Avto

Poletna nevihta v BMW, slovaška avtoindustrija in resnica o Magni v Hočah

Medtem ko v senci ob morju že marsikdo srka caipiringo, laško ali karlovačko pivo ali pa malvazijo s pljunkom "kisle", nevihte pustošijo po globalni in lokalni avtoindustriji. Z vrha BMW se je poslovil prvi mož Harald Kruger, analizirali smo razloge, zakaj. Odhaja tudi prvi mož slovenskega BMW s poraznimi statističnimi rezultati. A ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. V Hočah pa je Magna odprla lakirnico. Kaj je ob prihodu Avstrijcev obljubljala slovenska politika, kaj od tega bo dejansko uresničeno? Med novostmi opisujemo škodo superb, kio sportage, hyundai kono electric in električnega minija. Razkrivamo strategijo Toyote na trgu dostavnikov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.07.2019 08:54
Dopolnjeno: 12.07.2019 09:02
Čas branja: 2 min

Menjava v vodstvu BMW, globalnega in slovenskega. Predsednik uprave BMW Harald Krüger je tik pred potekom pogodbe kot prvi mož na tem položaju zapustil podjetje. Preverili smo razloge za njegov odhod. Menjava je tudi v vrhu slovenskega BMW, ki avgusta dobi novega šefa in ime podjetja.

Za volanom osvežene škode superb: Največja češka limuzina oziroma karavan superb se je v tretji generaciji zavihtela na drugo mesto v prodaji poslovnih limuzin in karavanov v Evropi. Z bratrancem passatom si režeta polovico trga in imata nekakšen oligopol.

Uroš je bil na razkritju novih Toyotinih dostavnikov v Rimu. Zapisal je, kaj Toyota načrtuje v razredu, ki ga skoraj v celoti obvladujejo evropske znamke, s čim bo izstopala in kakšen je Toyotin berlingo.

Avtoindustrija na Slovaškem pod stresom. Kaj pa v Sloveniji? Letos so se v slovaški avtoindustriji začele kazati težave. Volkswagen, ki je imel na Slovaškem več kot 13 tisoč zaposlenih, je število zaposlenih zmanjšal za tri tisoč. »Zasuk k električnim vozilom, tveganje trgovinskih vojn in konkurenca cenejših držav z jugovzhoda Evrope – vse to negativno vpliva na Slovaško,« so pred dnevi zapisali pri Reutersu.

V komentarju k članku je svoj pogled predstavil Rok Pikon.

Kanadsko-avstrijska avtomobilska družba Magna pa je v sredo uradno odprla novo lakirnico v Hočah. Gre za okoli sto milijonov evrov vredno tujo neposredno naložbo, ki jo je z 18 milijoni evrov subvencije podprla tudi država. Kaj bodo tam izdelovali, koliko ljudi ima zdaj tam službo in kako gre ta številka skupaj s številkami, ki sta jih pred časom obljubljala takratni premier Miro Cerar" title="Miro Cerar">Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek?

Komentar k naslovni temi četrtkovih Finance je napisala Petra Sovdat. Kaj sporoča v članku z naslovom: »Privilegirana Magna. Sitni in stari preostali

Matej se je zapeljal z enim najbolj prepričljivih električnih avtomobilov ta hip – hyundai kono electric. Ta za primerno ceno združuje vse lastnosti in prednosti športnega terenca ter odlike električnega pogona, z dosegom pa bo prepričala tudi elektrodvomljivce.

Uroš pa je preizkusil korejski porsche cayenne – kio sportage v osveženi različici. Kaj je novega, kako dober je sportage in kako pripravljen na tekmece?

Prelomnica v Saabu: Zadnji bencinski saab 9-3 bo naprodaj na dražbi, na Kitajskem pa je medtem stekla proizvodnja električnih 9-3 pod znamko NEVS.

Prvi električni mini je mini, le 3,85 metra dolg, trivraten cooper SE. Za današnje razmere je mini tudi doseg baterije. Njegove zmogljivosti pa so maksi, saj ga pojanja motor s 184 konji.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

FINANCE
Avto
Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem
Avto
AvtoUroš Božin Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem 4

V primerjavi več kot 20 električnih avtomobilov na ADAC ugotavljajo, da velikost baterije ni vse. Vendar tudi poraba energije ne pove celotne zgodbe.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)