Avto

Pozitivna Evropa, hrvaška rast in naš clio

Lahko bi mu rekli francoski teden. Pišemo namreč o novem in starem cliu, oba smo podrobno preizkusili. Citroën je v Stari Ljubljani pripravil razstavo ob stoletnici, Peugeot pa razkril novega, tudi električnega, 2008. Francoski teden so presekali novi razred V, zgodba o velikanu, ki je izjemno pomemben tudi za naš trg. Uroš je preizkusil novega seata tarraca, Matej analiziral nova zavezništva med avtomobilisti. Nove so še cene bencina in dizla.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.06.2019 08:27
Čas branja: 2 min

Matej je spoznal novega clia pete generacije. Avto, ki že desetletja kroji prodajni vrh v Sloveniji, je obenem in spet najbolj slovenski avto, ki v novi generaciji prinaša kopico novih rešitev. Kako dober je novi clio in kaj ga loči od starega?

Pred objavo novega clia smo se poglobili še v starega oziroma aktualnega clia 4. Ta bo na trgu vsaj še leto dni, kupce pa bo razvajal predvsem z ugodno ceno. Se bo ponovila zgodba clia storie?

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in ugotovili, da je prišlo do majhnega zasuka in vnovične rasti. Lokalno so nas v prodaji začeli dohitevati naši južni sosedi. Razkrivamo nekaj posebnosti hrvaškega trga.

Prvi letošnji test motociklov, nikakor pa ne zadnji. Preizkusil sem morda najtežje pričakovana motocikla leta. Srednji razred lahkih do srednje težkih endurov BMW F 750 in F 850 GS je porajal zanimiva razmišljanja. Mali bo super kot vstopni model, za cestne izlete in lažje makadamske avanture. Pa za dekleta, saj ima nižji sedež visok 815 milimetrov. Veliki GS 850 pa bo pravi za vse potrebe?

Ni splošno znano, a mercedes-benz razreda V je drugi najbolje prodajani mercedes-benz pri nas. Več slovenskih tablic dobi le razred B. Kdo bi si mislil, da je Mercedes postal znamka enoprostorcev, in ne limuzin in športnih terencev. Zgodba o razredu V …

Na testu popolnoma novi seat tarraco. Je veliki španec dovolj drugačen od bratrancev drugih znamk skupine VW in kaj ponuja?

Peugeot pa je predstavil novega križanca 2008. Kako pomemben je ta model za skupino PSA, kakšen delež skupina dosega v tem razredu in kaj ponuja prvi popolnoma električni e-2008?

Citroën je ob svoji stoletnici v Ljubljani pripravil pravo razstavo starodobnikov in jo zavil v zanimivo zgodbo ob obletnici te znamke.

Uroš je analiziral lestvico najvrednejših znamk na svetu in ugotovil, da so se med prvih sto uvrstili le še trije avtomobilisti. Kateri so?

Matej je pregledal nova zavezništva med avtomobilskimi proizvajalci. Kateri so si v zadnjem času podali roko?

Končujemo z bencinom. Za torek je bila napovedana ena največjih sprememb cen. Kaj se je zgodilo?

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in podrobneje secirali prodajo dveh največjih - Volkswagna in Toyote v svetu, Evropi in Sloveniji. Katere so avtomobilske novosti na trgu, katere na slovenskem trgu. V Trajnostni mobilnosti o realni porabi električnih avtov, o točki preloma električnega nissana leafa in novih navadah Evropejcev na področju mobilnosti. Za konec pa še o novih cenikih Lexusa in Jaguar Land Roverja, ti so seveda ugodnejši kot lani.

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
Avto
Svetovni avtomobili, tovornjaki, avtobusi in še več elektrike
Avto
AvtoMiloš Milač Svetovni avtomobili, tovornjaki, avtobusi in še več elektrike

Teden je prinesel eksplozijo novosti različnih razredov in zasnov, zmagovalce izbora svetovni avto leta 2021 in novost na Financah - revijo Kamion&Bus, ki je včeraj obogatila tiskane Finance.

FINANCE
Avto
Šircljevo darilo kupcem električnih avtov, izjemni mercedes S in rezultati velike primerjave
Avto
AvtoMiloš Milač Šircljevo darilo kupcem električnih avtov, izjemni mercedes S in rezultati velike primerjave

Davčna reforma finančnega ministra podjetjem prinaša resnično izjemne ugodnosti pri nakupu električnega avta. Primerjali smo stroške dizelske škode octavie in električne tesle model 3 s še enkrat višjo ceno, rezultat je presenetljiv. V primerjalnem testu devetih avtov razreda C razkrivamo najboljše na trgu, pa tudi trende, ki jih prinašajo kandidati. Prvi smo na test zapeljali razkošni mercedes-benz razreda S, razkrivamo pa še kopico drugih novosti.

FINANCE
Avto
Eksplozija avtomobilskega luksuza, tudi električnega
Avto
AvtoMiloš Milač Eksplozija avtomobilskega luksuza, tudi električnega 1

V tem tednu smo vam pripravili analizo trga rabljenih vozil. Prva uspešnica so rabljeni avti višjega cenovnega razreda, ki so od januarja precej manj obdavčeni kot prej. V luksuzni oziroma premijski razred se vozita tudi popolnoma električni mercedes S – EQS in audi Q4 e-tron, oba sta doživela serijsko premiero. Francozi se na trg vračajo z udobnim C5, ki je tudi delno elektrificiran.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.