Tektonski premiki pri Ferrariju: elektrika in štirikolesni pogon Tektonski premiki pri Ferrariju: elektrika in štirikolesni pogon Bencinski in trije električni motorji, skupaj prek tisoč konjev, sicer skromen doseg 25 kilometrov in prvič tudi štirikolesni pogon najnovejšega ferrarija SF90 stradale
Avto za množice in tehnika za množice Avto za množice in tehnika za množice Nissan v jeseni druge generacije qashqaia spreminja po drobcih; najbolje prodajani kompaktni SUV v Evropi in pri nas je tako dobil klasičen, a dostopen sistem za polsamodejno vožnjo ter zelo dober 1,3-litrski bencinski turbo
Skrivnostni nakup: vlada za vsak oklepni mercedes odštela 816.543 evrov Skrivnostni nakup: vlada za vsak oklepni mercedes odštela 816.543 evrov Vlada je potihem kupila štiri oklepne avtomobile, izstopata predvsem mercedesa, ki sta po javno dostopnih podatkih stala 816.543 evrov. Za štiri oklepne avte pa prek dva milijona evrov. O avtomobilih sicer ne želijo povedati nič, čeprav so vsi podatki o njih javno dostopni.
Najdražji avtomobili Slovencev v letu 2018 Najdražji avtomobili Slovencev v letu 2018 S katerimi jeklenimi igračami so si življenje letos začinili premožni Slovenci? (posodobljena lestvica)
Daimler proizvodnjo tovornjakov širi na Kitajsko Daimler proizvodnjo tovornjakov širi na Kitajsko Na Kitajskem želijo izdelovati Mercedesov tovornjak actros in z lokalno proizvodnjo znižati njegovo ceno.

Stiska avtoindustrije v svetu, polom v Turčiji in Luki Koper ter nova zmaga čarovnika Tavaresa

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
Iskra dodaj
Štore Steel dodaj
Unior dodaj
PSA Peugeot Citroen dodaj
 
Čas branja: 3 min
09.08.2019  09:20
Avgust brez zatišja, ampak z veliko, večinoma slabimi novicami. Avtoposel se ohlaja, poročajo največji dobavitelji avtoindustriji, posledice že čutijo slovenski dobavitelji. Turčija se seseda, žal to vpliva tudi na pretovor in poslovanje Luke Koper. Za protiutež je tu uspeh prvega človeka PSA Peugeot Citroëna Carlosa Tavaresa. Furs se je povzpel v davčna nebesa z namenom narediti red, odstraniti slovaške in nemške tablice z luksuznih avtov Slovencev. Pod drobnogledom so bili toyota corolla TS 2.0 hybrid in fiat 500L, za konec pa še dva motocikla. BMW F 850 GS adventure in triumph thunderbird, ki ga na dražbi prodaja ministrstvo za javno upravo.
Stiska avtoindustrije v svetu, polom v Turčiji in Luki Koper ter nova zmaga čarovnika Tavaresa
Foto: Barbara Reya

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
Iskra dodaj
Štore Steel dodaj
Unior dodaj
PSA Peugeot Citroen dodaj

Ko velikani avtoposla, največji dobavitelji avtoindustriji na svetu – Bosch, Magna, Denso in Continental – začnejo zniževati napovedi, poročati o upadu prodaje, dobička in razmišljati o zmanjšanju števila zaposlenih, slovenska podjetja, močno odvisna od zgornjih velikanov, ne morejo ostati ravnodušna. Kaj pravijo v Iskri Mehanizmih, Štore Steelu, Uniorju in S.E.P.? Jih je že zajel negativni trend? Pripravili smo podrobno analizo.

Težave velikanov pa so prava malenkost v primerjavi s tem, kar se dogaja na avtotrgu v Turčiji. Po ustavitvi davčnih spodbud je namreč prodaja avtomobilov julija strmoglavila za kar 66 odstotkov. Žal posledice dogajanja v Turčiji krepko čuti Luka Koper, kjer so letos predvsem zaradi zmanjšanja naročil v Turčiji pretovorili 16 odstotkov manj avtomobilov kot v istem obdobju lani.

Prvi človek PSA Peugeot Citroëna Carlos Tavares pa je dokaz, da je tudi v težkih časih mogoče ustvarjati rast prodaje oziroma, še pomembneje, rast dobička, in to krepko. Čarovniku avtoposla je uspel nov veliki met, po dobičkonosnosti je v prvem polletju prehitel serijska dobičkarja BMW in Daimlerja, iz rdečih številk pa potegnil tudi Opel, ki danes služi bolje kot Volkswagen. Podrobna analiza ukrepov, s katerimi je karizmatični PSA Peugeot Citroën in Opel popeljal iz pekla v nebesa.

