Škodin prostorski čudež za 15.500 evrov Škodin prostorski čudež za 15.500 evrov Scala je novi Škodin avtomobil, ki bo v slovenske družine vnesel nemir, saj za svoj denar ponuja naravnost ogromno prostora.
Nova opel corsa: izjemno sodobna in tudi električna Nova opel corsa: izjemno sodobna in tudi električna Nemški Opel je razmeroma hitro, po petih letih razkril corso nove, že osme generacije. Ta je po vzoru Oplov nove generacije oblikovno privlačna, polna sodobne tehnike in asistenčnih sistemov in kot prvi Opel nastopa tudi v popolnoma električni različici.
Za volanom najnaprednejšega tovornjaka ta hip Za volanom najnaprednejšega tovornjaka ta hip Doslej smo zaslone namesto ogledal in sisteme za samodejno vožnjo lahko gledali le na prototipih in konceptnih vozilih, ki so se vozila po zaprtih cestah, s prenovljenim actrosom, katerega serijska proizvodnja se je začela junija, pa vse to postaja del realnosti
(Ne)realna evforija za električnimi avtobusi (Ne)realna evforija za električnimi avtobusi Nekatera nemška mesta želijo v kratkem obdobju v svoje vozne parke vključiti tudi po 200 električnih avtobusov eCitaro; pri Mercedesu menijo, da gre za prenagle odločitve.
Slovo brkatega moža, ki je nemško zvezdo popeljal na vrh Slovo brkatega moža, ki je nemško zvezdo popeljal na vrh Po 13 letih se z vrha Daimlerja poslavlja karizmatični brkati mož Dieter Zetsche. Pripravili smo pregled najzanimivejšega dogajanja v koncernu v času njegovega vodenja.

Začenja se boj za novo VW megatovarno, med finalisti Srbija, Bolgarija in Turčija

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska...   dodaj
Volkswagen dodaj
Bernhard Meier dodaj
Seat dodaj
Revoz dodaj
 
Čas branja: 2 min
14.05.2019  13:00
Volkswagen prazni proizvodne zmogljivosti v Nemčiji za električne modele, klasične modele pa bo selil na Češko in v novo tovarno v vzhodni Evropi s prvotno zmogljivostjo 350 tisoč vozil.
Začenja se boj za novo VW megatovarno, med finalisti Srbija, Bolgarija in Turčija
Foto: Skoda Auto

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
Volkswagen dodaj
Bernhard Meier dodaj
Seat dodaj
Revoz dodaj

Nemški Volkswagen je včeraj objavil, da začenja resna pogajanja za gradnjo nove tovarne leta 2022 z zmogljivostjo 350 tisoč vozil. Z njo bo reševal polne zmogljivosti v Nemčiji in na Češkem. Za zdaj je znano, da bo nova tovarna v vzhodni Evropi, v boju pa so Srbija, Bolgarija in Turčija, pišejo tuji mediji. Predsednik uprave Škode Bernhard Meier pa dodaja, da sta v boju za tovarno le še dve lokaciji, a ne razkriva, kateri.

Volkswagen je že novembra lani objavil potrebe po novi tovarni, včeraj pa sta nadzorni svet in upravni odbor skupine Volkswagen potrdila namero in dodala, da se začenjajo resna pogajanja za lokacijo nove megatovarne.

V boju Srbija, Bolgarija in Turčija

Kot možne lokacije je omenil le širšo regijo vzhodne Evrope, dodal, da začenja pogajanja z državami, ki so ostale v boju za novo tovarno, a ni izrecno navedel lokacij. Nemški mediji pa so objavili, da mednje sodijo Srbija, Bolgarija in Turčija, kjer bodo sprva izdelovali škodo karoq in seata ateco.

Razlog za novo lokacijo je načrtovana dodatna obremenitev trenutnih proizvodnih zmogljivosti v Nemčiji in na Češkem. V petletnem načrtu je Volkswagen predvidel, da nemški tovarni v Emdnu in Hannovru postaneta center za proizvodnjo električnih avtomobilov skupine Volkswagen, proizvodnjo trenutnih modelov pa bo prerazporedil na druge lokacije. Novega passata bo od leta 2022 izdeloval v češkem Kvasinyju poleg škode superb.

