Avto

Zakaj bodo Američani za novo corvetto plačali 54 tisoč, Slovenci pa več kot sto tisoč evrov

V Evropo nova corvette C8 stingray prihaja prihodnje leto, z osemvaljnim turbomotorjem. Sloviti 6,2-litrski osemvaljnik bo rezerviran za Američane. To velja tudi za ugodno ceno pod 60 tisoč dolarji.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

25.07.2019 06:06
Čas branja: 4 min

Ameriška legenda corvette se predstavlja v osmi generaciji. Tokrat prvič s sredinskim motorjem pred zadnjo premo, skoraj 500-konjskim klasičnim osemvaljnikom in ameriško ceno pod 60 tisoč dolarji.

Razmeroma nepričakovano, čeprav matematika zamenjav modelov ne pušča dvomov, je Chevrolet predstavil novo corvette. Ameriška športna legenda z več kot 60-letno zgodovino tako kot doslej nastopa pod lastno blagovno znamko Corvette ter prinaša nekaj pomembnih novosti in privlačno, sicer ameriško, ceno pod 60 tisoč dolarji. O elektrifikaciji, hibridizaciji in čem podobnem ni govora, corvette ostaja klasičen športni avto s klasičnim osemvaljnim motorjem brez turbopomoči.

Glavna sprememba nove corvette je njena zasnova, ki jo povezuje s precej dražjimi evropskimi superšportniki. Inženirji so namreč prvič v zgodovini tega modela motor namestili pred zadnjo os in za vozniški del, torej zadaj sredinsko. Po besedah predstavnikov znamke je corvette C7 dosegla meje zasnove spredaj nameščenega motorja, zato je bil nujen korak naprej.

Nova zasnova je vidna tudi oblikovno, saj ima corvette C8 stingray naprej pomaknjeno kabino, za 42 centimetrov naprej pomaknjeno armaturno ploščo, dva prtljažnika (spredaj in zadaj) s skupno prostornino 357 litrov in dolg zadnji del, ki ga večinoma polni pod pleksi steklom dobro viden 6,2-litrski klasični osemvaljni motor.

Ta ni nov, je le dodelan in posodobljen stroj iz corvette C7. Ponuja več moči in navora, natančneje 369 kilovatov oziroma 495 konjskih moči in 637 newtonmetrov navora. Pogon je seveda speljan le na zadnji kolesi, za prenos skrbi nov osemstopenjski samodejni menjalnik z dvema sklopkama, razvit v hiši.

Nova zasnova omogoča izjemne, kar nekoliko dvomljive zmogljivosti novega športnika. Po zagotovilih tovarne bo corvette C8 stingray s paketom Z51 do 96 kilometrov na uro (od nič do 60 milj na uro) pospešila v manj kot treh sekundah, kar je izjemen napredek v primerjavi z lažjim predhodnikom C7 (do stotice pospeši v 4,6 sekunde), ki ga poganja enak, le nekaj šibkejši motor.

Poleg tega je nova corvette C8 stingray od predhodnika daljša za 20 centimetrov (4,63 metra), ima štiri centimetre daljše medosje (2,72 metra) in večjo maso (1.530 kilogramov). To pomeni, da inženirji niso izkoristili zasnove zadaj nameščenega motorja, ki v teoriji omogoča zmanjšanje zunanjih mer.

Kljub temu nova corvette C8 stingray ostaja izjemno zanimiv avto, saj ameriška legenda vabi z zelo privlačno ceno pod 60 tisoč dolarji oziroma, preračunano, 54 tisoč evri. Žal pa bo njena dostopnost omejena le na ameriške kupce. Na poti v Evropi, na voljo bo prihodnje leto, bo corvette izgubila klasični osemvaljnik. Zamenjal ga bo štirilitrski osemvaljni turbomotor z manjšimi izpusti. Brez dvoma pa bo dobila tudi višjo ceno.

Poglejmo le nekaj primerov. Ford mustang 5.0 GT v ZDA stane dobrih 36 tisoč dolarjev. Na poti iz ZDA do Slovenije pa dobi nekaj evropskih tehničnih dodelav, bogatejšo serijsko opremo, predvsem pa nagrado ministrstva za finance v obliki 22-odstotnega DDV in 44-odstotnega DMV (28-odstotni pribitek na izpuste in 16-odstotni na prostornino motorja), njegova cena pa poskoči na 69 tisoč evrov.

Corvette trenutne generacije, torej C7 stingray, v Sloveniji ni na voljo. V Nemčiji s samodejnim menjalnikom (ta je pri C7 doplačljiv, pri C8 pa bo serijski) stane 91.450 evrov. To pomeni, da novi C8 stingray nikakor ne bo cenejši, pričakujemo lahko ceno okoli sto tisočakov. Slovenski davki pa jo utegnejo dvigniti na 130 ali 140 tisoč evrov. Nekaj nižjo ceno lahko pričakujete pri sivem, torej neuradnem uvozu corvette iz ZDA. Nemški Geiger, denimo, corvetto C7 z 20 kilometri, torej uradno rabljen avto, ponuja za dobrih 70 tisočakov. Nova corvetta bi, recimo, z deset odstotkov višjo ceno in slovenskimi davki pri nas stala okoli 110 tisoč evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

FINANCE
Avto
Ameriškemu mišičnjaku na pomoč priskočil novi DMV
Avto
AvtoUroš Božin Ameriškemu mišičnjaku na pomoč priskočil novi DMV 5

Mustang je vedno poosebljal dostopno športno vozilo. Zaradi absurdnih davkov je bil v Slovenij do novega leta precej drag. Z novim letom se je pocenil za vsaj 11.800 evrov.

FINANCE
Avto
Nižji davek, večinoma pa višje cene avtov! Kaj se je zgodilo?
Avto
AvtoMiloš Milač Nižji davek, večinoma pa višje cene avtov! Kaj se je zgodilo? 2

Avtomobili so v novo leto zapeljali z manjšim davčnim bremenom, a večinoma višjimi cenami, pojasnjujemo, zakaj se je to zgodilo. Popravek cene opla astre z bencinskim motorjem.

FINANCE
PMM
Električni ford transit z 268 konji in 350 kilometri dosega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Električni ford transit z 268 konji in 350 kilometri dosega 3

Popolnoma električnega transita z akumulatorji zmogljivosti 67 kilovatnih ur, ki so ga pri Fordu napovedali za leto 2022, bo poganjal 197-kilovatni (268 konjskih moči) elektromotor, kar trenutno med dostavniki pomeni največjo moč. Z enim polnjenjem pa naj bi prevozil do 350 kilometrov, kar je trenutno prav tako največ v razredu.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Koliko boste z novim davkom prihranili pri uvozu rabljenega avta?
Avto
AvtoMiloš Milač Koliko boste z novim davkom prihranili pri uvozu rabljenega avta?

Kakšne prihranke prinaša novi DMV pri uvozu rabljenih vozil na primeru družinskega, poslovnega, športnega in eksotičnega avta.

FINANCE
Avto
Tako so se z novim DMV pocenili lexusi
Avto
AvtoUroš Božin Tako so se z novim DMV pocenili lexusi 1

Prihranki segajo do 37 tisoč evrov. Modeli z majhnimi varčnimi hibridnimi pogoni pa so se podražili.

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)