Avto

Uresničitev Erdoganoviih sanj: to je turški električni avto

Turčija želi postati veliki igralec na rastočem trgu električnih vozil. Prodajo bodo začeli v Evropi, predsednik pa si želi, da bi se vozila TOGG prodajala po vsem svetu.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
09.01.2020 22:50
Čas branja: 3 min

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je že pred leti izrazil željo po turškem avtomobilu. Leta 2011 je spodbujal turška podjetja, da bi s skupnimi močmi izdelala avtomobil. Sanjal je o podjetju, ki bi Turčijo postavilo na avtomobilistični zemljevid. Pred dnevi je korak v to smer naznanila turška družba TOGG, ki je razkazala dva SUV in limuzino razreda C, s katerimi želi vstopiti na trg električnih avtomobilov. Predstavitve in promocije se je, pričakovano, udeležil in lotil tudi Erdogan. Vse to je del njegovega velika načrta razvoja Turčije v gospodarsko velesilo.

Več kot 500-kilometrski doseg

Pri snovanju oblike jim je pomagal slavni italijanski oblikovalski studio Pininfarina, ki je navdih črpal v anatolskih tulipanih. Osnova bo športni terenec z zadnjim pogonom in 150 kilovati moči. Različica s štirikolesnim pogonom in dvema motorjem bo imela 300 kilovatov. Do sto kilometrov na uro bo potreboval 7,6 oziroma 4,8 sekunde. Ponujali naj bi dve velikosti litij-ionskih baterij z dosegom več kot 300 in 500 kilometrov. Na hitri polnilnici jih bo mogoče do 80 odstotkov napolniti v pol ure, ob tem bodo ponujali osemletno garancijo na baterije.

Zaradi dolge medosne razdalje naj bi avto ponujal dovolj prostora za petčlansko družino. Vozniku in sovozniku bo na voljo več zaslonov, še dva, ki nadomeščata vzvratni ogledali, ter hologramski pomočnik. Začetek proizvodnje prvega SUV načrtujejo leta 2022. Takrat bo serijsko na voljo s tehnologijo 5G, vse posodobitve bodo potekale prek interneta. Prvi primerek je simbolično naročil turški predsednik. Erdogan je še obljubil, da bo polnilna infrastruktura v Turčiji za električne avtomobile pripravljena do leta 2022.

Velika zaveza države

Krovno podjetje sestavlja Anadolu Group, BMC, Kok Group, operater mobilne telefonije Turkcell in Zorlu Holding. Vsako od podjetij ima v lasti 19-odstotni delež podjetja TOGG, preostanek pa Unija turških zbornic. Tovarno bodo postavili v severozahodnem delu države v mestu Bursa. Naložbe v skupni vrednosti 3,3 milijarde evrov bodo omogočile proizvodnjo petih modelov in letno zmogljivost 175 tisoč avtomobilov. Družba TOGG bo deležna še nižjih davkov, brezplačnih zemljišč in nižjih obresti. Vlada se je zavezala še k nakupu kar 30 tisoč avtomobilov vsako leto do konca leta 2035. Vlagatelji bodo morali do leta 2023 zagotoviti dobre pol milijarde evrov kapitala.

S pomočjo predsednika

V Turčiji ne bo le proizvodnja. Imeli bodo razvojni center ter izpopolnjevali blagovno znamko in obliko. Avtomobilov ne bodo izdelovali po licenci, temveč bodo licenco prodajali drugim. Ne bodo uporabljali patentov drugih, ampak bodo ustvarjali svoje. »Z dovoljenjem boga, vero naroda in podporo predsednika bomo to dosegli,« obljublja predsednik uprave TOBB Rifat Hisarciklioglu. Projekt naj bi po začetku proizvodnje v 15 letih turškemu gospodarstvu prispeval 45 milijard evrov, napoveduje izvršni direktor Mehmet Gurcan Karakas, nekdanji direktor Boscha. Družba ima trenutno 114 zaposlenih, v prihodnjih letih pa bo ta številka dosegla štiri tisoč.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov 2

Lani je prodaja električnih avtov in priključnih hibridov zrasla za 40 odstotkov, na prvem mestu je spet Tesla.

FINANCE
Avto
Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe
Avto
AvtoMiloš Milač Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe 9

December je bil za trgovce novih avtomobilov tretji najslabši mesec prejšnjega leta, če štejemo le upad glede na isti mesec predlanskim. Zmanjšanje prodaje je bilo kar 47,6-odstotno, registriranih je bilo le 2.348 avtomobilov.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
PMM
Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga

Citroën predstavlja ë-berlingo van, električno različico svojega lahkega gospodarskega vozila, ki bo v prodajne salone zapeljala v drugi polovici leta 2021; ob 800-kilogramski nosilnosti bo omogočal doseg do 275 kilometrov

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Tekma za lovoriko tovarna leta 2021 se začenja
Tovarna leta
Izbor Tovarne letaSabina Petrov Tekma za lovoriko tovarna leta 2021 se začenja 2

Razpis za izbor najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji je odprt

FINANCE
PMM
Evropa do leta 2024 potrebuje milijon polnilnic za električne avtomobile
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Evropa do leta 2024 potrebuje milijon polnilnic za električne avtomobile 25

Evropska komisija mora hitro sprejeti cilje in zaveze pri gradnji polnilnic, subvencijah in plačilih polnjenja