PMM

Kako bo Toyota rasla na ohlajenem trgu in koliko ''bencina'' porabijo električni avti

Obiskal sem Toyotin dogodek Kenshike v Amsterdamu, kjer nam je japonski proizvajalec predstavil poslovne načrte, nove modele in znamko mobilnih storitev Kinto, to bo v Evropi razvijal Slovenec Tom Fux. Izračunali smo porabo in ogljični odtis električnih avtov, izražen v litrih bencina. Ionity je močno podražil polnjenje, zanj lahko odštejete tudi 79 evrov. Tesla je po vrednosti presegla Volkswagen, kako je to mogoče!? Podrobno še o prilogi Trajnostna mobilnost in razvoju vsebin, ki močno presegajo okvire avtomobilizma.

Podporniki obveščajo

FINANCE
PMM
Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj

Tako bodo kranjski občini pomagali zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 80 odstotkov

FINANCE
PMM
Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb
Pametna mesta in mobilnost
DALJINSKO ODČITAVANJE PORABE ENERGENTOV
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb

Za razliko od statičnih cenovnih modelov, ki se ne prilagajajo nihajočemu povpraševanju, se sistem daljinskega odčitavanja energentov odziva na podatke v realnem času

FINANCE
PMM
 V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2

Slovenska prestolnica bo pridobila sodobno orodje za upravljanje, načrtovanje in izvajanje mestnih politik, hkrati pa bo platforma služila kot enotna informacijska in komunikacijska točka med mestno upravo, meščani in gospodarstvom.

24.01.2020 11:05
Dopolnjeno: 24.01.2020 11:16
Čas branja: 3 min

V Amsterdamu sem obiskal Toyotin dogodek Kenshike, na njem pa nam je japonski proizvajalec razkril poslovne načrte in pojasnil, kako bo dosegel veliko rast prodaje v sicer ohlajeni avtomobilski Evropi.

Toyota nam je predstavila nove modele na področju elektrombilnosti, pogona na vodik in tudi novosti na športnem področju, ki je bilo pri tej znamke v bližnji preteklosti nekoliko zapostavljeno.

Prvi mož Volkswagna je na plan potegnil znamenito primerjavo s finsko Nokio, ki je pred dobrimi desetimi leti čez noč klecnila pod pritiskom naprednejših tekmecev. Preprosto zato, ker se ni prilagodila. Diess seveda ne želi doživeti usode Nokie, zato se mora še hitreje prilagoditi.

Ionity je krepko podražil polnjenje električnih avtomobilov. Cena za polno baterijo je tudi 79 evrov. Skupno podjetje družb BMW, Daimler, Ford in skupine Volkswagen, ki v Evropi in tudi v Sloveniji ponuja polnjenje na polnilnicah z močjo do 350 kilovatov, je objavilo novo cenovno shemo. Rastoče omrežje polnilnic, po Evropi jih je trenutno 200, bo po novem polnjenje zaračunavalo na podlagi kilovatnih ur. Namesto osem boste od konca januarja za polnjenje plačali do desetkrat več.

Smrtonosne zračne blazine so na servis poslale že več kot šest milijonov avtov. Za vpoklic je kriva kontrolna enota zračnih blazin, ki so jo izdelali v dobavitelju TRW. V nekaj primerih v nesrečah ni sprožila zračnih blazin, ameriška agencija za varnost na cestah NHTSA pa je v obsežni analizi ugotovila, da je slabo oziroma nedelujoča elektronika kriva za nekaj smrtnih žrtev na ameriških cestah.

Tesla po vrednosti prehitela 30-krat večji Volkswagen. Teslin balon se napihuje, danes je ameriški proizvajalec vreden prek sto milijard dolarjev, kar je več od Volkswagna, ki izdela skoraj 11 milijonov avtomobilov, Tesla le 367 tisoč. Pozornost je zdaj usmerjena v razkritje poslovnih rezultatov prihodnjo sredo.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in podrobneje secirali prodajo dveh največjih - Volkswagna in Toyote v svetu, Evropi in Sloveniji. Katere so avtomobilske novosti na trgu, katere na slovenskem trgu. V Trajnostni mobilnosti o realni porabi električnih avtov, o točki preloma električnega nissana leafa in novih navadah Evropejcev na področju mobilnosti. Za konec pa še o novih cenikih Lexusa in Jaguar Land Roverja, ti so seveda ugodnejši kot lani.

FINANCE
Avto
Volkswagen spet prvi na svetu in v Sloveniji, upad prodaje so ublažili električni avti
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen spet prvi na svetu in v Sloveniji, upad prodaje so ublažili električni avti 5

Volkswagen je lani prodal 422 tisoč električnih avtov in priključnih hibridov, v zahodni Evropi so ti pomenili kar 11 odstotkov prodaje, v Sloveniji pa je z električnimi presegel 50-odstotni delež

FINANCE
PMM
Volkswagen presenetil analitike in si prislužil le dobrih 100 milijonov evrov okoljske kazni
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Volkswagen presenetil analitike in si prislužil le dobrih 100 milijonov evrov okoljske kazni 2

Nemški Vokswagen je lani izpuste ogljikovega dioksida zmanjšal za 20 odstotkov, na le 99,8 grama; s pomočjo legalnih trikov je cilj 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer zgrešil le za pol grama

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
PMM
Elektrika pomaga, Volkswagnova delnica trese borze (skoraj) kot Teslina
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Elektrika pomaga, Volkswagnova delnica trese borze (skoraj) kot Teslina

»Naj začnem z očitnim: e-mobilnost je zmagala,« je v ponedeljek rekel Volkswagnov šef Herbert Diess in delnica VW je poletela, kot da bi bila Teslina.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
PMM
Volkswagen ID.4 je svetovni avto leta 2021
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Volkswagen ID.4 je svetovni avto leta 2021

V finalu izbora Svetovni avto leta 2021 je krono najboljšega odnesel električni volkswagen ID.4. Na prvo mesto smo ga postavili tudi na Financah.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti