Avto

Škodin prostorski čudež za 15.500 evrov

Scala je novi Škodin avtomobil, ki bo v slovenske družine vnesel nemir, saj za svoj denar ponuja naravnost ogromno prostora.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

24.05.2019 00:25
Čas branja: 5 min

Če bi računali, koliko prostora in litrov kupec dobi za svoj denar, potem bi bila Škoda scala v samem vrhu. Zamenjava za rapida spaceback v obliki petvratne kombilimuzine je z ostrimi linijami in s podaljšanim zadnjim steklom zanimiva na pogled, a te zares osupne, ko odpreš zadnja vrata in pokukaš v prtljažnik.

Škoda scala oziroma pogovorno skala, kot je bila nekoč poimenovana Zastavina stoenka, je gotovo težko pričakovana novost med slovenskimi družinami. To je pokazala že krajša predstavitvena vožnja po slovenskih cestah in skozi manjše kraje, kjer firbcev ni manjkalo. Za nov model in njegovo ime so povečini že slišali, a v živo ga še niso videli. In potem se je začelo…

Kogar niso povsem odtajale scaline ostre linije, polni LED žarometi in globoko v prtljažna vrata potegnjeno steklo, je bil “pečen”, ko je pokukal v notranjost in prtljažnik. “Tu bi se pa še Dončić izgubil,” je pred trgovskim centrom dejal nek moški, ko je precej osupel buljil scalino zadnjo klop. Tam prostora za glave in predvsem kolena res ne manjka, svojega denarja pa je vreden tudi prtljažnik.

V maniri velikega nemškega koncerna je potniška kabina zelo urejena, kljub prevladujoči trdi plastiki nič kaj dolgočasna, izdelava je zelo dobra, dovolj je tudi odlagalnih mest in seveda ne manjkajo Simply Clever rešitve. Ob dežniku v vratih ali košu za smeti so Čehi dodali še nekaj novih, kot je denimo električno sklopljiva vlečna kljuka.

Voznikovo delovno okolje lahko za 448 evrov popestrijo digitalni merilniki, glede na želje in potrebe pa lahko kupec izbira med 6,5-palčnim oziroma 9,2-palčnim osrednjim zaslonom na dotik in meniji v slovenščini. Prav od velikosti zaslona je odvisna vsebina multimedije (navigacija, DAB+), na voljo je tudi več vrst ozvočenja pa dvopodročna klimatska naprava, ambientalna osvetlitev,…

Pri Škodi so poskrbeli tudi za opremo in varnost. Že osnovni paket opreme Active ima LED žaromete, najbogatejši paket Style pa razvaja s polnimi LED žarometi in LED zadnjimi lučmi. Tisti s športnim srcem bodo posegli po paketu Dynamic, ki ponuja športne sedeže, športni volan, aluminijaste stopalke in strop v črni barvi. Med scalami na premieri smo ugotavljali, da se ji brez dvoma podata črna streha in nekoliko podaljšano ter zatemnjeno zadnje steklo, za kar je treba izbrati paket Image (312 evrov) ali Emotion (1.375 evrov). Scala je ob tem na voljo v kar 14 barvah.

Bogat je tudi seznam varnostne opreme. Tako sta v osnovnem paketu Active na voljo sistem samodejnega zaviranja v sili s prepoznavanjem pešcev in sistem za pomoč pri ohranjanju smeri na voznem pasu. Za doplačilo so na voljo sistem za opozarjanje vozil v mrtvem kotu med vožnjo in ob zapuščanju parkirnega mesta (vzvratna vožnja), aktivni tempomat, parkirna asistenca in še kaj.

Še najmanj novosti je pri motorizaciji, ponudba ta hip obsega tri motorje. Dva sta bencinska (1.0 TSI in 1.5 TSI), en pa dizelski (1.6 TDI), ponujajo pa razpon moči od 85 do 110 kilovatov (115 do 150 KM). Vse je možno kombinirati s sedemstopenjskim DSG menjalnikom, kmalu bosta na voljo še 70-kilovatni trivaljnik in 60-kilovatna različica na zemeljski plin.

Cene za Škodino scalo se začnejo pri 15.483 evrov (1.0 TSI Active 85 kW) in končajo pri 22.700 evrov za scalo z dizlom in DSG menjalnikom. Letos naj bi pri nas dobila največ 500 novih kupcev, a ne zaradi povpraševanja pač pa tovarna več avotmobilov zaradi prezasedenosti niti ne more ponuditi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Nissan qashqai: oblikovna evolucija, tehnična revolucija
Avto
AvtoMiloš Milač Nissan qashqai: oblikovna evolucija, tehnična revolucija 1

Nissan je včeraj razkril tretjo generacijo crossoverja qashqai. Ta je večji, prostornejši, a vseeno lažji od predhodnika. Poganjal ga bo tudi edinstven motor e-power. Na naš trg bo zapeljal junija letos.

FINANCE
Avto
Fordova dostavnika za slabše podlage
Avto
AvtoBoštjan Paušer Fordova dostavnika za slabše podlage

Flota srednje velikih dostavnikov iz Fordove ponudbe transit custom in tourneo custom je dopolnjena z novima različicama active in trail, ki sta prilagojeni uporabi zunaj urejenih cest.

FINANCE
Avto
Spredaj kot sodoben osebni avto, zadaj pa pogoltne dve evropaleti
Avto
AvtoBoštjan Paušer Spredaj kot sodoben osebni avto, zadaj pa pogoltne dve evropaleti 3

Volkswagen caddy pete generacije je nov dobesedno od nog do glave – večji, udobnejši, varnejši in digitaliziran.

FINANCE
Avto
Mestnega francoza razjezili s prenovo
Avto
AvtoUroš Božin Mestnega francoza razjezili s prenovo 4

Za izrazitimi obraznimi potezami se še vedno skriva udoben križanec za mestni in aktiven življenjski slog

FINANCE
Avto
Hyundaieva nova električna zgodba
Avto
AvtoUroš Božin Hyundaieva nova električna zgodba 6

Ioniq 5, začetnik nove električne znamke, bo ponudil do 480 kilometrov dosega, izjemno hitro polnjenje ter prostorno in moderno kabino

FINANCE
Avto
Citroën nove šole, a starega značaja
Avto
AvtoMiloš Milač Citroën nove šole, a starega značaja 2

Na slovenske ceste je zapeljal novi citroën C4 in s seboj pripeljal kopico značajskih posebnosti, bencinski, dizelski in električni motor, izrazito prostornost in ugodne cene.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)