Avto

SUV dveh skrajnosti, najstniki o avtih in Tesla v Sloveniji

V tem tednu smo spoznali izjemni porsche cayenne coupe, prostorno in uporabno škodo kamiq ter preverili ali je prednji gnani jeep pravi Jeep. Najstnike sem na poletni finančni šoli strašil s stroški nakupa in vzdrževanja avta, Tesla je na svoj način vstopila na slovenski trg, poslovili pa smo se od izjemnega moža - enega največjih avtomobilistov 20. stoletja Ferdinanda Piecha.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

30.08.2019 08:08
Dopolnjeno: 30.08.2019 09:25
Čas branja: 3 min

Uroš je te dni spoznaval novo zverino iz Porschejeve družine – cayenne coupe. Regijska predstavitev je potekala v naših krajih, v Sloveniji. Na cestah, ki so daleč stran od običajnih poti, je okusil strast, adrenalin in tehnično odličnost coupeja, ki je SUV in SUV, ki je težko bolj športen, obenem pa še vedno imeniten, udoben in celo uporaben. Še posebej v različici turbo s 404 kilovati (550 konjskim močmi) pa tudi izrazito zabaven. Reportaža o, za marsikoga sanjski kombinaciji, tokrat iz slovenskih cest.

Matej pa je v Alzaciji preizkusil morda najpomembnejši Škodin avto - relativno majhen SUV kamiq. Relativno zato, ker je novi kamiq dolg 4,24 metra s čimer presega bratranca T-cross in arona ter se ob bok postavlja T-rocu, a je od njega prostornejši in cenejši. Prostorsko/cenovna kombinacija, ki v teoriji spominja na yetija. Je kamiq morda pravi naslednik uspešnega SUV potniškega dostavnika, karoq brez dvoma ni!

Slovo od enega največjih mož avtomobilizma 20. stoletja. Nekdanji prvi mož Volkswagna, eden od večjih lastnikov in vsekakor človek, ki je močno vplival na avtomobilsko industrijo, Ferdinand Piech, je umrl v 82. letu starosti. Kaj je dosegel kleni Piech, kakšna je njegova zapuščina in kateri sanjski avtomobili danes živijo zgolj zaradi njega?

Zakaj dostavniki sodijo v drug svet kot osebni avti? Kakšne so razlike med osebnimi in dostavnimi vozili, kateri miti zanje veljajo in kateri ne ter česa se tudi profesionalni vozniki še lahko naučijo? Znanje obvladovanja dostavnikov, polno naloženih in praznih, veščine varčne, spretnostne vožnje in drugih posebnosti boste lahko izbrani preizkusili v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Sredi septembra bo namreč asfalt poligona napolnilo kar 30 oplovih dostavnih vozil combo, vivaro in movano, čakajoč na res zahtevne preizkušnje.

Pustolovščina z »na pol« jeepom. Matej se je tokrat poigral z jeepom renegadom gnanim le prek prednjih koles. Z njim se je podal na pustolovščino v kar zahtevne terenske razmere in jo kljub slabemu oprijemu zaključil zadovoljen. “Na pol Jeep” ne razočara, le pričakovanja je treba spustiti in obrzdati pustolovsko žilico,« je zaključil.

Elon Musk je tvitnil »Slovenija!« In kaj se je zgodilo? Teslina spletna stran je v konfigurator za naročanje dodala Slovenijo. Torej nekakšen virtualni salon, pravega ne bo. Najbrž nikoli. Dobili smo tudi slovenske cene, sicer brez slovenskih davkov in s prihranki, ki jih je Tesla kar vključila v ceno, čeprav so zgolj fiktivni. Smo pa cene izračunali mi. S subvencijami Eko sklada in brez. Takrat, ko bodo Tesle uradno zapeljale tudi k nam, jih morda ne bo več. Ali pa bodo manjše.

Na Marjini in Ksenijini poletni finančni šoli sem najstnike tudi tokrat »strašil« s stroški nakupa in vzdrževanja avtomobila. In to skromnega, clia letnika 2012 za pet tisočakov. Nastala je zanimiva debata. Kako so dijaki reagirali, poznajo stroške z avtom, si ga sploh želijo, kako se ali se mislijo premikati po prestolnici in izven nje, kaj menijo o električni avtih…?

p(Toyota#Toyota) prevzela pet odstotkov Suzukija, ta pa drobec Toyote. Japonska proizvajalca avtomobilov sta sklenila kapitalsko povezavo z izmenjavo oziroma odkupom deležov obeh podjetij. Suzuki bo z vložkom 409 milijonov evrov postal lastnik 0,2 odstotka delnice Toyote. Ta bo v Suzuki vložila še enkrat večji znesek, 819 milijonov evrov, za ta denar pa bo dobila precej vidnejši petodstotni delež Suzukija.

Si Volkswagen ogleduje Teslo? Eden glavnih Volkswagnovih tekmecev na področju električne mobilnosti je ameriška Tesla. Da bi se lažje spoprijeli s tem, želi prvi mož družbe Diess pridobiti lastniški delež v ameriški družbi. Z vstopom v lastniško sestavo naj bi Volkswagen pridobil vpogled v Teslino programsko opremo in tehnologijo baterij.

»Bencin in dizel se bosta najverjetneje pocenila,« je v nedeljo napovedal Jure Ugovšek. Predvidevanja so le delno držala. Kakšne so nove cene glavnih fosilnih energentov ali pa so preprosto ostale stare?

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
"Zelena" ameriška revolucionarja na pomembni misiji
Avto
AvtoMatej Kačič "Zelena" ameriška revolucionarja na pomembni misiji 6

Na trnovo, a nujno potrebno pot elektrifikacije je zapeljal tudi Jeep, ki z modeloma renegade 4xe in compass 4xe ob neokrnjenih terenskih zmogljivostih slovenskim kupcem ponuja tudi do 50 kilometrov električnega dosega.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)