avto Aktivom. Iz ozadja izbora Poslovni avto leta pišem o bitki menedžerskih limuzin na Vranskem, ki jo je nekoliko nepričakovano dobila ostarela dama iz Münchna. Kako so glasovali člani žirije dostavnikov, kakšne zahteve imajo najzahtevnejši uporabniki in kaj jih pesti v poslu. Pišemo tudi o novem oplu grandland in mercedes-benzu razreda C, teden pa končujem z nekaj poslovnimi novicami.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
Avto
AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

FINANCE
Avto
Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis
Avto
AvtoMiloš Milač Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis

Intervju z Blažem Urbanijo, direktorjem družbe Wallis Motor Ljubljana, ki je oktobra lani prevzel posel in objekt nekdanjega trgovca BMW A-Cosmosa.

FINANCE
Avto
BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov
Avto
AvtoMiloš Milač BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov 25

BMW električni orjak bo ponudil kopico sodobne tehnike, krepke mere in doseg prek 600 kilometrov v različici iX xDrive50.

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.