Izbrali prvega moža BMW, ki se bo podal v lov na Teslo Izbrali prvega moža BMW, ki se bo podal v lov na Teslo Novi izvršni direktor bo v skupino prinesel svež zagon za oblikovanje mobilnosti prihodnosti
V času vzpona električnih avtov se vodik kaže kot prijaznejša alternativa V času vzpona električnih avtov se vodik kaže kot prijaznejša alternativa Nemški inštitut za solarne energijske sisteme Fraunhofer odpira boj za najbolj trajnostni vir energije. Po raziskavi inštituta, ki zajema celotno dobo od proizvodnje, uporabe do razgradnje vozil, so avtomobili na vodik in gorivne celice do okolja bolj prijazni kot klasični električni.
Nevihta tokrat v Mercedes-Benzu, upad trga ter soočenje elektrike in vodika Nevihta tokrat v Mercedes-Benzu, upad trga ter soočenje elektrike in vodika Minuli teden je grmelo v BMW, ta teden pa v Mercedes-Benzu. Tudi na lokalni ravni, saj naj bi bil ljubljanski Autocommerce tik pred prodajo švicarskemu trgovcu Emil Freyu, smo ekskluzivno objavili. Objavljamo še raziskavo o ogljičnem odtisu električnega in vodikovega pogona. Evropska prodaja avtov upada, bencin se draži, Lotus se vrača z izjemnim električnim superšportnikom ...
Električni superavto oznanja vnovični preporod Lotusa Električni superavto oznanja vnovični preporod Lotusa Nov super avto včasih super znamke Lotus. Novi evija je najmočnejši serijski električni avto na svetu. Njegova proizvodnja se začne v začetku prihodnjega leta.

Družinski mercedes na osvežitev v Lešnikov lepotilni salon

Čas branja: 7 min
09.06.2019  22:55
Kaj vse so Nemci spremenili na Mercedesovem popularnem razredu GLC? S premišljenimi in izpiljenimi posodobitvami bo v slovenske prodajne salone prispel julija. Z njim se bo lahko že letos pogovarjalo 75 Slovencev, MBUX je namreč del serijske opreme.
Družinski mercedes na osvežitev v Lešnikov lepotilni salon
Foto: Mercedes-Benz

Obveščaj me o novih člankih:  

Osvežitev dobro prodajanega modela je nehvaležno delo. Če ti uspe, bodo prodajne številke še naprej blesteče, če pa zamočiš, si se ustrelil v koleno. Prav zato so se pri Mercedesu posodobitev razreda GLC lotili previdno. To tudi ni presenetljivo, GLC je pravzaprav Mercedesov najpomembnejši model. Okupira zlato sredino segmenta vročih športnih terencev. Že njegov bolj oglati predhodnik - razred GLK - je po prodaji presegel vsa pričakovanja, v modelnem ciklu so jih prodali kar 650 tisoč. Skupaj z razredom GLC pa so v štirih letih prodali več kot 1,5 milijona primerkov. In to so številke, ki odmevajo v pisarnah in glavah inženirjev in oblikovalcev.

»GLC se odlično prodaja na Kitajskem in v ZDA,« nam je zaupal Arne Wiebking - produktni vodja za GLC kupe. »Posebej za kitajski trg smo lani predstavili GLC z 10 centimetrov daljšo medosno razdaljo. Kitajske stranke bolj cenijo prostorno notranjost, prostor na zadnjih sedežih.« In prav GLC L je lep pokazatelj širine palete. Čeprav ga v Evropi v ponudbi ni, tudi preostanek različic poskrbi, da vsak najde kaj zase. Od klasičnega GLC do kupeja, od štirivaljnega dizelskega motorja do osemvaljnika s kratico AMG in podpisom mehanika. Tu je še pogon na gorivne celice, ki smo ga preizkusili lani, v kratkem pa bo na voljo še priključni hibrid.

Lepotilni salon Roberta Lešnika

Ekipa Roberta Lešnika tokrat ni imela toliko dela – jasno, gre za osvežitev – pa vendar so nekaj manjših sprememb namenili tudi zunanjosti. Po štirih letih je GLC dobil nov prednji del s serijsko vgrajenimi kromiranimi elementi. Nekaj kroma so dodali še pod vrata in na zadnji odbijač, v katerega so vgradili še izpušni cevi. LED-žarometi so romali na seznam serijske opreme. Kot so to storili pri CLA, je tudi GLC v prednjih žarometih dobil še črto LED-svetil pod glavnima žarometoma. V povsem novem stilu svetijo zadnje luči – sprememba, ki na vozilu tudi najbolj izstopa.

… ter modernizacija delovnega okolja

Večje spremembe pri posodobitvah premijskih avtov se skrivajo pod kožo ter v notranjosti. Pred voznikom so doplačljivi 12,3-palčni digitalni merilniki. Nad sredinsko konzolo stoji širši prostostoječi zaslon, velikosti 7 ali 10,25 palca. Po novem ga boste lahko upravljali na dotik, z drsniki na volanu, ročnimi gestami ali prek glasovnega upravljalnika. Sredinski vrteči gumb med sedežema je zamenjala sledilna ploščica, s katero se prav tako lahko upravlja z zaslonom.

Resolucija multimedijskega sistema in kvaliteta posnetkov kamer je izvrstna, odlično deluje tudi navigacija, ki na zaslonu prikazuje živo sliko s smernimi puščicami. Nova in prijetna nadgradnja je volan, na katerem, tako kot že v številnih mercedesih, najdemo gumbe za tempomat in omejevalnik hitrosti. Ročica za tempomat se poslavlja. Volan je dobil še drsnika, s katerima pretikamo med pogledi na ekranih.

