Avto

Prepih na avtotrgu, svetovni zmagovalci in poslovni finalisti

Na evropske trge, tudi slovenskega, se je vrnila zima. Padci prodaje so kar precejšnji. Gre le za ciklično nihanje? V tem tednu smo razglasili zmagovalce izbora Svetovni avto leta, vabimo pa vas k glasovanju za finaliste poslovni avto leta. Pomladni čas je pripeljal veliko novih avtov, na prvih predstavitvah smo tako sedli za volan BMW 750Li in 745Le, novega mercedesa CLA in škode scale, na slovenski trg pa je zapeljal volkswagen T-cross.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.04.2019 00:01
Dopolnjeno: 19.04.2019 07:45
Čas branja: 3 min

Zaskrbljujoče dogajanje na evropskem avto trgu. Podobno je pri nas. Marca 2019 se je evropski trg avtomobilov skrčil za 3,9 odstotka v primerjavi z marcem lani, prvo četrtletje pa je končano s 3,3-odstotnim minusom, sporoča Evropska zveza avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Predstavljamo vam letošnje finaliste izbora Poslovni avto leta 2019 (PAL). Najboljši avtomobili posameznih razredov čakajo na vaše glasove, ti pa gredo v žreb za bogate nagrade. Pomagajte nam izbrati zmagovalce letošnjega, že 14. izbora PAL.

Tudi letos smo ob razkritju finalistov izbora Poslovni avto leta pripravili bogato prilogo PAL 2019. Če ste zamudili tiskano izdajo, si jo lahko naložite v PDF obliki.

Končno je potekel embargo na objavo mojih vtisov BMW serije 7. Tistega z orjaško masko, pa s kar 530-konjskim biturbo V8 bencinarjem in priključnim hibridom, ki preseneča s ceno in se poslužuje »upsizinga«. To pomeni, da ima večji in po številu valjev številčnejši motor kot prej.

Uroš je preizkusil novo škodo scalo – kompaktno čehinjo, ki je nekaj povsem drugega kot model rapid. Čehi se namreč pri zasnovi niso omejevali, zato se scala v boj podaja brez kompromisov – tudi s tekmecem (golfom), ki ga sicer neradi omenjajo.

Iz Splita v bavarsko prestolnico, kjer je Uroš preizkusil še vročo srebrno puščico s pečatom Roberta Lešnika – novi CLA. To je izjemno pomemben mercedes, saj je kar 70 odstotkov kupcev novih, mlajših strank, kar tri četrtine teh pa jih ostane zvestih znamki.

Drugi, morda še bolj vroč mercedes-benz je GLB. Razkrit je bil na salonu v Šanghaju, za sedaj je še koncept, a že jeseni bo dobil serijske obline. GLB je SUV in obenem najbolj prostoren in uporaben kompaktni mercedes. Zveni obetavno.

Matej pa se je ponovno srečal z enim najbolj obetavnih novincev letošnjega leta – volkswagnom T-crossom, ki pri tej znamki uvaja razred B SUV oziroma majhnega športnega terenca, preseneča s prostornostjo in ceno, ki zadnje čase tako ali tako straši tekmece in razvaja kupce.

V sredo smo v New Yorku razglasili letošnje zmagovalce izbora Svetovni avto leta. Električni jaguar I-pace si je priboril kar tri zmage: krovno svetovni avto leta 2019, green oziroma zeleni avti leta 2019 in svetovni dizajn 2019. Luksuzni avto leta 2019 je postal audi A7, športni McLaren 720S, mestni pa suzuki jimny.

Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike. Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) ponuja romantično kombinacijo, ki jo danes na žalost kupci prepogosto spregledajo.

Agencija za varnost prometa je pozvala, naj se z zakonom zgornja dovoljena meja alkohola za voznike zniža z dozdajšnjih 0,5 na 0,2 promila. Med letoma 2011 in 2017 v skupnem številu prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih so pri povzročitelju zaznali alkohol, dobra petina takih, kjer povzročitelji niso presegli dovoljene meje 0,5 grama alkohola na kilogram krvi.

Lexus, ki v zadnjem delu ponuja dva razkošna sedeža, kar 26-palčni zaslon, hladilnik, prostor za dežnike in predelno steno med vozniškim in zadnjim delom za zagotovitev zasebnosti. Nova limuzina ali kaj drugega?

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Slovenija
Spinalna mišična atrofija
Medicina danes
SlovenijaTanja Loboda*, izr. prof. dr. Damjan Osredkar* Spinalna mišična atrofija

Spinalna mišična atrofija (SMA) je dedna živčno-mišična bolezen s pojavnostjo eden na 11 tisoč živorojenih otrok, za katero so značilne mišična oslabelost, huda gibalna oviranost, odpoved dihanja in prezgodnja smrt. Deduje se avtosomno recesivno in jo najpogosteje povzroča delecija ali mutacija v genu SMN1 (survival motor neuron 1) na kromosomu 5, ob ohranitvi ene ali več kopij skoraj identičnega gena SMN2 (survival motor neuron 2). Takšna genska napaka vodi v zmanjšano tvorbo beljakovine SMN, ki je ključna za zdravje in preživetje motoričnih živčnih celic (1).