Avto

Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju

V New Yorku smo danes razglasili že 15. zmagovalce izbora Svetovni avto leta. Največ odličij je prejel jaguar I-pace.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

17.04.2019 18:49
Čas branja: 1 min
Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju
Šef oblikovanja Land Rover Jaguarja Ian Callum (na sredini) je na svečani razglasitvi svetovnega avta leta danes v New Yorku prejel kar tri priznanja za jaguar I-pace. Ta je prejel kipec za krovno zmago v kategoriji svetovni avto leta 2019, green oziroma zeleni avti leta 2019 ter svetovni dizajn 2019. Ob prejemu kipcev iz rok Mika Rutherforda (levo) in Petra Lyona (desno) je povedal: "Oblikovanje Jaguarjev je najbrž najboljša služba na svetu, projekt I-pace pa je bil najbolj hvaležen doslej. Pri snovanju tega avtomobila smo imeli namreč popolno svobodo in ekipa jo je kot kaže odlično izkoristila." Foto: Wcoty

Danes je odbor direktorjev izbora Svetovni avto leta v New Yorku razglasil letošnje zmagovalce. Električni jaguar I-pace si je priboril kar tri zmage: krovno svetovni avto leta 2019, green oziroma zeleni avti leta 2019 in svetovni dizajn 2019. Luksuzni avto leta 2019 je postal audi A7, športni McLaren 720S, mestni pa suzuki jimny.

Predsednik uprave Jaguar Land Roverja Ralph Speth je ob prejemu priznanja za jaguar I-pace povedal: »Začeli smo z idealom, smerjo proti ničelnim izpustom ogljikovega dioksida, ničelnim prometnim nesrečam in zastojem. Jaguar I-pace je naš prvi korak k uresničitvi teh ciljev. Ustvarjen pa je bil v času, ko so bili električni avtomobili še majhna niša.«

Pot do svetovnega avta leta se je kot vsako leto začela na jesenskem salonu v Parizu s predstavitvijo kandidatov.

Nadaljevala se je novembra v Los Angelesu, kjer smo člani žirije (Slovenijo predstavljam sam in Časnik Finance) preizkusili kar 35 kandidatov za svetovni avto leta 2019.

Tam smo spoznali tudi letošnjega velikega zmagovalca in vtise zapisali v članku: "Kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo."

V začetku januarja letos smo zanje prvič glasovali, sredi februarja drugič po nekoliko okrnjenem seznamu. V začetku marca smo v Ženevi razglasili po tri finaliste v vsaki kategoriji. Danes pa so postali znani zmagovalci letošnjega izbora.

V izboru Svetovni avto leta sodeluje več kot 80 novinarjev z vsega sveta. Glasove oddajamo tajno, zbira pa jih analitična družba KPMG, ki izračuna in določi zmagovalce izbora.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Tektonski premik: Jaguar v begu pred globami preklaplja na elektriko
Avto
AvtoUroš Božin Tektonski premik: Jaguar v begu pred globami preklaplja na elektriko 2

Tektonski premiki v Jaguar Land Roverju; jaguarji bodo od leta 2025 le še električni

FINANCE
Avto
Luksuzni angleži po novem davku cenejši celo več kot 74 tisoč evrov
Avto
AvtoMiloš Milač Luksuzni angleži po novem davku cenejši celo več kot 74 tisoč evrov 10

Osnovna discovery sport in evoque sta po novem DMV cenejša za slabega tisočaka, defender za sedem do 12 tisočakov, range rover voque pa do več kot 74 tisočakov

FINANCE
Avto
Pravila in pasti uvoza rabljenih avtov, novi nissan qashqai in romantični 911 GT3
Avto
AvtoMiloš Milač Pravila in pasti uvoza rabljenih avtov, novi nissan qashqai in romantični 911 GT3 4

V nasprotju s prejšnjimi tedni je ta teden bolj bencinski. Porsche je namreč razkril sodobno klasiko – dirkaški 911 GT3 z bencinskim motorjem brez turbopolnilnika. Uroš je razkritje in okroglo mizo spremljal v živo. Bencinski oziroma mehkohibridni je tudi popolnoma novi nissan qashqai, spoznali smo ga včeraj. Po razkritju smo se pogovorili še s podpredsednikom Nissana v Evropi. V tem tednu nadaljujemo serijo člankov o uvozu rabljenega avta iz tujine. Tokratna tema so cene, pojasnjujemo, kaj pomeni bruto, kaj neto cena. Na strani elektrike sta dokaj presunljiva novica iz Jaguarja in prvi test BMW iX3, na videz zelo preprostega, kar skromnega bavarca.

FINANCE
PMM
Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih 9

Volkswagen je pri prodaji e-avtov na Norveškem lani prehitel Teslo, skupaj s hibridi je bil delež elektrificiranih avtov med vsemi na novo registriranimi 83-odstoten.

FINANCE
Avto
Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih
Avto
AvtoMiloš Milač Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih

Škoda octavia je slovenski avto leta 2021, premagala je volkswagna golfa, peugeota 2008, hyundaia tucsona in renaulta capturja.

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.