Brez doplačila se bodo sodobni uporabniki razveselili novega multimedijskega vmesnika MBUX, ki mu lahko z besedama »Hey Mercedes!« prepustite rokovanje z navigacijo, klimatizacijo in drugimi pripomočki. »Z MBUX in novo navigacijo menimo, da se končno lahko merimo s konkurenco iz Kalifornije: Applovo Siri ali Amazonovo Alexo,« še dodaja Wiebking. Multimedijski sistem MBUX je pred dnevi na letošnjem izboru Poslovnega avta leta 2019 osvojil nagrado inovacije leta.

Štirivaljnik z močjo šestvaljnika

Zapeljali smo se z novim štirivaljnim linijskim dizelskim motorjem 300d, za katerega pri Mercedesu obljubljajo, da se ponaša z zmogljivostmi šestih in porabo štirih valjev. Pri zaganjanju ter močnejših pospeševanjih je nedizelsko tih. Le ob zagonu je začutiti manjši tresljaj. Dvolitrski motor ima 180 kilovatov (240 konjskih) moči in kar 500 newtonmetrov maksimalnega navora. Pospeški so res primerljivi s šestvaljnim motorjem, do stotice potrebuje le 6,5 sekunde.

V testnem krogu – polovico smo prevozili po avtocesti z višjo hitrostjo in po odpetih podeželskih cestah v okolici Frankfurta – smo namerili 7,9 litra porabe. Z zmernejšo vožnjo po avtocesti pa bi bila seveda nižja. V ponudbi je nov tudi bencinski štirivaljnik z oznako 300, ki kot dizel razvije 180 kilovatov. Štirivaljne bencinske motorje so opremili z blagim 48-voltnim hibridnim sistemom, ki z električnim motorjem za kratek čas priskrbi dodatnih 12,5 kilovatov moči.

Športni terenec v pravem pomenu besede

Na motokros stezi nemške avtomobilske zveze ADAC smo GLC zapeljali po terenu, na kakršnega stranke ne bodo zapeljale nikoli. GLC se z veseljem umaže. Opremljen s tehničnim paketom off road za zaščito podvozja in večjo oddaljenostjo od tal prevozi teren, na katerega ga sam ne bi zapeljal nikoli. Tudi klanec z 64-odstotnim nagibom je premagal brez večjih težav. Tudi če bi obtičal v zelo zahtevnem klancu, zna sam zavirati tudi pri vzvratnem spuščanju. V obdobju, ko po cestah vozi množica avtov, katerih zunanjost ne odraža njihovih resničnih zmogljivosti, GLC prinaša zadovoljstvo, saj svoje ime upraviči na terenu.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

AMG bombnik, ki se zaziba, še preden se odpraviš

Ponovno smo imeli priložnost preizkusiti tudi peklensko hitri in brutalni GLC 63 S. Bombnik se še pred vožnjo že ob samem pritisku na plin zaziblje. Štirilitrski osemvaljnik s 375 kilovati (510 konjev) moči zveni kot pobesneli lev. S prenovo je AMG dobil elektronsko krmiljeni zadnji diferencialni diferencial in aplikacije, s katerimi lahko merite pospeške in G-sile ter čas na dirkališču. V načinu race pri ostrih pospeševanjih zadnja kolesa zelo težko sledijo 700 newtonmetrom. V idealnih pogojih se do sto kilometrov na uro požene v le 3,8 sekunde. Ugotovili smo, da bi na prazni avtocesti precej hitro dosegel elektronsko omejenih 280 kilometrov na uro.

K nam julija za vsaj 49.140 evrov

Tehnični izpopolnjen in oblikovno osvežen bo GLC v slovenske salone zapeljal julija. Pri zastopniku do konca leta računajo, da jih bodo prodali 75. Znane so tudi cene. Za vstopni dizelski model GLC 200d bo potrebnih vsaj 49.140 evrov, za vstopno bencinsko različico pa še 10 evrov več. Dizelski GLC s kupejevskim zadkom bo vaš za 54.540 evrov, z bencinskim motorjem pa za 56.390 evrov.

Foto: Uroš Božin in Mercedes-BenzNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti Mercedesov trio po okusu zvezdnikov 3

Mercedes-Benz je v Slovenijo pripeljal novo in najmanjšo limuzino razreda A ter prenovljena modela GLC in GLC coupe. Za volanom limuzine...

AVTO
Novosti
Novosti Mercedes za VIP goste s krepkimi motorji, sedeži razreda S in kmalu tudi na elektriko

Preizkusili smo osveženi mercedes-benz razreda V. Velik kombi v treh dolžinah, s štirivaljnimi dizelskimi motorji moči vse do 176...

AVTO
Novosti
Novosti Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci 11

Še ena vroča srebrna puščica s pečatom Roberta Lešnika. CLA je izjemno pomemben mercedes. Kar 70 odstotkov kupcev je novih, mlajših...

AVTO
Novosti
Novosti Športni suknjič za Hyundai

Športno naravnani paketi opreme so pri avtomobilskih proizvajalcih postali že stalnica, z nabritimi dodatki N-line pa se v boj za bolj...

AVTO
Testi
Testi Osvajalski napad na čustva in razum 4

Mercedes-Benz A je najcenejša vstopnica v svet avtomobilskega prestiža, vendar športno navdahnjen, polno opremljen, moderen, tehnično...

FINANCE
Članki
Članki Več demokracije, ne kakistokracije

Evropske volitve štejejo, ker izbiramo ljudi, ki bodo soodločali o zakonodaji, ki je temelj za večinski del nacionalnih predpisov.