Avto

Najhitrejši naked na svetu je našel kupca tudi v Sloveniji

300 kilometrov na uro, 212 konjskih moči, uradno najlepši motocikel lanskega sejma EICMA: MV agusta brutale 1000 ORO postavlja nov mejnik

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.04.2019 16:25
Dopolnjeno: 27.04.2019 16:25
Čas branja: 2 min

Zgodovina se praviloma ponavlja kot farsa, na srečo pa obstaja sem in tja tudi kakšna izjema. MV agusta je bil lep kos druge polovice 20. stoletja motocikel s statusom, simbol in ikona, nepremagljiv na dirkaških pistah skozi vsa šestdeseta in z legendo dirkanja Giacomom Agostinijem do sredine sedemdesetih. Po smrti sina ustanovitelja tovarne, grofa Domenica Agusta, je tovarna leta 1980 zaprla svoja vrata.

Dvanajst let pozneje je blagovno znamko MV Agusta kupil Claudio Castiglioni, lastnik odcvetele Cagive, in v tovarni ob obali jezera Varese obudil izdelavo legendarnih MV agust. Čez pet let so predstavili novo legendo, MV agusto F4 750, še zdaj njihov najprepoznavnejši model, revolucionarni motor, ki je s svojimi zmogljivostmi in dizajnom pretresel trg superšportnih motociklov in postavil nove mejnike. Sledil je model brutale, ki je v vseh svojih različicah ostal eden najlepših naked motociklov na cesti.

A težave, predvsem s pomanjkanjem denarja, se niso nehale. Ko je bila MV Agusta na robu obstoja, se je pred leti pojavil nov rešitelj, Timur Sardarov, sin Rašida Sardarova, ruskega oligarha (in prijatelja Vladimirja Putina), vložil 50 milijonov evrov in resno prevzel vodenje tovarne. Prvi rezultat je model brutale 1000 ORO, lani so ga na najpomembnejšem evropskem sejmu motociklov EICMA 2018 razglasili za najlepšega.

S končno hitrostjo več kot 300 kilometrov na uro in neverjetnimi 212 konjskimi močmi so koncept »hyper naked« pripeljali do skrajnih meja tehnike, se hvalijo ustvarjalci. Osnova je tekmovalni Agustin motor F4 RC superbike, vse izkušnje, ki so jih pridobili na pisti, pa so uporabili pri zasnovi novega brutala ORO. Nova šasija in motor, eksotični materiali, najboljše zavore in vzmetenje na trgu, najnaprednejša varnostna elektronika … ni da ni.

Novega brutalneža je Avto center Šubelj, uradni zastopnik MV Aguste pri nas, predstavil v gostilni pod Krvavcem. Nagnetlo se je občudovalcev in poznavalcev, v zraku je viselo vprašanje: Če je že Slovenijo kot eno od redkih držav doletela čast, da lahko predstavi najnovejši dosežek MV Aguste, ali se bo našel dovolj finančno podprt cestni vitez, ki si bo motocikla neubranljivo zaželel? Na odgovor je bilo treba počakati samo en teden, potem se je pri Šublju pojavil srečnež in odpeljal mašino domov. Za 42.690 evrov ...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

Moje finance
Razno
Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!

Ker verjamemo, da je načrtovanje pomembno opravilo osebnih financ, smo vam za začetek novega leta pripravili finančni koledar. Na enem mestu smo za vas zbrali vse pomembne finančne datume in dogodke od januarja do decembra 2021. Veste, kdaj morate oddati vlogo za vzdrževane družinske člane, kdaj oddati napoved kapitalskih dobičkov? Naj se na koledarju ne nabira prah, pogledujte nanj vse leto.

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)