Kako je Renaultov električni pionir ujel in prehitel prihajajoče tekmece Kako je Renaultov električni pionir ujel in prehitel prihajajoče tekmece Renault zoe je po sedmih letih krepko osvežen. Manj oblikovno, močno pa tehnično. Renaultov električni pionir je dobil dva zmogljiva motorja z 80 ali 99 kilovati ter baterijo zmogljivosti 52 kilovatnih ur z izjemno energijsko gostoto. Tako je zoe odlično pripravljen na jesenski spopad s tekmeci.
Paradoksi in dobrote velikega mercedesa Paradoksi in dobrote velikega mercedesa Ob prenovi mercedes-benza razreda V, ki je te dni zapeljal na naše ceste, smo se poglobili v njegov položaj na trgu, ki je splošni javnosti precej skrit. O novostih zato spodaj, nekaj jih je, v nadaljevanju pa kratka zgodba o razredu V.
Novi clio – skoraj domači adut za nove zmage Novi clio – skoraj domači adut za nove zmage Renault clio je brez dvoma že desetletja najbolj slovenski avtomobil, z dobrimi štirimi metri dolžine v peti generaciji pa ob oblikovni evoluciji in za malo več denarja ponuja veliko tehnične sodobnosti in dobrega počutja.
Novi 2008 bo PSA izstrelil med velesile trga malih SUV Novi 2008 bo PSA izstrelil med velesile trga malih SUV Oglat, velik in tudi povsem električen 2008 cilja na prodajni vrh.
Nemci poskrbeli za rast prodaje avtov v Evropi, Hrvati so nam tesno za petami Nemci poskrbeli za rast prodaje avtov v Evropi, Hrvati so nam tesno za petami Prejšnji mesec je na evropskem avtomobilskem trgu prišlo do rahlega zasuka. Prodaja je prvič po lanskem avgustu zrasla, sicer za skromne štiri promile. Sosednja Hrvaška pa se je po prodaji avtov približala Sloveniji.

Kaj je na slovenskih cestah pokazal električni dostavnik MAN

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
tovorni promet   dodaj
tovorna vozila   dodaj
električna...   dodaj
MAN dodaj
TGE dodaj
 
Čas branja: 3 min
22.05.2019  04:51  Dopolnjeno: 22.05.2019 04:52
Po ljubljanskih ulicah z električnim dostavnikom MAN eTGE s sto kilovati moči in 173 kilometri dosega.
Kaj je na slovenskih cestah pokazal električni dostavnik MAN
Foto: Boštjan Paušer

Obveščaj me o novih člankih:  
tovorni promet   dodaj
tovorna vozila   dodaj
električna mobilnost   dodaj
MAN dodaj
TGE dodaj

Iz MAN prihaja prvo serijsko vozilo na električni pogon – eTGE, ki je namenjen predvsem mestni dostavi.

Napovedi električnih vozil si v zadnjih dveh letih sledijo kot po tekočem traku, medtem ko je začetek serijske proizvodnje pri večini proizvajalcev še nekoliko odmaknjen. To pa ne velja za MAN, katerega serijski izdelek smo že lahko zapeljali po ljubljanskih ulicah.

Najmlajši in najmanjši član družine

Model TGE, s katerim je MAN skupaj s svojim novim lastnikom Volkswagnom stopil tudi v svet dostavnikov, je na naše ulice zapeljal pred dobrim letom dni in bil med prevozniki dobro sprejet, njegova električna različica pa zdaj daje nove razsežnosti elektromobilnosti.

Vsaj v prvi fazi se bodo zanj odločila podjetja, ki nekoliko več pozornosti posvečajo ekologiji, uvedba do okolja prijaznejših vozil pa je del njihove poslovne politike. Gol finančni preračun namreč ta hip še ni najbolj v prid nakupu električnega vozila, kar je pa seveda odvisno tudi od države in s tem povezane lokalne podpore oziroma subvencij, vezanih na električna vozila, ter od morebitne omejitve dostave v mestnih središčih za dizelska vozila.

Manjša prostornina

V prvi fazi MAN ponuja električnega TGE v le eni izvedbi; gre za furgon L3H3, kar pomeni kratko medosno razdaljo s povišano streho, ki ponuja 10,7 kubičnega metra prostornine za tovor in približno 950 kilogramov nosilnosti.

Ker so baterije pod tovornim podom, je ta nekoliko manjši kot pri dizelski različici – dno je namreč 10 centimetrov višje (kar je enako kot pri različici s pogonom na vsa štiri kolesa), tovornega prostora pa je zato pol kubičnega metra manj, prav tako je za 10 centimetrov manjša notranja višina, ki znaša 1,86 metra.

