Avto

GT za drobiž

Mercedes-Benz na naših tleh predstavlja novi CLA – štirivratni kupe na osnovi razreda A oziroma kompaktne generacije mercedes-benzov. Tudi novi CLA je privlačen, dinamičen in sodoben. Tudi drag ali pa poceni, odvisno od tega, kako ga gledate.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

20.05.2019 21:10
Čas branja: 2 min

V Mercedes-Benzu sicer pravijo, da CLA nikoli ni sledil modnim smernicam, da je liga zase. O tem bi se sicer dalo debatirati. Velja pa, da si je stuttgartska znamka, nekdaj sinonim za starokopitnost, s CLA upala več kot drugi. Na kompaktni platformi je izdelala pomanjšani CLS oziroma štirivratni kupe ter ga v prvi generaciji prodala v kar 750 tisoč izvodih. Še bolj pomembno kot količina pa je dejstvo, da je CLA k Mercedes-Benzu pripeljal 70 odstotkov novih kupcev.

Uroš je novi CLA podrobno preizkusil na prvi predstavitvi v Nemčiji. Pravi, da gre za enega redkih mercedes-benzov, v katerem se bodo vozili tudi milenijci.

Medtem ko je bil prvi CLA skladen, a vseeno nekoliko oglat, je novi dizajnerski izdelek brez primere. Skladen in privlačen z vseh strani. Na moč podoben CLS, a vseeno samostojen izdelek, ki nikakor ne deluje le kot dodelan ali predelan A. Poleg tega je tudi mersko zrasel in v kabini pridobil prostor, čeprav je še vedno kupe.

S tega vidika je unikaten in niti ne drag, saj je oblikovno pravi avto razreda GT s ceno pod 30 tisočaki. Za vse tiste, ki gledajo predvsem na obline, šele nato na vsebino, je prava kupčija. Glede vsebine pa je seveda tako, da tudi CLA lahko navduši z močnimi bencinskimi ali dizelskimi motorji, a je krepko dražji. Osnovnega CLA 180 za ceno pod 30 tisočaki poganja 1,33-litrski turbobencinar s sto kilovati, najcenejši dizelski stroj je CLA 180 d, stane 33.530 evrov in ima 85 kilovatov. Na vrhu je trenutno AMG CLA 35 4Matic + z 225 kilovati in ceno 50.660 evrov. Pozneje prihaja še AMG CLA 45 s 310 kilovati oziroma 422 konjskimi močmi.

Vse nove CLA sicer povezujejo sodobna platforma ter urejena in futuristična kabina iz razreda A z dvema zaslonoma, elektronskimi merilniki in asistentom MBUX, ki s prepoznavanjem gest poskrbi za dodatno mero inteligence v notranjosti. Različne komfortne funkcije in funkcije MBUX so še enostavnejše in bolj intuitivne. Poleg tega je Mercedes-Benz izboljšal glasovno upravljanje z uporabo ključne besede »Hey Mercedes«. Zdaj namreč prepozna aktualne odgovore z vse več področij.

Nova je storitev energizing coach, ki povezuje različne sisteme udobja v vozilu. Če je povezana pametna ura vivoactive3 ali kakšna druga združljiva Garminova naprava, potem osebne vrednosti, kot sta raven stresa ali kakovost spanca, povečajo natančnost priporočila.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Lepo je, da še obstajajo avti, kot je mercedes S
Avto
AvtoMiloš Milač Lepo je, da še obstajajo avti, kot je mercedes S 4

Nova limuzina razreda S je znova enciklopedija tehničnih inovacij, udobja, razkošja in spokojnosti, ki jo ne zmoti niti popolna digitalizacija.

FINANCE
Avto
Mercedes razreda C: moderen, razkošen in kontroverzen
Avto
AvtoUroš Božin Mercedes razreda C: moderen, razkošen in kontroverzen 19

V Mercedesovi limuzini razreda C je več prostora, več naprednih tehnologij, več elektrike, več luksuza, zmanjkuje pa prostora za romantiko

FINANCE
Avto
Novi davek je krepko pocenil luksuzne avte, a cene so še vedno višje kot v Nemčiji
Avto
AvtoUroš Božin Novi davek je krepko pocenil luksuzne avte, a cene so še vedno višje kot v Nemčiji 6

Analiza cen luksuznih avtov po novem DMV sporoča, da trgovci prihrankov niso v celoti prenesli na kupce in, da novi davek morda ne bo v celoti zajezil nakupa in registracij v tujini.

FINANCE
PMM
Zelena luč za prvi električni mercedes
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Zelena luč za prvi električni mercedes 8

Ne popolnoma svež, a vseeno temeljit je prvi električni mercedes-benz EQC zapeljal na naš trg. Za dobrih 73 tisočakov ponuja prek 400 konjev, več kot 400 kilometrov dosega in silovito vozniško izkušnjo.

FINANCE
Avto
Mercedes-Benz razred C: poslovnež v velikih čevljih
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedes-Benz razred C: poslovnež v velikih čevljih 10

Mercedes-benz razreda C se brez sramu zgleduje po največjem razredu S in dokazuje, kako zadovoljiti zahtevne uporabnike, ki avto uporabljajo tudi za posel.

FINANCE
Avto
Mercedes EQS: strela udarila v srce Stuttgarta
Avto
AvtoUroš Božin Mercedes EQS: strela udarila v srce Stuttgarta 7

V Stuttgartu črko S namenijo le redkim mercedesom. Tokrat so jo prvič postavili na električno limuzino

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)