Avto

Toyota in URI Soča bosta skupaj razvijala robote za gibalno omejene

Delovanje Toyote na področju pomoči gibalno omejenim se razvija v partnerstvo, ki prinaša priložnosti tudi slovenskim podjetjem

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.06.2019 10:12
Čas branja: 3 min
Toyota in URI Soča bosta skupaj razvijala robote za gibalno omejene
Na tiskovni konferenci so se ta teden v URI Soča srečali (z leve) generalni direktor URI Soča Marjan Cugelj, predsednik Toyote Adrie Kensuke Tsuchiya, veleposlanik Japonske v Sloveniji Masaharu Yoshida in inštruktor AMZS Brane Legan. Priložnost je bila predstavitev rešitev za gibalno omejene za volanom ter donacija Toyote Uri Soča – prilagojena toyota auris. Foto: Milos Milac

Alkohol je eden bolj pogostih vzrokov za prometne nesreče, posamezne države pa se s tem spopadajo različno. Japonska denimo zelo učinkovito. Ker pa Japonci v Sloveniji, denimo znamka Toyota, ne pišejo zakonov, želijo ponesrečencem pomagati drugače in jim omogočiti mobilnost, čeprav imajo omejene gibalne sposobnosti. Poleg tega pa Toyota ustvarja še priložnosti za slovenska podjetja.

Toyotina vizija mobilnost za vse je v tem duhu ta teden dobila novo razsežnost. Univerzitetnemu rehabilitacijskemu centru Soča (URI Soča) so podarili nov avtomobil – toyoto auris, prilagojeno za vožnjo gibalno omejenih voznikov. V preteklosti pa so v partnerstvu z AMZS vzpostavili tudi avtošolo za gibalno omejene.

Spreminjajo statistiko

S temi ukrepi bi radi spremenili statistiko. Ta pravi, da je v Sloveniji 5.100 ljudi prikovanih na invalidske vozičke, od tega jih ima 2.800 vozniško dovoljenje za vožnjo avtomobila le z rokami. Še pred kratkim tisti, ki so denimo gibalno omejeni od rojstva, niso mogli opravljati vozniškega dovoljenja. To je sedaj mogoče, saj je AMZS šola vožnje skupaj s Toyoto omogočila tudi to.

Testni in nadomestni avti za gibalno omejene

Poleg tega Toyotini pooblaščeni saloni in servisi kot edini pri nas omogočajo preizkus predelanega avtomobila za gibalno omejene, imajo tudi tako pripravljene nadomestne avtomobile.

Začetek partnerstva med Toyoto in URI Soča

Donacija pa je šele začetek širše zgodbe, ki se lahko razvije med URI Soča in Toyoto. "Razvijamo partnerstvo, s katerim odpiramo tudi možnosti za sodelovanje na področju razvoja robotiziranih terapevtskih naprav in s tem za izmenjavo znanja med Japonsko in Slovenijo. Povezuje ju namen posameznikom omogočati večjo mobilnost in pomagati do hitrejšega vračanja v ustrezno življenjsko okolje," so na tiskovni konferenci povedali govorniki.

Predstavniki obeh organizacij so konec marca obiskali Japonsko. Namen obiska je bil poiskati stičišča sodelovanja pri izmenjavi strokovnega kadra, pri raziskavah in pri razvoju robotiziranih terapevtskih naprav. URI Soča namreč v okviru službe za raziskave in razvoj vodi in izvaja raziskovalne projekte s področja razvoja rehabilitacijske robotike ter pri tem aktivno sodeluje z gospodarstvom. Toyota Slovenija je podprla URI Soča pri povezovanju s Toyotinim centrom za razvoj robotike – Toyota Partner Robot (TPR), ki je specializiran za razvoj in proizvodnjo naprav za rehabilitacijo pacientov po poškodbi ali bolezni za povrnitev boljše mobilnosti. Obiskali so tudi Fujita Medical University, kjer je vzpostavljen visokotehnološki in napreden rehabilitacijski center, ki sodeluje s podjetjem Toyota pri razvoju robotiziranih naprav za področje rehabilitacije.

Izmenjava znanj

V okviru obiska so predstavniki URI Soča in univerzitetnega kliničnega centra Fujita zaznali možnosti za sodelovanje na področju izmenjave znanja in povezovanja na področju rehabilitacijske robotike. Za avgust je tako predvideno, da bodo Slovenijo obiskali vodilni predstavniki medicinskega centa Fujita. Takrat bosta podpisana tudi dogovora o sodelovanju. Prvi podpis bo med Fujita Medical University, URI Soča in Toyota Motor Corporation na področju sodelovanja pri razvoju rehabilitacijskih robotov. Dogovor o sodelovanju pa bo avgusta podpisan tudi med Fujita Medical University in Univerzo v Ljubljani, s katero URI Soča tesno sodeluje v okviru skupnih raziskovalnih programov (predvsem z medicinsko fakulteto in fakulteto za elektrotehniko).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Nov vodilni položaj Slovenca v evropski Toyoti
Avto
AvtoMiloš Milač Nov vodilni položaj Slovenca v evropski Toyoti 2

Medvoščan Tom Fux je pred nekaj dnevi prevzel novo funkcijo v vrhu Toyote Motor Europe, ki skrbi za to znamko v Evropi, Rusiji in še v nekaterih okoliških državah. Fux je postal podpredsednik, odgovoren za prodajo, marketing in zadovoljstvo kupcev za znamki Toyota in Lexus.

FINANCE
Avto
Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?

Toyota je leto 2020 zaključila s prvim mestom v svetovni prodaji. Na stari celini je Toyota lani prodala skoraj milijon vozil in si odrezala rekorden šestodstotni tržni delež, v Sloveniji pa ji je šlo dobro predvsem pri prodaji fizičnim osebam.

FINANCE
Avto
Toyota predstavlja slovensko banko, ki postaja gonilo avtoposla
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota predstavlja slovensko banko, ki postaja gonilo avtoposla 6

Financiranje postaja pomemben del avtoposla, saj lahko s prilagojenimi ponudbami pridobimo in zadržimo nove kupce, verjamejo v slovenski Toyoti, zato so ustanovili svojo banko.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
PMM
Toyota popušča pri elektriki, aprila bo razkrila tekmeca tesli model Y in VW ID.4
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Toyota popušča pri elektriki, aprila bo razkrila tekmeca tesli model Y in VW ID.4 15

Toyota je pripravila popolnoma električni srednje velik športni terenec, razkrit bo konec aprila v Šanghaju

FINANCE
Avto
Toyota po petih letih nazaj na prestol
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota po petih letih nazaj na prestol

Toyota je objavila uradne rezultate prodaje za lani. Japonski proizvajalec je prodal 9,53 milijona vozil, kar je več od Volkswagna. Zato se po petih letih vrača na prestol.

FINANCE
PMM
Toyota išče rešitve zagonskih podjetij na področju trajnostne mobilnosti
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostUroš Božin Toyota išče rešitve zagonskih podjetij na področju trajnostne mobilnosti

Zmagovalnim zagonskim podjetjem bosta omogočena tudi nadaljnji razvoj njihovih rešitev in možnost poslovnega sodelovanja s Toyoto Motor Europe.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)