Avto

(video) Bugatti naziv najhitrejšega serijskega avta vrnil Volkswagnu

Nad doseženim bi bil navdušen pokojni Ferdinand Piech, ki je bil eden izmed glavnih ljudi pri prevzemu in vnovičnem zagonu znamke Bugatti.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
02.09.2019 21:21
Čas branja: 3 min

Tri leta je trajalo, da je Bugatti, butična znamka koncerna Volkswagen, častni naziv najhitrejšega serijskega avtomobila osvojil in vrnil v Nemčijo. Pri Bugattiju se uradno na rekord niso ozirali, a kot kaže, se obsedenosti z razvojem najhitrejšega avtomobila niso mogli upreti. Na začetku avgusta so posebej prilagojeno različico bugatti chirona zapodili po Volkswagnovi testni stezi v Spodnji Saški.

Posebej dodelani chiron je rekord agere RS švedskega proizvajalca Koenigsegg presegel za več kot 40 kilometrov na uro. Chiron je na najdaljši ravnini steze drvel s kar 490,47 kilometra na uro. Rekord je potrdilo nemško Združenje za tehnično spremljanje (TÜV). Z novim rekordom se Bugatti umika iz tekme proizvodnje najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu. Vsaj tako pravijo.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

"Večkrat smo pokazali, da izdelujemo najhitrejše avtomobile na svetu. V prihodnosti se bomo osredotočili na druga področja," je dejal predsednik Bugattija Stephan Winkelmann. Na stezi, oziroma testni tripasovni 21 kilometrov dolgi avtocesti, so rekord postavili na najdaljši, 8,8 kilometra dolgi ravnini. Voznik Andy Wallace je moral zavoj pred ravnino prevoziti z natanko 200 kilometri na uro, da bi na ravnini lahko dosegel maksimalno hitrost. Pri že vnaprej določeni točki je moral vozilo upočasniti nazaj na 200 kilometrov na uro, da bi varno prevozil naslednji zavoj.

"Postavljanje svetovnega rekorda pri tako visokih hitrostih vedno pomeni določeno tveganje. Vse mora biti popolno – avto, vreme in steza," je dejal vodja razvoja Stefan Ellrott. Pred rekordnim preizkusom so vozišče kamenja in peska očistili s posebnimi preprogami.

Različico chirona so brusili kar šest mesecev. Že ob prvem pogledu je jasno, da ne gre za "navadnega" chirona. Celotna karoserija leži nižje, oddaljenost od tal nadzirajo laserji. Da bi zmanjšali zračni upor, so odstranili aktivni spojler z zračno zavoro ter ga zamenjali s fiksnim, ki se spušča v kar 25 centimetrov podaljšan zadek.

Izpušne cevi so podaljšali, da z izpusti minimalno kvarijo zračni upor. Za pogon še vedno skrbi osemlitrski 16-valjni stroj, ki v tokratni različici razvije 1.600 konjskih moči. Menjalnika in štirikolesnega pogona pa niso spreminjali. Chiron, ki je postavil rekord, je le enosedežnik. Gre za prototip, ki ni daleč od proizvodnje, zato ne bo presenečenje, če bodo omejeno serijo v prihodnosti tudi prodajali.

Lestvica 10 najhitrejših serijskih avtomobilov

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Bugatti in Rimac povezana tudi uradno, sedež podjetja na Hrvaškem
Avto
AvtoMiloš Milač Bugatti in Rimac povezana tudi uradno, sedež podjetja na Hrvaškem 2

Skupno podjetje Rimca in Porscheja - Bugatti Rimac - bo vodil Mate Rimac. Zgodovinska združitev le deset let po tem, ko je mladi Hrvat zagnal svoje podjetje v domači garaži.

FINANCE
Avto
Šef Volkswagna: Rimac ne bo prevzel Bugattija, posel bo tekel drugače
Avto
AvtoMiloš Milač Šef Volkswagna: Rimac ne bo prevzel Bugattija, posel bo tekel drugače 4

Namesto prevzema Bugatija bo Rimac dobil delež v skupnem podjetju, ki ga bo zasnoval Porsche – kmalu novi skrbnik Bugattija, ki zdaj sodi pod streho Volkswagna

FINANCE
Avto
Rimac in Porsche s skupnimi močmi prevzemata vodenje Bugattija
Avto
AvtoUroš Božin Rimac in Porsche s skupnimi močmi prevzemata vodenje Bugattija 4

Hrvaški Rimac in Porsche bosta ustanovila skupno podjetje s sedežem v Zagrebu, ki bo izdelovalo Bugattijev model chiron in električnega rimca nevero.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Rimac s Porschejevo pomočjo do svežega kapitala in znamke Bugatti
Avto
AvtoMiloš Milač Rimac s Porschejevo pomočjo do svežega kapitala in znamke Bugatti 17

Rimac namerava v prihodnjih dveh do treh mesecih zbrati od 130 do 150 milijonov evrov. S svežim kapitalom bo zgradil nov center v bližini Zagreba, ki bo ustvaril tisoč novih delovnih mest.

FINANCE
PMM
Volkswagen presenetil analitike in si prislužil le dobrih 100 milijonov evrov okoljske kazni
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Volkswagen presenetil analitike in si prislužil le dobrih 100 milijonov evrov okoljske kazni 2

Nemški Vokswagen je lani izpuste ogljikovega dioksida zmanjšal za 20 odstotkov, na le 99,8 grama; s pomočjo legalnih trikov je cilj 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer zgrešil le za pol grama

FINANCE
Avto
Volkswagen spet prvi na svetu in v Sloveniji, upad prodaje so ublažili električni avti
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen spet prvi na svetu in v Sloveniji, upad prodaje so ublažili električni avti 5

Volkswagen je lani prodal 422 tisoč električnih avtov in priključnih hibridov, v zahodni Evropi so ti pomenili kar 11 odstotkov prodaje, v Sloveniji pa je z električnimi presegel 50-odstotni delež

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.