Avto

Kaj obljublja elektro revolucija iz Volkswagna

Dolgo napovedani električni volkswagen ID je dobil končno obliko, tehnične podatke in ceno. Bili smo na razkritju v Berlinu. Volkswagen je vstop v novo dobo podprl še z izračuni ogljičnega odtisa električnih avtov in jih primerjal z dizelskim golfom. Ti so precej zanimivi. Pišemo še o vtisih z novo toyoto camry, primerjavi bencinske in dizelske kie ceed v dveh karoserijskih različicah, podjetnici leta Kseniji Povše in njenih adrenalinskih igračah, cenah bencina, prigodah v Tesli, Oplovi 120-letnici, najhitrejši MV agusti...

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.05.2019 12:20
Dopolnjeno: 10.05.2019 12:20
Čas branja: 3 min

Uroš je bil na razkritju novega električnega volkswagnaID.3. Na trgu bo sicer prihodnje leto, ponudil bo doseg od 330 do 550 kilometrov in začetno ceno od približno 30 tisoč evrov. Prednaročila pa so pričeli zbirati že v torek.

VW izračunal dejanski ogljični odtis električnega golfa in ga primerjal z dizelskim. Električni e-golf v celotnem življenjskem ciklu povprečno izpušča 119, dizelski golf pa 140 gramov CO2/kilometer. Električni polovico izpustov pridela med proizvodnjo in pridobivanjem surovin za baterijo. Razgradnje ni v okoljski bilanci.

Podjetnica leta v svetu odštekanih vozil: Prodajamo izkušnjo, ne izdelkov! Ksenija Povše že polovico svojega mladega življenja vodi podjetje Ski & Sea, letos pa si je z uspehi in prav posebnim pristopom prislužila nagrado podjetnica leta.

Za volanom nove toyote camry: Toyota se v evropski srednji razred vrača s skoraj petmetrsko limuzino kupejevskih potez, ki sliši na znano ime camry. Poganja jo le 2,5 litrski hibrid s 160 kilovati (218 konjskimi močmi), cena pa je ugodna - od 30 do 36 tisoč evrov. Vozili smo jo na evropski predstavitvi na dalmatinski obali.

Muskova utopija 2020: na cestah milijon tesel brez voznika. Elon Musk je 22. aprila napovedal, da bodo Teslina vozila sposobna povsem avtonomne vožnje že čez leto dni. Malokdo verjame, kajti manjkajočih členov tehnologije je še preveč.

Od šivalnega stroja do naprednega avtomobila. Opel je svoje ime med ljudi ponesel s šivalnimi stroji, danes pa sodi med avtomobilske proizvajalce z najbogatejšo tradicijo na svetu. Leto 2019 je zanje jubilejno, saj so na trgu že 120 let.

Tri vprašanja, s katerimi se sreča vsak kupec kie ceed. Odgovarjamo na tri pomembna vprašanja. Kateri paket opreme izbrati, je vredno kupiti karavana ter po koliko kilometrih se vam povrne doplačilo za dizelski motor?

Novi britanski "ženskar" za 41 tisočakov. Range Rover evoque je avtomobil, ki lomi predvsem ženska srca, v drugi generaciji pa naj bi to počel še za odtenek lažje. S ceno od 41 tisoč evrov naprej naj bi letno omrežil tudi 125 pretežno Slovenk.

Letos je regulirana cena bencina na slovenskih črpalkah sedemkrat poskočila, enkrat pa ostala nespremenjena; dizel se je letos podražil opazno manj od bencina. In kaj se je s cenama zgodilo v tem tednu?

Dan pred praznikom dela je angleški Land Rover objavil novico, da bo popolnoma novega defenderja izdeloval v slovaški Nitri, ne v Angliji.

Zaradi rezervacij v povezavi z morebitnimi tožbami afere dieselgate je dobiček Skupine Volkswagna upadel za 300 milijonov evrov. Rast prihodkov od prodaje so zabeležile znamke Volkswagen, Škoda in Seat, upad pa Audi in Porsche.

Hrvaška zvišuje kazni za prometne prekrške. Hrvaška se po prometni varnosti uvršča na dno držav Evropske unije. Slabšo statistiko imajo le še Latvija, Bolgarija in Romunija. Hrvaška vlada se problematike slabe prometne varnosti zato loteva z velikim dvigom glob za prometne prekrške.

Kitajski ponudnik prevozov Shenma Zhuanche je na Times Square v New Yorku objavil elektronski oglas v kitajskem jeziku na katerem sporoča, da so na kar 20 odstotkih voznega parka 278 tesel imeli tehnične okvare, da zahtevajo hitrejšo in učinkovitejšo odpravo napak in povračilo 970 tisoč dolarjev škode, ki so jo utrpeli zaradi okvar.

Najhitrejši naked na svetu je našel kupca tudi v Sloveniji. 300 kilometrov na uro, 212 konjskih moči, uradno najlepši motocikel lanskega sejma EICMA: MV agusta brutale 1000 ORO postavlja nov mejnik.

Šenzen proti Palo Altu: proizvodnja električnih avtov je lahko dobičkonosna. Dva svetova, dva proizvajalca električnih avtomobilov in povsem različno poslovanje. Primerjali smo kitajskega BYD in ameriško Teslo.

Daimler spet z manjšim dobičkom. Nemški avtomobilski koncern Daimler je v prvem četrtletju ustvaril 2,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je devet odstotkov manj kot lani. Pri Daimlerju v tekoče leto niso vstopili z željo po doseganju finančnih rekordov, na kar kaže tudi poslovanje v prvem četrtletju.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev'
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev' 5

Korejska Kia je včeraj razkrila podrobnosti prvega samostojno razvitega električnega avtomobila EV6, ki sloni na 800-voltni električni platformi, razviti v hrvaškem Rimcu. Novi EV6 ponuja velik razpon moči motorjev, pogonov in velikosti baterij. Vrhunski model GT pa se bo bojeval kar s teslo model 3 performance.

FINANCE
PMM
To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca 10

Kia EV6 si osnovo in tehniko deli z ioniqom 5 – prvim električnim avtov nove znamke, ki izhaja iz Hyundaia.

FINANCE
PMM
Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec 7

Za ceno od 36 do 40 tisoč evrov dobite neopazen, a uporaben in prostoren električni avto z več kot 400 kilometri dosega in 200 »konji«.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Korejci presenetili z novim pristopnim križancem
Avto
AvtoUroš Božin Korejci presenetili z novim pristopnim križancem 4

Po osveženi koni in prenovljenem tucsonu so razkrili še križanca z imenom bayon; v Slovenijo bo pripeljal maja, cenovno pa bi moral biti uvrščen pod kono

FINANCE
Avto
Prodaja avtov v Sloveniji: statistična rast, realno pa upad
Avto
AvtoMiloš Milač Prodaja avtov v Sloveniji: statistična rast, realno pa upad 1

Zasebni kupci smo maja najraje kupovali škode, volkswagne in kie. Statistika vseh registracij pa kaže na nekoliko drugačno sliko.

FINANCE
Avto
Razkošna kia sorento prinaša vrednote prve generacije
Avto
AvtoMiloš Milač Razkošna kia sorento prinaša vrednote prve generacije 2

Kia sorento četrte generacije na trg prinaša duh prve generacije. Res veliko avtomobila za ugodno ceno, kar je sicer odvisno od načina financiranja. Cena osnovnega dizelskega sorenta denimo sega od 40.200 evrov za gotovino do 44 tisoč evrov na brezobrestno financiranje.