Avto

(video) Cayenne coupe: porsche absurdov in poželenja

Cayenne coupe je še eden izmed velikanov, ki ne sodi med najbolj racionalne, vendar ni zaradi tega nič manj zaželen; prav nasprotno, Slovence naj bi po pričakovanjih zadnjica cayenna coupe letos prepričala bolj od običajne

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
28.08.2019 21:00
Dopolnjeno: 29.08.2019 03:50
Čas branja: 8 min

Kaj kupec potrebuje in kaj si želi, sta dve zelo različni stvari. Dihotomija, ob katero vse pogosteje trčiš ob rojstvu najrazličnejših kupejev. Štirivratni kupeji, karavanskih kupeji in seveda SUV kupeji. Čeprav je smiselnost slednjega vprašljiva, se z nekaj zamude zabavi pridružuje tudi Porsche, ki mu je proizvodnja kupejev zapisana v krvi. Tokrat vendar ne govorimo o carreri ali panameri, temveč kar o cayennu. Ali svet resnično potrebuje še enega hitrega športnega terenca, pri katerem so v imenu oblike žrtvovali nekaj uporabnosti? Pri Porscheju odgovarjajo s cayennom coupe.

»S cayennom coupe smo želeli ustvariti nekaj vizualno osupljivega. Deluje bolj zapeljivo,« je na predstavitvi dejal vodja poprodajnega usposabljanja pri Porscheju Sean Rennie. Glede prodajnih napovedi je previden. »Ne bi upal dajati napovedi o prodajnem deležu v primerjavi z običajnim kupejem, pustimo se presenetiti. Vseeno gre za posebno ciljno skupino kupcev, tako kot na primer pri BMW X6,« dodaja. »Kupe smo serijsko opremili s športnim paketom sport crono, ki izboljša pospeške. Širša zadnja os in nižje težišče na papirju pomenijo, da je kupe od običajnega cayenna hitrejši. Na stranke pa bolj ciljamo z videzom kot z dinamično vožnjo. Cayenne v tretji generaciji je že v osnovi zelo dinamičen SUV.«

Slovenci imajo raje cayenna kot macana

Za regijsko predstavitev novega cayenna coupe so izbrali kar Slovenijo, saj je eden izmed trgov, kjer je to najbolj prodajan model. Na številnih večjih trgih je namreč bolj priljubljen manjši macan. »Z osnovnim modelom želimo osvojiti tudi nekatere voznike macana,« priznava Rennie. Coupe je v primerjavi z običajnim cayennom v zadku pridobil tri centimetre, dva centimetra je nižji, zadnja os pa je 18 milimetrov širša. Za toliko sta, razumljivo, širša tudi zadnja koloteka (boka). Padajoča strešna linija in v odbijač postavljena tablica ustvarjata mišičast in dinamičen videz, zadek pa se oblikovno približata panameri in carreri. Stebrička A sta ožja in položnejša, malenkostne spremembe so namenili še vetrobranskemu steklu.

Za volanom z dirkaškim duhom na rami

Na drugi strani stekla je položaj za volanom nespremenjen – odličen. Ko sedeš za volan, začutiš dirkaški duh. Ključ za zagon motorja je po tradiciji z dirk Le Mansa na levi strani. Merilnik vrtljajev je središčna točka pred voznikom. Podobno kot pri Audiju je črna lesketajoča se površina okoli prestavne ročice opremljena s številnimi gumbi. Na pogled je elegantna, pri uporabi pa manj intuitivna kot navadna stikala. Gumbi namreč ne delujejo na dotik, temveč na pritisk, ob tem pa se po nekaj pritiskih umažejo. Ročice, ki segajo iz sredinskega grebena, niso tam zaradi vožnje po makadamskih poteh, temveč ko cayenne drvi skozi ovinke.