Uroša pa je odneslo v davčna nebesa, na Slovaško in v Nemčijo, kjer luksuzne avtomobile registrirajo mnogi Slovenci in se tako izognejo lačni finančni upravi. Komentar k Tanjinemu članku o napovedi nadzora Fursa nad vsemi tistimi, ki so si privoščili davčna nebesa.

Sam pa sem pod drobnogled vzel toyoto corollo TS 2.0 hybrid – enega najbolj kontroverznih avtomobilov ta hip. Avto, ki vsako leto prepriča na milijone kupcev, je bil doslej pojem množičnosti in tudi konfekcije. V novi generaciji pa se je od nje poslovil, obenem si je nadel drzen in privlačen videz. Odličen hibrid s 132 kilovati in tudi višjo ceno.

Toyota je objavila tudi četrtletne poslovne rezultate, ki so glede na razmere v panogi naravnost odlični. A Japonci ne bi bili Japonci, če ne bi tudi na krilih uspeha razmišljali preudarno in skromno, zato so novico pospremili tudi z napovedjo slabših rezultatov v drugi polovici leta.

Mercedes-Benz pa se v Nemčiji bolj kot s hibridi ukvarja z dizli, predvsem tistimi starejšega letnika. Lastnikom modela E 220d in E 250d letnikov od 2009 do 2014 je ponudil subvencijo tri tisoč evrov za nadgradnjo izpušnih filtrov.

V Chicagu pa je je Daimlerjevo podjetje za souporabo (car sharing) Car2Go precej kruto spoznalo pomanjkljivosti poslovnega recepta, ki hkrati velja tudi kot opozorilo za podobno storitev drugih avtomobilskih proizvajalcev. Poučna zgodba izpod peresa Bloomberga.

Matej se je poglobil v Fiatovega posebneža iz balkanske proizvodnje – fiata 500L cross. Zanj pravi, da je tipičen predstavnik izumirajoče vrste enoprostorcev, a je v »gojzarjih« tudi odličen sopotnik na aktivnih družinskih izletih in počitnicah.

Terenske gene, še bolj izrazite, ima tudi BMW F 850 GS adventure, ki je stopil iz sence velikega R 1250 GS. To je mali GS v najbolj robustni in zmogljivi različici, ki zmore biti tudi odličen popotnik s 23-litrsko posodo za gorivo, preseneča pa z učinkovito elektroniko in skoraj šokira s ceno.

Končajmo na dveh kolesih, z angleškim križarjem triumphom thunderbirdom letnika 2009, ki ga poganja kar 1,6-litrski dvovaljni stroj. Anglež se bo prihodnji teden za precej ugodno ceno pojavil na dražbi. Prodaja ga ministrstvo za javno upravo, pojasnjujemo, kako je pristal v rokah uradnikov.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Nevihta tokrat v Mercedes-Benzu, upad trga ter soočenje elektrike in vodika

Minuli teden je grmelo v BMW, ta teden pa v Mercedes-Benzu. Tudi na lokalni ravni, saj naj bi bil ljubljanski Autocommerce tik pred prodajo...

AVTO
Kako je Renaultov električni pionir ujel in prehitel prihajajoče tekmece 1

Renault zoe je po sedmih letih krepko osvežen. Manj oblikovno, močno pa tehnično. Renaultov električni pionir je dobil dva zmogljiva...

AVTO
Motocikli
Motocikli BMW F 750 GS & F 850 GS: herr Flick brez palice, očal in z rahlo skuštranimi lasmi 2

BMW srednji razred enduro motociklov F 750 GS in F 850 GS ponujata odlično združitev tehnike, vsakodnevne uporabnosti in sodobnih...

AVTO
PAL
PAL To so zmagovalci izbora Poslovni avto leta 2019!

Zmagovalci PAL 2019: ford focus, toyota corolla hybrid, peugeot 508, audi A6/A7 in BMW X5 ter avtomobilska inovacija leta 2019:...

AVTO
Novosti
Novosti Novi 2008 bo PSA izstrelil med velesile trga malih SUV 2

Oglat, velik in tudi povsem električen 2008 cilja na prodajni vrh.

AVTO
Novice
Novice Poletna nevihta v BMW, slovaška avtoindustrija in resnica o Magni v Hočah

Medtem ko v senci ob morju že marsikdo srka caipiringo, laško ali karlovačko pivo ali pa malvazijo s pljunkom "kisle", nevihte...

AVTO
Novice
Novice Najcenejši, najbolj zanesljivi, kleni in razburljivi

Koncentrat, zaradi praznikov, dvotedenskega dogajanja prinaša pregled najcenejših 4x4 avtov v Sloveniji, električnih avtov glede na...

AVTO
Posel
Posel Konec srbskih sanj, Volkswagnovo tovarno bodo dobili Turki 10

Nova Volkswagnova tovarna, izdelovala bo škodo karoq in seata ateco, bo leta 2022 zrasla v turškem Izmirju.