Avto

Od šivalnega stroja do naprednega avtomobila

Opel je svoje ime med ljudi ponesel s šivalnimi stroji, danes pa sodi med avtomobilske proizvajalce z najbogatejšo tradicijo na svetu. Leto 2019 je zanje jubilejno, saj so na trgu že 120 let.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.05.2019 07:55
Čas branja: 9 min

Menda obstaja kar nekaj načinov, s katerimi dokažeš da si pravi Opel “fan”. Kdor se še ni predajal mesenim užitkom na zadnjem sedežu kakega njihovega karavana, si ogledal filma Manta, Manta ali pa ne prisega na Chio chips, potem mu denimo ostane nočna vožnja z matričnimi LED žarometi v kaki astri ali insigniji ali pa mehanski vklop luči na športnem modelu GT iz leta 1968. Luči se ob krepkem potegu ročice na sredinskem grebenu obrnejo okrog svoje osi, vse skupaj pa pospremi značilen kovinski zvok… pravi balzam za oči in ušesa, ob vsem skupaj pa se kaj hitro spomniš, da Opel ni “od včeraj”.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Še več, gre za avtomobilsko znamko, ki letos praznuje 120 let obstoja in tako sodi med najstarejše na svetu - po imenu pa je celo tretja najstarejša, za Peugeotom in Tatro. Začetek znamke Opel namreč sega v leto 1862, ko se je 25-letni metalurg Adam Opel odločil, da bo opustil delo v tujini in namesto tega v rojstnem mestu Rüsselheim odprl lastno podjetje, v katerem bo proizvajal - šivalne stroje. Ti so se odlično prodajali že od samega začetka, leta 1868 pa je Opel odprl svojo prvo tovarno ter naslednje leto vanje vpeljal prve parne stroje. Adam Opel se je pozneje proslavil s kolesi, saj so bili sinovi - pet jih je bilo - odlični kolesarji, po njegovi smrti 1895 pa je vajeti podjetja v roke prevzela žena Sophie ter po nasvetu sinov Carla, Wilhelma in Friedricha leta 1899 začela s proizvodnjo avtomobilov.

Poglavje iz avtomobilizma se je pri Oplu tako začelo pisati kar v garaži v Rüsselsheimu s 65 ročno izdelanimi vozili Opel Patentmotorwagen ‘System Lutzmann’. Že dve leti kasneje, leta 1901, so s svojim predelanim vozilom nastopili na gorski dirki na Heidelberg-Königstuhl in z veliko prednostjo zmagali.

Za prelomno velja leto 1909, ko je iz tovarne zapeljal tehnično inovativen in sodoben model 4/8 hp oziroma “Doktorwagen” - prvi avtomobil, ki ga je Opel zasnoval samostojno. Zaradi svoje kvalitetne izdelave in vzdržljivosti je namreč postal priljubljena izbira zdravnikov, ki so svoje paciente redno obiskovali v bolj odročnih krajih na podeželju. Ključ do uspeha je bila tudi cena, saj je bil s ceno med 4.000 do 5.000 mark tudi precej cenejši od ostalih vozil na trgu, v pokoj pa je spravil kar nekaj kočijažev.

Z investicijo milijon zlatih mark Opel leta 1924 povsem posodobi svojo proizvodnjo avtomobilov. Rüsselsheimska tovarna je prvi nemški izdelovalec, ki uvede metode prihodnosti proizvodnje velikega obsega, vključno s procesi tekočega traku za sestavljanje vozil.

Prvi tak avtomobil je bil znan kot "Laubfrosch" (drevesna žaba), zaradi njene zelene barve karoserije in štrlečih žarometov, vozilo pa postane cenovno dostopno tudi širši javnosti. Oplovi trgovci takrat uvedejo tudi revolucionarno novo storitev standardiziranega vzdrževanja po stalnih cenah.

