Avto

BMW s strupenim kvartetom iz steklenice izpustil ujetega duha

Bavarci so razkrili težko pričakovani dirkaški različici kupeja in kabrioleta – razkošne ter hkrati športne serije 8.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
05.06.2019 23:56
Čas branja: 4 min
BMW s strupenim kvartetom iz steklenice izpustil ujetega duha
Skoraj tri desetletja so pretekla, odkar je BMW izdelal prototip M8 kupe. Foto: Daniel Kraus/BMW

Po skoraj treh desetletjih so se marsikateremu avtomobilskemu navdušencu uresničile želje. Bavarci so pokazali BMW M8. Tokrat ne gre za prototip, temveč serijski avto, ki bo kmalu naprodaj. Legenda o prototipu M8, vozilu, ki bi tako po moči kot hitrosti pokopalo porscheje in ferrarije, se je začela v zgodnjih devetdesetih. Vozilo je bilo tako ekstremno in tako skrivnostno, da niti mediji niti javnost niso vedeli za njegov obstoj. Za projekt se je izvedelo šele desetletje po njegovem koncu.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Projekt M8 so takrat ugasnili, saj Bavarci za avto v takratnem kriznem času niso videli zadostnega trga, bil naj bi predrag in nedobičkonosen. Danes je za avtomobilsko industrijo nekaj rekordnih let, v takšnih časih pa ta rada ponudi "sanjske" avtomobile. Po obuditvi imena serije 8 pa je bilo bolj ali manj jasno, da bo tokat na trg prišel tudi M8, duh, ki Bavarce preganja že več kot dve desetletji. BMW na vrh ponudbe dodaja kupe in brezstrešno različico M8 in M8 competition.

Oblikovno se od M850i ter 840d razlikuje po nižjem sprednjem odbijaču z večjimi odprtinami za zrak, ledvičkah z dvojnimi M-lamelami, aerodinamično izboljšanimi zunanjimi ogledali, štirih okroglih izpušnih ceveh premera 100 milimetrov, spojlerju in difuzorju v kontrastni barvi ter 20-palčnih platiščih. Kupejeva streha je izdelana iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP), in spominja na klasične dirkalne avtomobile. Zunanjost je mogoče okrasiti še z dodatki iz ogljikovih vlaken.

Bes osmih valjev

Čeprav ju ne poganja 12-valjnik, kot je koncept iz devetdesetih, so M8 namenili najzmogljivejši motor M-divizije doslej, ki ga uporabljajo tudi v limuzinskem M5 competition. Moč črpajo iz 4,4-litrskega osemvaljnika, ki v "običajnem" M8 razvije 441 kilovatov (600 konjskih moči) ter v M8 competition 460 kilovatov (625 konjskih moči). Kupejevska različica M8 je najhitrejši BMW v ponudbi. Do stotice potrebuje le 3,2 sekunde, kabriolet zaradi dodatne mase potrebuje desetinko več.

Široka možnost nastavitev

Izjemni pospeški so mogoči tudi zaradi štirikolesnega pogona xDrive, ki omogoča tri načine vožnje. Način 4WD skrbi za optimalni oprijem, 4WD sport več moči pošlje zadnjemu kolesnemu paru in omogoča več zabave, 2WD pa izklopi pogon na sprednjih kolesih. Odzivnost vozila je mogoče nastavljati z gumbi, ki ukazujejo čvrstosti vzmetenja, glasnosti izpušnega sistema, hitrosti prestavljanja menjalnika, odzivnosti volana in plina. BMW v M8 vozniku prvič daje izbiro dveh programov odzivnosti zavor. Zaviranje, ki je prilagojeno udobju, ter neposredno za takojšno odzivnost. Na volanu najdemo rdeča stikala, na katerih je mogoče shranjevanje in takojšnji vklop različnih parametrov vožnje.

    Na trg prihaja septembra

    Prvič je na voljo tudi M-gumb – bližnjica, ki izklaplja asistenčne in varnostne sisteme. V cestnem načinu road so vsa pomagala vključena. S pritiskom na gumb se vklopi način sport, ki izključi pomagala samodejne vožnje in prilagodi merilnike. Z daljšim pritiskom se pomočniki skupaj s sistemom za stabilnost vozila izklopijo, da se voznik lahko osredotoči na vožnjo, pa se utiša tudi glasba.

    Za več uživanja v zvokih motorja je tu brezstrešni M8, katerega triplastna platnena streha se zloži v 15 sekundah. Odpiranje in zapiranje je mogoče vse do hitrosti 50 kilometrov na uro. V živo bo M8 premiero doživel konec junija v Münchnu na dogodku NextGen, na trg pa bo zapeljal septembra.

    Napišite svoj komentar

    Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
    Več o temi
    Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
    OGLAS
    FINANCE
    Nepremičnine
    Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

    Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

    FINANCE
    Avto
    BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
    Avto
    AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

    Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

    FINANCE
    Avto
    BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov
    Avto
    AvtoMiloš Milač BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov 25

    BMW električni orjak bo ponudil kopico sodobne tehnike, krepke mere in doseg prek 600 kilometrov v različici iX xDrive50.

    FINANCE
    Avto
    Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis
    Avto
    AvtoMiloš Milač Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis

    Intervju z Blažem Urbanijo, direktorjem družbe Wallis Motor Ljubljana, ki je oktobra lani prevzel posel in objekt nekdanjega trgovca BMW A-Cosmosa.

    FINANCE
    Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
    PRO
    Finance
    Spletni dogodek
    Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
    FINANCE
    Avto
    Koronavirus Bavarcem pretrgal 12-letni prodajni niz
    Avto
    AvtoUroš Božin Koronavirus Bavarcem pretrgal 12-letni prodajni niz

    Zaprtje tovarn in prodajnih salonov je močno udarilo po financah v drugem četrtletju, v tretjem in četrtem trimesečju pa so v BMW dober del izgubljenega nadomestili.

    FINANCE
    PMM
    BMW priključna hibrida 330e in 530e: tudi elektrika lahko prinese užitek v vožnji
    Pametna mesta in mobilnost
    Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač BMW priključna hibrida 330e in 530e: tudi elektrika lahko prinese užitek v vožnji 19

    Test: BMW 330e xDrive touring in 530e xDrive touring s sistemsko močjo 215 kilovatov, res skromno žejo in krepko skupno maso.

    FINANCE
    Avto
    BMW za neozdravljive nostalgike
    Avto
    AvtoGorazd Suhadolnik BMW za neozdravljive nostalgike

    Za krmilom jubilejne izdaje BMW R NineT Urban G/S, retro roadsterja, ki združuje dediščino, samosvoj videz, visokokakovostno obdelavo in zabavne zmogljivosti. Seveda z mislijo na obvezno personalizacijo.