Večje spremembe so doletele zadnje sedeže. Zaradi padajoče strehe so jih postavili tri centimetre niže, da je dovolj prostora v predelu glave. To pomeni, da so odstranili mehanizem za premikanje sedežnega dela druge vrste in je ta fiksna. Pri sedenju prostora za glavo ne primanjkuje, nižje sedenje pa daje občutek, da si del avta. Zaradi manjših oken so kupeji serijsko opremljeni s panoramsko streho, ki meri 2,16 kvadratnega metra. Serijsko je kupe štirisedežnik, brezplačno pa strankam podarijo tudi petsedežno ureditev kabine. V prtljažniku je 625 litrov prostora, kar je 145 litrov manj od klasičnega cayenna.

Razpon moči od 250 do 500 kilovatov

Motorna paleta je prenesena iz klasičnega cayenna. Na izbiro so cayenne coupe, od oktobra tudi e-hybrid, različica S in turbo, če pa si želite še dodatno nabiti stroške, bo pravi za vas še bolj odbit in noro hiter turbo S e-hybrid s 500 kilovati. Prvi dan smo se zapeljali z modelom S, ki ima 2,9-litrski biturbomotor s 324 kilovati (440 konjičev). Po tesnih in zavitih cestah okrog Trbovelj in Trebnjega je do izraza prišlo zadnje krmiljenje, ki poveča okretnost in navidezno skrajša avto. Coupe S do sto kilometrov na uro potrebuje le pet sekund. Med vožnjo pa nisem začuti potrebe po večji moči. Motor je odziven in lepo uglašen z menjalnikom ter se kljub V-zasnovi oglaša z značilnim visokim dirkaškim tuljenjem – presenetljivo podobno kot šestvaljni bokser v carreri.

Absurdnost z imenom turbo

Naslednji dan je bil na vrsti še cayenne turbo coupe. Jutranjo meglo Bele krajine je razkadil s svojo hitrostjo. Osemvaljnik s 404 kilovati se že ob blagem božanju stopalke za plin oglaša z globokim brbotanjem v slogu AMG in mustangov V8. Pospeški so smešno hitri. V voznem načinu sport plus omogoča izstrelitev. Z levo nogo morate pohoditi zavoro, z desno pa plin. Na zaslonu ob merilniku vrtljajev zasveti napis »izstrelitveni način aktiven«, nato le še umaknete nogo z zavore. Pospešek je brutalen, glava pa udari ob naslonjalo. Ob prestavljanju izpuh zabrenči, stotico pa doseže že v 3,9 sekunde.

Hitrost pa še naprej raste s takšno naglostjo, da zelo hitro doseže številke, ki so še za avtocesto previsoke. Vsaka ravnina je dovolj dolga za prehitevanje, takoj zatem pa sledi spoznanje, da je še tako dolga ravnina kratka. Na ravnini že pomisliš, da se voziš v carreri ali panameri, v zavojih pa je jasno, da gre za višje vozilo. Za SUV se vozi izvrstno, primerjava z limuzinami pa ni smiselna. Med orjaki konkurentov se vozi še bolj suvereno in dinamično.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Pri luksuznem terencu pa je najpomembneje, da je udoben. Cayenne tudi to zmore, poskrbite le, da ga ne vozite v najbolj agresivnem športnem načinu s tršim blaženjem ali pa ga ne obujete v 22-palčno obutev. Turbo coupe res nikoli ni treba pohoditi do konca. Pospeški so agresivni že pri 60- ali 75-odstotnem pritisku na plin. Ob ustavitvi se motor samodejno ugasne, pri nežni vožnji pa se polovica valjev izklopi. Še bolj pa preseneča podatek, da obstaja še zmogljivejša pošast s 500 kilovati. Za vsakdanje opravke ima dovolj moči namreč že vstopni cayenne coupe, saj stotico doseže že po šestih sekundah.

Koliko je coupe dražji?

