Avto

Za volanom legend – porscheja 911 in toyote supre – ter kaj napoveduje poroka Fiat Chryslerja in Renaulta

Razburljiv teden za volanom dveh superšportnikov – večne legende porscheja 911 in povratnice toyote supre. Poslovna novica tedna je napoved združitve Fiat Chryslerja in Renaulta, analizirali smo učinke poroke. Na slovenski trg sta zapeljala lexus UX in hyundai v športnih oblačilih z oznako N, Škoda je osvežila superba, razkrivamo bilance Revoza in še ...

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

31.05.2019 09:36
Čas branja: 3 min

Moja izkušnja z novim, že osmim porschejem 911. Več kot 300 kilometrov po cestah Grčije, od Aten do obale Loutraki in nazaj. Skozi vasi, med zavoji in vrhunec na dirkališču Atene. Majhen objekt, ki se za volanom pravega avtomobila in inštruktorja spremeni v avtomobilski raj. Vzemite si čas ...

Iz nekoliko drugačnega testa pa je Toyotin superšportnik legendarnega imena supra in z geni nemškega BMW. Matej se je s supro pognal po cestah Španije in se dotaknil tudi dirkaškega asfalta. Kako je doživljal novo supro?

BMW razkriva novo serijo 1 in se poslavlja od zadnjega pogona. Krajši, višji, s prednjim pogonom in krajšim medosjem. Za marsikoga se sliši kot korak nazaj, v teoriji in številkah pa nova serija 1 prinaša korak naprej.

V nedeljo je nastal prvi zapis o mega poroki Fiat Chryslerja in Renaulta. Povzel sem izjave tujih medijev, ki so napovedali skorajšnjo naznanitev nove mega povezave med Fiat Chryslerjem in Renault Nissanom. V zvezo povezani avtomobilski proizvajalci bi dosegli prodajo prek 15 milijonov vozil na leto ter krepko prehiteli vodilna Volkswagen in Toyoto.

V ponedeljek zjutraj je postalo uradnoFiat Chrysler in Renault se pogajata o združitvi. Zgodbo smo nadgradili s številkami in izjavami slovenskih dobaviteljev. Združitev lahko pomeni prepih za dobavitelje, je komentiral Marjan Pogačnik iz Iskre Mehanizmov.

Po uradni objavi začetka pogajanj o 35 milijard evrov vredni združitvi ­Fiat Chryslerja in Renaulta se je zgodba začela razpletati. Prve delitve skupnih osnov in delov bi se lahko zgodile dve leti po združitvi, pravijo analitiki.

Če se bodo uresničile napovedi, bo najmanjši Lexusov športni terenec UX že letos na slovenskem trgu najbolje prodajan avto te znamke. Kaj ponuja kompaktni SUV, koliko stane …?

Volvo V90 crosscountry je luksuzen in eleganten, s 320-konjskim turbobencinarjem pa tudi zelo agilen štirikolesno gnani karavan, s katerega boste med tednom pazljivo brisali prah, za vikend pa pozabili na civilizacijo, pravi Matej, ki je šveda podrobno preizkusil.

Škoda je osvežila svoj največji avto – limuzino in karavan superb. Oplemenitila ga je z nekaj oblikovnimi spremembami, pametnimi LED-žarometi, prvim priključnim hibridom in robustno različico.

Športni suknjič za Hyundai. Športno naravnani paketi opreme so pri avtomobilskih proizvajalcih postali že stalnica, z nabritimi dodatki N-line pa se v boj za bolj dinamične kupce odpravlja tudi Hyundai.

Statistika registracij lahkih dostavnih vozil v Sloveniji za prve štiri mesece letos je postregla s sanjskimi številkami – kar 26,3-odstotno rastjo prvih registracij, ki jo marsi­kdo razume kot prodajo. Krepki skoki znamk na vrhu lestvice dajejo vtis, da so gospodarske razmere zelo ugodne. Je res tako?

Zaposleni pri Fordu zadnje dni nimajo prav veliko razlogov za miren spanec, saj je ameriški velikan napovedal množično odpuščanje. Delovno mesto pri Fordu bo izgubil vsak deseti zaposleni, družba pa pričakuje, da bo s tem prihranila 530 milijonov evrov na leto.

Osebna izkušnja nekdanjega sodelavca Financ, ki se po Berlinu premika brez avtomobila. Kupec pravi, da je Berlin poligon novih rešitev mestne mobilnosti – od souporabe avtov, koles in skuterjev do skupinskih prevozov. Lasten avto postane odveč, vožnja po mestu pa je tudi z alternativami udobna – in cenejša.

In kako je v Sloveniji? Število osebnih avtomobilov na prebivalca še vedno raste. Izkušnje redkih družin brez njega povedo, kaj se da in kaj nam manjka. Svoj »mučeniški« pogled na avtomobile pa je v komentarju predstavila še Vita Cajnko Javornik.

Za konec pa še graf poslovanja novomeškega Revoza.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Delničarji PSA in Fiat Chryslerja skoraj soglasno podprli združitev avtovelikanov
Avto
AvtoMiloš Milač Delničarji PSA in Fiat Chryslerja skoraj soglasno podprli združitev avtovelikanov 5

Delničarji obeh podjetij so skoraj brez izjem podprli združitev avtomobilskih velikanov PSA Peugeot Citroëna in Fiat Chryslerja (FCA) v novo skupino Stellantis

FINANCE
Avto
Delničarji Fiat Chryslerja in PSA bodo danes glasovali o združitvi
Avto
AvtoMiloš Milač Delničarji Fiat Chryslerja in PSA bodo danes glasovali o združitvi 4

Vodstvi PSA Peugeot Citroëna in Fiat Chryslerja bosta jutri spremljali glasovanje delničarjev obeh skupin. To je še zadnji korak pred združitvijo dveh oslabljenih velikanov s skupaj kar 14 blagovnimi znamkami.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Svetovna prodaja: Toyota se vrača na prestol, Stellantis šele šesti
Avto
AvtoMiloš Milač Svetovna prodaja: Toyota se vrača na prestol, Stellantis šele šesti

Pandemija koronavirusa je lani močno skrčila prodajo avtomobilskih velikanov, obenem pa je tudi premešala vrstni red na vrhu

FINANCE
Avto
Kondicija znamk Stellantisa: močna Jeep in Peugeot, negotovost za Alfa Romeo, slovo za Lancio?
Avto
AvtoMiloš Milač Kondicija znamk Stellantisa: močna Jeep in Peugeot, negotovost za Alfa Romeo, slovo za Lancio? 2

Novi avtomobilski velikan Stellantis, ki bo z družitvijo PSA Peugeot Citroëna in Fiat Chryslerja nastal konec prvega četrtletja letos, bo imel kar 14 blagovnih znamk. Preverili smo, v kakšni kondiciji so znamke in katere imajo velik, katere pa skromen potencial.

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)