Opel si je nato z izdelavo cenejših in dražjih avtomobilov v Nemčiji zagotovil kar 37,5-odstotni tržni delež, beležiti pa so začeli tudi uspehe na dirkališčih. Leta 1928 je tako Fritz von Opel z vozilom RAK 2 na zaprti progi AVUS pri Berlinu dosegel najvišjo hitrost 238 kilometrov na uro. Leta 1929 se ameriško podjetje General Motors odloči za nakup 80 odstotkov podjetja, leta 1931 pa postane stoodstotni lastnik.

Opel leta 1935 predstavi model olympia, prvi nemški serijski avtomobil s samonosno karoserijo – združena karoserija in okvir, ki sta v celoti narejena iz jekla. Prednosti: majhna teža, večja pasivna varnost in izboljšana aerodinamika. Inženirji v Rüsselsheimu hkrati razvijejo in patentirajo nov proizvodni proces: tako imenovano »poroko«, ki združi karoserijo s šasijo in z mehanskimi sklopi.

Pod taktirko GM sledi zelo uspešni model P4, prodanih je bilo več kot 100.000, pred vojno pa še modela olympia in kapitän - prav slednji je bil leta 1940 milijonti Opel. Med vojno so Oplove tovarne uničili, po vojni so se nekaj časa ukvarjali s tovornjaki in avtomobili, zasnovanih pred začetkom vojne.

Preboj jim je uspel leta 1950 s prenovljeno olympio, tri leta pozneje pa je predstavljen model olympia rekord, prvi Opel s karoserijo polne širine ali pontonom in z legendarno obliko rešetke hladilnika v obliki »ust morskega psa«.

Obenem je predstavljen opel rekord karavan, mešanica med avtomobilom in kombijem in seveda prvi karavan na trgu. Danes z besedo karavan označujemo vse prostorne družinske avtomobile. Letna proizvodnja preseže 100.000 enot, s stoto obletnico tovarne Opel pa je predstavljen novi kadett A.

Opel v 60. letih predstavi tri nove luksuzne modele: kapitän, admiral in diplomat. Ti prestižni šest- in osemvaljni paradni konji postanejo vzor svojega časa, vsi trije so bili dobro sprejeti in so takoj postali tržne uspešnice.

Na trg pridejo tudi rekord, kadett, admiral in športni GT. Reklamni slogan “Bolje je samo leteti” postane priljubljena krilatica, leta 1970 pa na trg prideta ascona in manta.

Manta je bila prvi evropski avto »pony car«, priljubljen predvsem pri mlajših voznikih, ki so ga znali tudi vešče predelati.»Mantafahrerji« so bili znani po tem, da so imeli spuščeno steklo na vozniških vratih ter skozi moleli roko.

Vrhunec dinamike je leta 1989 pomenila calibra, ki je nadaljevala zgodbo športnosti modela GT kot največje oblikovalske ikone. Kot športni kupe je ponudil za tisti čas neverjetno ugoden količnik zračnega upora - 0,26, avto na osnovi vectre pa je dosegel vsesplošno popularnost.

V osemdesetih letih se je Opel z modelom corsa začel uveljavljati v razredu mestnih avtomobilov, njen šarm pa je povsem omrežil ženske, saj so pokupile 60 odstotkov avtomobilov. Do danes so skupaj izdelali in prodali že okoli 14 milijonov cors, pred vrati pa je že šesta generacija corse, ki konec leta prihaja tudi v električni različici.

Uspehe kadetta že več generacij nadgrajuje astra, ki je za znamko pomenila preskok ter nov tehnološki mejnik. Z njo so pri Oplu želeli poudariti vesoljsko tehnologijo, leta 2008 pa debitira insignia, ki ji uspe kvantni skok proti pomladitvi blagovne znamke.

Opel je znan tudi po mnogih tehničnih novostih in inovacijah, poleg električne ampere med njimi danes prednjačijo matrični LED žarometi. Z njimi so opremljene skoraj vse insignije in četrtina aster, jeseni pa bodo z novo generacijo na voljo tudi v corsi.