Coupe je od klasičnega cayenna pri vstopnem modelu dražji za slabih 12 tisočakov, pri dražjih različicah je razlika manjša. Pri e-hybridu je razlika le pet tisočakov, najmanjša razlika pa je pri najdražji različici turbo S E-hybrid, ki v obeh karoserijah stane 204.167 evrov. Ob izboru coupeja vam Porsche »podari« 20-palčna platišča, sport crono paket, panoramsko stekleno streho, vzvratno kamero s senzorji in elektronsko nastavljanje sistema blažilnikov PASM, ki bi jih na običajnem cayennu doplačali dobrih devet tisočakov. Osupljivi zadek in aktivni spojler pa na običajnem cayennu nista na voljo.

Slovenci so se ogreli za kupeja

Pri slovenskem zastopniku za vozila znamke Porsche pričakujejo, da bo letos coupe po prodaji celo presegel klasičnega. Menijo, da bo za slovenske kupce še posebej zanimiv e-hybrid coupe z začetno ceno 108.563 evrov, ki v salone prihaja oktobra. Medtem ko je panamera v drugi generaciji postala prava lepotica, lahko to trdimo tudi za tretjo generacijo cayenna. Cayenne coupe je zdaj videti tako, kot bi moral cayenne od samega začetka.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
AMG električnega mercedesa EQE spreminja v preganjalca tesel in porschejev
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač AMG električnega mercedesa EQE spreminja v preganjalca tesel in porschejev 7

Nemški Mercedes-Benz je elektrifikacijo vzel zelo resno, saj je zgolj lani predstavil pet novih električnih modelov. Ti razmeroma hitro kapljajo na trg, z njimi pa tudi posebne različice, kot sta EQE 43 4Matic in EQE 534Matic+, s katerima Nemci vozijo na zmogljivostni ravni motorjev V8 in V12.

FINANCE
Avto
AMG kot se šika, Mercedes C s tehnologijo iz formule 1
Avto
AvtoAndraž Zupančič AMG kot se šika, Mercedes C s tehnologijo iz formule 1 3

V Affalterbachu ne poznajo šale. Pravzaprav je nikoli niso, kajti to, kar so postavili na kolesa, je vedno znova navduševalo ljubitelje avtomobilov. A top pot so šli še korak dlje. Mogoče celo najdlje doslej. Avtomobil presežkov nosi ime C63 S AMG in ob njem lahko marsikdo ostane brez besed.

FINANCE
Avto
Lepo je, da še obstajajo avti, kot je mercedes S
Avto
AvtoMiloš Milač Lepo je, da še obstajajo avti, kot je mercedes S 4

Nova limuzina razreda S je znova enciklopedija tehničnih inovacij, udobja, razkošja in spokojnosti, ki jo ne zmoti niti popolna digitalizacija.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Mercedes-Benz razred C: poslovnež v velikih čevljih
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedes-Benz razred C: poslovnež v velikih čevljih 10

Mercedes-benz razreda C se brez sramu zgleduje po največjem razredu S in dokazuje, kako zadovoljiti zahtevne uporabnike, ki avto uporabljajo tudi za posel.

FINANCE
PMM
Električni mercedes razreda E s 654 kilometri dosega je dobil slovensko ceno
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Električni mercedes razreda E s 654 kilometri dosega je dobil slovensko ceno 7

Osnovni EQE 350+ na slovenski trg prihaja z baterijo z izboljšanim toplotnim menedžmentom, porabo le 15,9 kilovatne ure na sto kilometrov in bogatejšo serijsko opremo, zato je nekaj dražji kot v Nemčiji.

FINANCE
Avto
Odličnost in tradicija združeni v iznajdljivem družinskem mercedesu
Avto
AvtoUroš Božin Odličnost in tradicija združeni v iznajdljivem družinskem mercedesu

Na testu nas je razvajal karavanski mercedes C, ki bolje kot kadarkoli pokaže, kaj vse zmorejo današnji avtomobili in česa čez nekaj let ne bodo več

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)