Do sto kilovatov moči in 173 kilometrov dosega

Elektromotor, nameščen na klasičnem mestu – v nosu vozila, kjer je sicer dizelski –, omogoča kratkotrajno (do največ 30 minut) maksimalno moč sto kilovatov, dolgotrajno pa se ta številka ustavi pri 50 kilovatih in 290 newtonmetrih navora, kar kombiju omogoča zelo spodobne vozne lastnosti, predvsem seveda z razlogom, ker je največji navor na voljo že takoj in ni pogojen s številom vrtljajev kot pri klasičnih motorjih z notranjim izgorevanjem. Z vidika varčevanja z električno energijo je največja hitrost kombija omejena na 90 kilometrov na uro, ko pa se baterije izpraznijo pod 10 odstotkov, se moč motorja dodatno omeji, da bi se s tem povečal doseg, kar pa v praksi sploh ni moteče in voznik tega skoraj ne opazi.

Elektromotor prek enostopenjskega prenosa moči poganja prednji par koles, prek katerih se izvaja tudi rekuperacija energije med zaviranjem. Energija se hrani v visokonapetostnih litij-ionskih baterijah zmogljivosti 35,8 kilovatne ure. Gre za skupno 264 baterijskih celic, njihova masa pa je 341 kilogramov. Nameščene so v podu, pod vozniško kabino in prvo polovico tovornega prostora. Ko so polno napolnjene po ciklu NEDC, omogočajo do 173 kilometrov dosega, povprečna poraba energije pa znaša 21,54 kilovatne ure na sto kilometrov. Poraba elektrike med našo vožnjo se je dejansko gibala okoli te vrednosti oziroma malenkost nad njo, le pri vožnji po avtocesti je zrasla nad povprečje, kar pa je seveda povsem pričakovano.

Dve možnosti polnjenja

Baterije se lahko polnijo z eno- ali dvosmernim tokom, način polnjenja pa vpliva tudi na potreben čas, da se baterije napolnijo. Pri enosmernem priključku se lahko polni z do 7,2 kilovata, polnjenje do popolne napolnjenosti pri 360 voltih traja pet ur in 20 minut, če bi kombi polnili na klasični domači 230-voltni vtičnici, pa 15 ur. Ob priklopu na enosmerni tok je mogoče polnjenje z do 40 kilovati. Da se baterije napolnijo do 80 odstotkov, pa je potrebnih samo 45 minut.

Predpriprava temperature kabine

Električni TGE je zelo prijeten za vožnjo, razumljivo je hrup v kabini zmanjšan le še na piš vetra med vožnjo. Notranjost je tako rekoč enaka dizelski, edina razlika je na merilnikih, tam je namesto merilnika števila vrtljajev prikazan merilnik moči, ki jo elektromotor trenutno razvija (seveda v razponu med nič in sto kilovati), prikazuje se tudi rekuperacijsko polnjenje baterije, pod glavnim merilnikom pa je še en manjši, ki prikazuje razpoložljivo moč elektromotorja.

Nekaj sprememb najdemo še v menijih osrednjega zaslona, ki služi tudi multimediji in navigaciji, tam je v tako imenovanem e-managerju mogoče nastavljati podrobnosti glede polnjenja baterij in nastaviti tudi predpripravo temperature potniške kabine. Gre za to, da se notranjost kabine ohladi oziroma segreje na želeno temperaturo še pred začetkom vožnje, ko je kombi še priključen na napajanje, s čimer se nato varčuje energija med samo vožnjo.

Na koncu kaže omeniti še, da je eTGE že kar serijsko opremljen z vsemi varnostnimi in asistenčnimi sistemi, ki jih MAN ponuja, vključno z LED-žarometi, kamero za vzvratno vožnjo in navigacijskim sistemom.

Zmogljivost baterij v eTGE je enaka zmogljivosti pet tisoč baterij iphona 8.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Šok in napredek pri tovornjakih in slovo od Nikija

Okoljski primež avtomobilske industrije se prenaša na tovorna vozila. Nova pravila so stroga, podražitve bodo visoke. Proizvajalci...

IZVOZNIKI
Novice
Novice S kakšno gospodarsko rastjo so leto začeli največji slovenski izvozni trgi

Objavljamo še sveže napovedi, kaj so analitiki iz Bloombergove ankete napovedali Nemčiji, Franciji in Italiji do konca leta

FINANCE
Članki
Članki Tožba Slovenije proti Hrvaški zaradi terjatev LB do hrvaških podjetij v prvi obravnavi pred ESČP, odločitev se pričakuje najprej konec leta 4

V Strasbourgu je 17-članski veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) prisluhnil argumentom Hrvaške in Slovenije...

FINANCE
Članki
Članki 3 stvari, ki jih morate vedeti o najnovejših napovedih Banke Slovenije 1

V svežih napovedih za Slovenijo pri Banki Slovenije predvidevajo, da bo tako letos kot prihodnje leto rast BDP poganjala domača poraba

FINANCE
Članki
Članki Kakšna tveganja prežijo na slovenske banke 7

Banke v precej primerih ne upoštevajo priporočil Banke Slovenije glede kreditnih standardov, pravi Tomaž Košak iz Banke Slovenije....