Pri Oplu visok jubilej praznujejo tudi s posebno serijo oziroma paketi opreme modelov corsa, astra, insignia, zafira, crossland X, grandland X in mokka X. V pakete 120 let je tako vključena izbrana oprema za varnost in udobje kot so prilagodljivi led žarometi, parkirni senzorji, kamera, multifunkcijski volan … Pri Oplu Slovenija pravijo, da je cena za tovrstne pakete v primerjavi z izbiro posameznih opcij po ceniku dodatne opreme manjša za 30-35 odstotkov.

Opel je do danes skupno izdelal več kot 70 milijonov vozil, uspehe pa redno niza tudi v motošportu. Pri nas je posadka Tim Novak-Uroš Ocvirk v dirkalniku Opel ADAM R2 svojo prvo udeležbo v slovenskem državnem prvenstvu v reliju več kot upravičila ter lani osvojila naslov državnega prvaka v diviziji 2.

In Chio? Za blagovno znamko se skriva prav družina Opel. Besedo Chio namreč sestavljajo začetnice imen družinskih članov Carlo, Heinz in Irmgard von Opel, ki so čips prvič predstavili leta 1962.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Zakaj je Opel skoraj izginil s slovenskega zemljevida in kako poteka njegova vrnitev
Avto
AvtoMiloš Milač Zakaj je Opel skoraj izginil s slovenskega zemljevida in kako poteka njegova vrnitev 5

Intervju z Draganom Nenadovićem, regijskim direktorjem Opla v Wallis Automotivu Europe

FINANCE
Avto
Novo opel astro bo poganjal tudi priključni hibrid
Avto
AvtoMiloš Milač Novo opel astro bo poganjal tudi priključni hibrid 9

Prihodnje leto bo na trg zapeljala nova opel astra, ki bo zasnovana na skupni osnovi skupine PSA EMP2. Poleg osnove bo od francozov prevzela tudi bencinski priključni hibrid, je potrdil šef Opla Michael Lochscheller.

FINANCE
Avto
Nova astra Oplu v Sloveniji prinaša novo energijo
Avto
AvtoMiloš Milač Nova astra Oplu v Sloveniji prinaša novo energijo 3

Nova opel astra prinaša mladostno razigranost, tehnično naprednost in, tako pravijo pri Oplu, iskrenost. Pri nas bo marca prihodnje leto, cene pa še niso znane.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
PMM
Mokka je budnica tudi za slovenski Opel
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Mokka je budnica tudi za slovenski Opel

Včeraj je na trg zapeljala nova opel mokka – izstopajoč in igriv SUV B-razreda, ki je v prvi generaciji močno zaznamoval nemško znamko, v drugi pa je zanjo še bolj pomemben. Letos bo slovenske tablice dobilo 600 mokk.

FINANCE
Avto
To je nova Oplova zvezda
Avto
AvtoMiloš Milač To je nova Oplova zvezda

Opel po delih odkriva posamezne dele nove astre, ki jo bo v celoti predstavil jeseni, v Slovenijo pa bo zapeljala v začetku prihodnjega leta.

FINANCE
Avto
Veliki Opel z modernimi prijemi
Avto
AvtoMatej Kačič Veliki Opel z modernimi prijemi 6

Opel je k nam pripeljal obogateni veliki SUV grandland, ki od 27.600 evrov ponuja osvežen videz, veliko opreme in varnostnih sistemov, digitalno armaturno ploščo ter po želji hibridni pogon.

FINANCE
Avto
Krepko obogateni Oplov veliki SUV
Avto
AvtoMiloš Milač Krepko obogateni Oplov veliki SUV 1

Največji Oplov športni terenec bo na naš trg zapeljal jeseni. Med drugim bo ponujal nočni vid, matrične LED-žaromete s 168 LED-sijalkami, 360-stopinjsko kamero, navigacijo v realnem času in še marsikaj.