Avto

Začetek slovenske elektrifikacije Volkswagna, Trumpov epilog in nova tovarna VW, morda bo v Srbiji...

Poudarki tega tedna so Volkswagnova elektrifikacija, tudi v Sloveniji, delni razplet Trumpovih groženj s carinami, analiza zanesljivosti znamk, VW tovarna v vzhodni Evropi, zanimivi novici iz hrvaškega Rimca in napoved novih cen bencina in dizla.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.05.2019 20:06
Čas branja: 3 min

Volkswagnova elektrorevolucija dobiva ambiciozen slovenski epilog. Volkswagen vstopa v elektrodobo z novo generacijo električnih avtov in celostno storitvijo, ki bo elektrifikacijo približala tudi Slovencem. Distributer Volkswagna Porsche Slovenija bo v prihodnjih treh letih v infrastrukturo in storitve vložil milijon evrov.

Urednica Financ Simona Toplak dodaja raziskavo z zanimivimi izračuni. "Če bi čez noč elektrificirali vse evropske avtomobile, bi se izpusti zmanjšali le za 0,4 odstotke." To seveda ne pomeni, da smer razvoja ni pozitivna, dopolni trditev.

Peugeot se je s 508 vnovično podal v razred poslovnih limuzin, a razmere so danes precej slabše kot leta 2010. Je nadaljevanje poti sploh smiselno, kako se je odrezal opisujem v podrobnem testu različice 508 GT line 2.0 BlueHDI 180 AET8 z vrha ponudbe?

Letošnja študija razkriva, da se je splošna zanesljivost avtomobilov znova izboljšala, a povsem brez težav ne gre. Katere avtomobilske znamke so najbolj zanesljive, katere so se najbolj izboljšale ter s katerimi težavami se srečujejo v industriji?

Začenja se boj za novo VW megatovarno, med finalisti Srbija, Bolgarija in Turčija. Volkswagen prazni proizvodne zmogljivosti v Nemčiji za električne modele, klasične modele pa bo selil na Češko in v novo tovarno v vzhodni Evropi s prvotno zmogljivostjo 350 tisoč vozil.

Donald Trump je usekal proti KitajskiStrokovnjaki opozarjajo, da bodo višje carine za kitajsko blago bolele tudi Američane, saj jih ne bo plačevala Kitajska, temveč ameriški uvozniki; hkrati zdaj ves svet zre v Washington, saj je konec tedna pričakovati odločitev o dodatnih carinah za uvoz avtomobilov. Glede Evrope se je ameriški predsednik odločil, da z odločitvijo o carinah počaka pol leta. Da bi lažje razumeli razmišljanje Donalda Trumpa, pa si preberite zapis - 7 stvari, ki jih morate vedeti o Trumpovi grožnji z zvišanjem carin na evropske avte.

Matej je preizkusil volva V40 - ostarelega šveda z mladostnim značajem, ki tudi po sedmih letih odkrito navdušuje z nič kaj zastarelo podobo, kakovostjo, voznimi lastnostmi in varčnostjo, proti pokoju pa pelje tudi s privlačno ceno.

Češka Škoda je razkrila skico osvežene škode superb in nekaj osnovnih informacij v poslovnem novincu. Med drugim bo prvič opremljena z bencinskim priključnim hibridom. V celoti bo največja Škoda razkrita konec maja.

Se bo bencin v torek prvič letos pocenil? Letos se je bencin podražil za 15 odstotkov, dizel za osem. Si po zdrsu nafte v minulem 14-dnevnem obdobju na 14-dnevno dno lahko obetamo cenejša goriva na črpalkah ob regionalnih cestah?

Novi napad Kitajcev na Daimler. Kitajski BAIC po neuradnih informacijah kupuje delež nemškega Daimlerja, za pet odstotkov nemške skupine naj bi odštel okoli tri milijarde evrov.

Toyota je poslovno leto sklenila s kar četrtino manjšim dobičkom, a so napovedi za tekoče leto dobre. Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota je v lanskem poslovnem letu, ki se je sklenilo konec marca, dosegel 15,24 milijarde evrov čistega dobička, kar je 24,5 odstotka manj kot v letu dni prej.

V tem tednu kar dve zanimivi novici iz hrvaškega Rimca. Korejski Hyundai je v podjetje vložil 80 milijonov evrov, postal pa bo 13,7 odstotni lastnik (11 odstotkov bo v lasti Hyundaija, 2,7 odstotka pa Kia v lasti Hyundaija). Rimac je nekaj dni kasneje objavil še, da bo sedem odstotkov družbe podaril zaposlenim.

Izvozniki pa pišejo o škofjeloški družbi LTH Castings, ki je zaključil eno največjih letošnjih naložb v slovenski industriji.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca 10

Kia EV6 si osnovo in tehniko deli z ioniqom 5 – prvim električnim avtov nove znamke, ki izhaja iz Hyundaia.

FINANCE
Avto
Prodaja avtov v Sloveniji: Po nakupni mrzlici v marcu znova slaboten april
Avto
AvtoMiloš Milač Prodaja avtov v Sloveniji: Po nakupni mrzlici v marcu znova slaboten april

Aprila so le 44 odstotkov avtomobilov prodali fizičnim osebam, preostanek so podjetjem in izvozili na druge trge

FINANCE
PMM
Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev'
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev' 5

Korejska Kia je včeraj razkrila podrobnosti prvega samostojno razvitega električnega avtomobila EV6, ki sloni na 800-voltni električni platformi, razviti v hrvaškem Rimcu. Novi EV6 ponuja velik razpon moči motorjev, pogonov in velikosti baterij. Vrhunski model GT pa se bo bojeval kar s teslo model 3 performance.

FINANCE
PMM
Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec 7

Za ceno od 36 do 40 tisoč evrov dobite neopazen, a uporaben in prostoren električni avto z več kot 400 kilometri dosega in 200 »konji«.

FINANCE
PMM
(Foto in video): Takšen razvojni in turistični center bo v bližini Zagreba zgradil Mate Rimac
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Foto in video): Takšen razvojni in turistični center bo v bližini Zagreba zgradil Mate Rimac 2

Projekt, vreden prek 200 milijonov evrov, bo razvojni center s testno stezo, muzej in turistična atrakcija. Mate Rimac ga bo zgradil leta 2023.

FINANCE
Slovenija
Bidnova inavguracija je borzam dobro dela
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Bidnova inavguracija je borzam dobro dela

Svetovni borzni indeksi so se v tednu Bidnove inavguracije izkazali z rastjo