Avto

Teden, ki je posegel v vse sloje panoge

V tem tednu oziroma dveh, če štejemo še predprazničnega, smo dobili novice z vseh področij avtopanoge. Novi električni avtomobili, športni terenci, motocikli, domače in svetovne premiere, obletnice, stavke, združitve, tekma za VW tovarno in naziv najboljši poslovni vozniki 2019 ter seveda spremembe cen bencina in dizla. Res je, nič posebno novega ni bilo v Tesli. Le napoved o razkritju novega avtomobila – terenskega poltovornjaka.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.11.2019 08:02
Čas branja: 4 min

Najodmevnejša zgodba prejšnjega oziroma predprazničnega tedna je napoved združitve dveh velikanov – Fiat Chryslerja in PSA Peugeot Citroëna. Združitev je nov drzen korak prodornega šefa PSA Portugalca Carlosa Tavaresa, ki je pred leti že izpeljal prevzem Opla.

Matej je analiziral, kakšne koristi bosta imela proizvajalca z združitvijo.

Med kopico novih, predvsem športnoterenskih škod je prava zvezda še vedno klasična octavia. Ta trenutek smo le nekaj dni od razkritja četrte generacije, s tega bomo poročali v živo. Pred tem pa nekaj uradnih risb in fotografij novinke ter povzetek njene zgodbe o uspehu, tudi pri Slovencih.

Medtem je na slovenske ceste zapeljal najmanjši Škodin SUV kamiq z obetavnimi lastnostmi in ugodno ceno, ki pojasnjujejo visoke prodajne načrte.

V drugem delu reportaže s tekmovanja Najboljši poslovni vozniki 2019 poročamo o novih izzivih, s katerimi so se spopadli tekmovalci. Z orjaškim oplom movanom so drseli po spolzkem terenu in se medtem prebijali med stožci, nato so z njim manevrirali na majhnem prostoru in tekmovali v iskanju orodja mobilne delavnice Sortimo.

Paradoks športnih terencev v času najstrožjih okoljskih zahtev. Športni terenci oziroma SUV imajo zaradi večje mase in slabše aerodinamike v povprečju za 14 odstotkov večjo porabo in izpuste kot po velikosti podobni, a klasično zasnovani modeli. Večja poraba SUV pa pomeni dodaten izziv za avtomobilske proizvajalce, ki bodo od leta 2021 začeli plačevati kazni za presežne izpuste ogljikovega dioksida.

Nemčija zvišuje, Slovenija pa znižuje subvencije za e-avte. Okoljski bonus za električne avte v Nemčiji z neto ceno do 40 tisoč evrov bo zvišan za 50 odstotkov, in sicer s štiri tisoč na šest tisoč evrov. V Sloveniji so subvencije še vedno višje kot v Nemčiji. Več kot za pol pa so se znižale subvencije za priključne hibride.

Slovenski Eko sklad obenem za leto 2020 zagovarja nižje subvencije za luksuzne električne avtomobile, piše na portalu Okolje & energija.

BMW je seriji F dodal prostornino in moč – prva modela sta F 900 XR kot športni turist podobne usmeritve kot močnejši S 1000 XR in nagec F 900 R. XR ima privlačno ceno 11.500 evrov, odpravlja pa se v neposreden boj za kupce z yamaho tracer 900.

Na 30-letnici japonske luksuzne znamke Lexus sem se lahko vrnil v preteklost, segel sem v roke avtomobilu, o katerem sem prebiral še v osnovni šoli – prvemu lexusu LS400, ki je daljnega leta 1989 pretresel svet luksuznih avtomobilov.

Kar nekako v ozadju tega dogodka ob praznovanju japonske znamke pa se je znašel lexus RX z letnico 2020. Sicer prodajno najuspešnejši Lexusov model, ki je po štirih letih dobil majhne, a pomembne popravke, ki izboljšujejo udobje tega tihega in prijetnega luksuznega SUV.

Uroš pa je povsem nenamerno, a temu se pač ni mogel izogniti, nastopal v novem BMW X6, kontroverznem kupejevskem SUV, ki vozi že v tretjo generacijo. Ta je enako bahava kot prva, je pa precej boljša, v vseh pogledih.

Poleg tega je analiziral posledice 40-dnevne stavke 48 tisoč zaposlenih v General Motorsu.

Na tej strani Atlantika pa še poteka boj za novo Volkswagnovo tovarno. Zanjo so se bojevali Srbi, posel so že dobili in ga tudi izgubili Turki. Ga bo dobila Slovaška?

Angleško-indijski Land Rover Jaguar je zapeljal iz rdečih številk in v zadnjem četrtletju znova posloval pozitivno.

Volvo pa je predstavil prvi popolnoma električni avto – XC40 recharge s krepkim električnim motorjem in zmogljivo baterijo. Znana je tudi nemška cena zanj.

Evropska komisija je odobrila prevzem slovenskih avtomobilskih trgovcev Autocommerce, Avto Triglav in AC-Mobil. Komisija je sklenila, da predlagani prevzem ne zbuja nobenih skrbi glede varstva konkurence. Novi lastnik bo Emil Frey, švicarska avtomobilska skupina s skoraj stoletno zgodovino.

Jure je med prazniki napovedal, da bo dvema pocenitvama pogonskih goriv zapored najverjetneje sledil manjši odboj navzgor.

Ni se zmotil. No, vsaj ne v celoti.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in podrobneje secirali prodajo dveh največjih - Volkswagna in Toyote v svetu, Evropi in Sloveniji. Katere so avtomobilske novosti na trgu, katere na slovenskem trgu. V Trajnostni mobilnosti o realni porabi električnih avtov, o točki preloma električnega nissana leafa in novih navadah Evropejcev na področju mobilnosti. Za konec pa še o novih cenikih Lexusa in Jaguar Land Roverja, ti so seveda ugodnejši kot lani.

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Tako so se z novim DMV pocenili lexusi
Avto
AvtoUroš Božin Tako so se z novim DMV pocenili lexusi 1

Prihranki segajo do 37 tisoč evrov. Modeli z majhnimi varčnimi hibridnimi pogoni pa so se podražili.

FINANCE
PMM
Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih 9

Volkswagen je pri prodaji e-avtov na Norveškem lani prehitel Teslo, skupaj s hibridi je bil delež elektrificiranih avtov med vsemi na novo registriranimi 83-odstoten.

FINANCE
Avto
Svetovni avtomobili, tovornjaki, avtobusi in še več elektrike
Avto
AvtoMiloš Milač Svetovni avtomobili, tovornjaki, avtobusi in še več elektrike

Teden je prinesel eksplozijo novosti različnih razredov in zasnov, zmagovalce izbora svetovni avto leta 2021 in novost na Financah - revijo Kamion&Bus, ki je včeraj obogatila tiskane Finance.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)