Avto

Električni twingo iz Revoza – 80 centov za 100 kilometrov vožnje

Novi twingo Z.E. je, tudi zaradi majhne in lahke baterije, le dobrih 100 kilogramov težji od bencinskega twinga TCe z 68 kilovati. S tekočih trakov Revoza šele konec leta.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

24.02.2020 21:00
Dopolnjeno: 25.02.2020 07:55
Čas branja: 3 min

Novi twingo Z.E je tehnični dvojček smarta forfour EV, zato je opremljen z enakim pogonom in baterijo. To pomeni 60 kilovatov oziroma 82 konjskih moči, 160 newtonmetrov navora električnega motorja, ki je seveda na voljo takoj, in še z baterijo z zmogljivostjo 21,3 kilovatne ure uporabne vrednosti, ki je vgrajena v dnu avtomobila pod prednjimi sedeži. Twingo Z.E. je ohranil enako velik prtljažnik, 174 litrov do police oziroma 980 litrov ob podrti zadnji klopi.

Twingo je mestni avto, to pa še bolj velja za električnega. Ta ima, še zlasti v primerjavi z zoejem, razmeroma majhno oziroma po moči skromno baterijo 22 kilovatov oziroma 21,3 kilovatne ure uporabne vrednosti, kar mu omogoča povprečen doseg 180 kilometrov po ciklu WLTP. V zimskih razmerah se ta zmanjša na 110 kilometrov, v poletnih (v mestnem ciklu) pa poveča na 250 kilometrov. To pomeni, da twingo Z.E. v idealnih razmerah porabi le 8,5 kilovatne ure elektrike na 100 kilometrov, kar vas bo stalo le okoli 80 centov na 100 kilometrov.

Polnjenje baterije bo trajalo 13 ur in pol (domača vtičnica 2,3 kilovata), štiri oziroma osem ur na stenski polnilnici (wallbox) z močjo 3,7 oziroma 7,4 kilovata, dve uri in 10 minut na 11-kilovatni AC-polnilnici ter uro in tri minute na 22-kilovatni AC-polnilnici.

Prednosti majhne baterije z maso 165 kilogramov pa sta vsaj dve. Prva je skromen prirastek pri masi, twingo Z.E. je namreč le 107 kilogramov težji od bencinskega twinga TCe z 68 kilovati moči. Twingo Z.E tehta 1.112 kilogramov, z dodatno opremo do 1.178 kilogramov, kar pomeni, da ima nosilnost med 350 in 416 kilogrami. Druga prednost majhne baterije bo, tako predvidevamo, ugodna cena twinga Z.E. O njej sicer še ni nič znanega.

Zanimive so tudi zmogljivosti električnega twinga, ki kljub manjši moči (60 kilovatov) pri pospešku do stotice z 12,6 sekunde užene bolj zmogljivega twinga TCe z 68 kilovati (13,1 sekunde do 100 kilometrov na uro).

Še bolj zgovoren je podatek o pospešku do 50 kilometrov na uro, ta traja le 4,1 sekunde. Od 80 do 120 kilometrov na uro twingo Z.E pospeši v 11,2 sekunde. Za primerjavo, zoe R110 potrebuje 9,3 sekunde, R135 pa 7,1 sekunde. Največja hitrost twinga Z.E. je 135 kilometrov na uro.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga

Citroën predstavlja ë-berlingo van, električno različico svojega lahkega gospodarskega vozila, ki bo v prodajne salone zapeljala v drugi polovici leta 2021; ob 800-kilogramski nosilnosti bo omogočal doseg do 275 kilometrov

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 7. del): Koliko elektrike sem proizvedel in koliko porabil v letu 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 7. del): Koliko elektrike sem proizvedel in koliko porabil v letu 2020 12

Sončna elektrarna je v dobri polovici leta proizvedla skoraj sedem megavatnih ur elektrike, poraba je za 437 kilovatnih ur presegla proizvodnjo.

FINANCE
PMM
Električna brata z 280 kilometri dosega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Električna brata z 280 kilometri dosega 12

Predstavitve električnih vozil se nadaljujejo – Citroën in Peugeot sta razkrila e-berlinga in e-rifterja, ki se ponašata z do 280 kilometri dosega, 1.050 litri prtljažnega prostora, dvema dolžinama in do sedmimi sedeži.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Majhen in krepak mercedes dobil električnega dvojčka
Avto
AvtoUroš Božin Majhen in krepak mercedes dobil električnega dvojčka 4

V Stuttgartu so predstavili novo vstopno točko v svojo vse hitreje rastočo družino električnih mercedesov. Med polnjenji bo prevozil več kot 400 kilometrov, na trg pa prihaja spomladi.

FINANCE
PMM
Električni volkswagen ID.4 tik pred vrati, cene krepko nižje kot v Nemčiji
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Električni volkswagen ID.4 tik pred vrati, cene krepko nižje kot v Nemčiji 32

Volkswagnov slovenski distributer je začel predprodajo drugega električnega avtomobila iz družine ID – ID.4. Prvi avtomobili bodo pri nas aprila, od jutri na ogled v ljubljanski Aleji, cene od dobrih 33 tisočakov.

FINANCE
Avto
Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem
Avto
AvtoUroš Božin Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem 4

V primerjavi več kot 20 električnih avtomobilov na ADAC ugotavljajo, da velikost baterije ni vse. Vendar tudi poraba energije ne pove celotne zgodbe.

FINANCE
Avto
Hyundaieva nova električna zgodba
Avto
AvtoUroš Božin Hyundaieva nova električna zgodba 6

Ioniq 5, začetnik nove električne znamke, bo ponudil do 480 kilometrov dosega, izjemno hitro polnjenje ter prostorno in moderno kabino