Nova tovarna bo izdelovala škodo karoq in seata ateco

Posledično bo tovarna v Kvasinyju leta 2022 opustila proizvodnjo škode karoq in seata atece, oba modela pa bosta nov dom našla v novi tovarni v vzhodni Evropi.

Po besedah prvega človeka Škode bo zmogljivost nove tovarne 350 tisoč vozil, kar je približno 60 odstotkov več od zmogljivosti Revoza. V primeru presežnega povpraševanja lahko zmogljivost celo podvojijo na 700 tisoč vozil.

Vodenje nove tovarne bo prevzela znamka Škoda, izdelovala pa bo tudi modele drugih znamk. Glede na napovedi proizvodnje modela karoq in seata ateca bi lahko nova tovarna izdelovala tudi novega volkswagna tiguana z enako zasnovo.

Škodine tovarne polno obremenjene že zdaj

Škoda se s polno zmogljivostjo sooča že danes. Tovarni v Mladi Boleslav in Kvasinyju sta polno obremenjeni. Po Meierjevih besedah bi Škoda lahko letos prodala sto tisoč vozil več od trenutnega načrta, če bi imela dodatne razpoložljive zmogljivosti.

Lani je češki proizvajalec v lasti Volkswagna v Mladi Boleslav in Kvasinyju izdelal 886.100 avtomobilov. Zmogljivosti je lani delno sprostil s pomočjo Volkswagnove tovarne v nemškem Osnabrucku, ki je prevzela del proizvodnje škode karoq in lakiranje 60 tisoč enot nove škode fabie.

Škoda ima letos pravo modelno ofenzivo. Pred kratkim je v čeških tovarnah zagnala proizvodnjo novega kompaktnega modela scala, naslednika rapida. Jeseni začne prodajo novega športnega terenca kamiq (zagon proizvodnje je poleti), konec leta pa bo predstavila novo generacijo škode octavie.

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Volkswagnova elektrorevolucija dobiva ambiciozen slovenski epilog 15

Volkswagen vstopa v elektrodobo z novo generacijo električnih avtov in celostno storitvijo, ki bo elektrifikacijo približala tudi...

AVTO
Novosti
Novosti Električni volkswagen ID.3, ki bo prizemljil Teslo 19

Prihodnje leto na trg prihaja električni volkswagen ID.3 z dosegom od 330 do 550 kilometrov in začetno ceno od približno 30 tisoč...

AVTO
Novice
Novice Dražji avti in naftni derivati, nov davek, pa še brexit je pred vrati

V tem tednu smo pisali predvsem o manj prijetnih premikih – analiziral sem cene avtomobilov v Sloveniji in ugotovil, da do tolikšne...

AVTO
PAL
PAL Prestižna oblačila odlično nosi

Volkswagen touareg 3.0 V6 TDI: v tretji generacijski izvedbi veliki Volkswagnov športni terenec na stežaj odpira vrata digitalizaciji in...

FINANCE
Britanski poslanci vnovič zavrnili vse predlagane scenarije za brexit; privzeti scenarij ostaja trdi brexit, če ne bo drugačne odločitve 3

Britanski poslanci so odločali o štirih scenarijih - med njimi o članstvu VB v carinski uniji; kot je ponedeljkovo glasovanje pokazalo...

FINANCE
Članki
Članki V nemški predelovalni industriji so se aktivnosti marca krčile bolj od prvih ocen

To je tudi pomemben razlog, zakaj se je vrednost indeksa nabavnih menedžerjev PMI v marcu znova znižala

FINANCE
(časovnica) Britanski poslanci imajo še eno sejo o brexitu. Deja vu ali preboj? Šef Siemensa na Otoku opozarja, da se VB smeši pred svetom 2

Kot menijo politični analitiki, so zdaj načelno možne tri opcije in med njimi je še vedno tudi trdi brexit ...