Avto

Osvežitev in prvi priključni hibrid za največjo Škodo

Češka Škoda je razkrila skico osvežene škode superb in nekaj osnovnih informacij v poslovnem novincu. V celoti bo največja Škoda razkrita konec maja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.05.2019 21:43
Dopolnjeno: 13.05.2019 08:10
Čas branja: 2 min

Prva uradna skica škode superb modelnega leta 2020 napoveduje skromne oblikovne spremembe admiralske Škode, ki je v aktualni obliki na trgih od konca leta 2015. Največja tehnična novost pa bo vgradnja bencinskega priključnega hibrida. Po vsej verjetnosti bo pogonski sklop predstavljal 1,5 litrski štirivaljnik s 110 kilovati in elektro motor kot v osveženem passatu, ki na trge prihaja jeseni.

Skupna moč priključnega superba bo prek 150 kilovatov, baterija s kapaciteto 13 kilovatnih ur pa bo poskrbela za doseg prek 50 kilometrov med polnjenjih in bo obenem zmanjševala povprečen izpust znamke Škoda. Izpusti priključnega hibrida, imenoval se bo superb iV, bodo manjši od 50 gramov CO2 na kilometer, kar pomeni da bo tako gnani superb deležen tudi vladnih subvencij.

V Sloveniji subvencija znaša 4.500 evrov, letos se bo sicer zmanjšala, napoveduje Eko Sklad.

Druga novost bo že znani dvolitrski turbodizel 2.0 TDI s 110 kilovati in dvema ločenima SCR katalizatorjema za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida. Stroj bo izpolnjeval okoljske predpise Euro 6d, ki stopijo v veljavo leta 2021 in bo zato v nekaterih državah, denimo v Veliki Britaniji, deležen manjšega davčnega bremena.

Škoda superb je drugi najbolje prodajan avto srednjega razreda v Evropi in tudi pri nas. pred njo pa je le bratranec s katerimi di deli osnovo – volkswagen passat. V Sloveniji je superb lani prepričal 570 kupcev, kar je 18,5 odstotka manj kot predlani. Na prvem mestu je bil lani passat – 899 vozil, na tretjem pa opel insignia – 377 vozil.

V Evropi pa je Škoda našla 75.996 kupcev za superba, kar je osem odstotkov manj kot predlani. V tovarni v Kvasinyju je izdelala nekaj več kot 91.487 superbov, od tega jih je bilo skoraj 51 tisoč s karavanskim zadkom v različici combi.

Škoda superba izdeluje tudi v Indiji in na Kitajskem, lani je bili v vseh treh tovarnah skupaj izdelanih 136.985 vozil.

Leta 2023, ko bo na voljo nova generacija superba, pa se ji bo na proizvodni liniji v češkem Kvasiniyu pridružil tudi novi volkswagen passat.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Moje finance
Razno
Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!

Ker verjamemo, da je načrtovanje pomembno opravilo osebnih financ, smo vam za začetek novega leta pripravili finančni koledar. Na enem mestu smo za vas zbrali vse pomembne finančne datume in dogodke od januarja do decembra 2021. Veste, kdaj morate oddati vlogo za vzdrževane družinske člane, kdaj oddati napoved kapitalskih dobičkov? Naj se na koledarju ne nabira prah, pogledujte nanj vse leto.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)