Avto

Bencinska erotika in rumena nevarnost za avtoindustrijo

Razburljiv teden je tako in drugače minil v znamenju bencinskih hlapov. Sam sem se pozabaval s 530 konji bencinskega V8 v BMW M850i, opisal prihod, jasno, bencinskega porscheja 911 na naš trg, Jure pa je spremljal premike pri cenah bencina in dizla. Audijev e-tron je seveda alternativa klasiki, dogajanje na Kitajskem pa že pretresa avtoindustrijo, tudi slovensko.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.04.2019 00:01
Čas branja: 3 min

Si predstavljate razkošen kabriolet s tistim pravim motorjem – 4,4-litrskim V8, dvema turboma in 530 konji, ki zna uprizoriti dramo prve vrste. Od globokega baritona pri 1.500, dva tisoč vrtljajih, prek grmenja v srednjih in neurja v višjih vrtljajih. Dodajte še odprto streho in kot kača zavite ceste južne Portugalske … Moja ekskluzivna izkušnja z BMW M850i xDrive cabrio.

V ponedeljek si preberite še vtise iz vožnje novega BMW serije 7, preizkusil sem različici 750Li xDrive in priključnega hibrida 745Le xDrive.

Ostanimo še malo pri bencinskih užitkih. V Slovenijo je zapeljal novi porsche 911, že osmi po vrsti od daljnega leta 1963. In veste kaj!? Še vedno je pravi 911, po obliko nezgrešljiv, a spet tehnično izjemen. Vas zanima, koliko stane, koliko Slovencev se je zanj že odločilo, kaj je novega, kaj morate vedeti o legendi 911 in kaj je na predstavitvi v Ljubljani povedal šef prodaje Vasja Potočnik?

Slovenski krst je doživel tudi audi e-tron. Prvi povsem električni športni terenec te znamke, ki naj bi s svojo podobo, dosegom, zmogljivostmi, prostornostjo in raznimi inovativnimi rešitvami prepričal več kot 40 domačih kupcev, ki bodo zanj odšteli vsaj 83 tisočakov.

Navdušenci nad električnimi avti in še zlasti priključnimi hibridi boste tole prebrali z zanimanjem. Pripravil sem poročilo o prodaji in razdeljenih sredstvih Eko sklada za električarje, predvsem pa vam razkrivam znesek, ki bo letos namenjen za subvencije, in nove pogoje, ki veljajo za priključne hibride. Vsaj zadnjih ne boste najbolj veseli.

Toyota pa je na domačih tleh predstavila novo corollo – avto, na katerega veliko stavijo, saj naj bi letos prepričal kar 750 Slovencev. Nova corolla je eden od finalistov izbora Poslovni avto leta (PAL). O PAL v ponedeljek pripravljamo posebno pismo z opisom finalistov, povabili vas bomo tudi h glasovanju zanje.

Rok Pikon je skupaj s kolegi iz sestrskega podjetja Deutsche Wirtschaftsnachrichten podrobno analiziral avtoposel, ki se je na Kitajskem močno zatresel. Kako 15-odstotni upad prodaje na Kitajskem vpliva na slovenske dobavitelje?

Jure pa se je lotil podrobne analize poslovanja največjih avtomobilskih proizvajalcev na svetu, predstavil njihovo prodajo, poslovanje, se dotaknil še Kitajske in njenega vpliva na globalni avtoposel ter številke pregledno zapisal v grafe in tabele.

Uroš je preveril, kako se premikajo in razvijajo deleži v posameznih preostalih avtomobilskih razredih na slovenskem trgu in kako pomembno vlogo igrajo športi terenci oziroma SUV. V zasebnem in službenem voznem parku.

Albina pa je preverila, kaj se dogaja z nemškim izvozom, tudi avtomobilskih proizvajalcev, in kakšno vlogo pri tem igrajo brexit ter drugi vplivi.

V svojem komentarju z naslovom: "Kaj dobite za 37 centov na kilometer?" pišem o stroških lastništva avtomobila. Ste vedeli, da stroški goriva pomenijo le približno od deset do 25 odstotkov vseh stroškov, ki jih imate z avtomobilom. Približno polovico zneska boste zapravili zaradi upada vrednosti – postavka, ki je ne opazite, ne čutite, dokler avtomobila ne ponudite na trgu.

Kolegi na Akademiji Financ pripravljajo seminar za avtoservise in avtohiše pod naslovom: "Avtoservisi in avtohiše: obdavčitev, računovodenje ter poslovni vidiki vozil in popravil." Če vas tematika zanima, vas vabim k prijavi.

Cena bencina je zadnjih 14 dni po petih mesecih znova višja od cene dizla. Tako je končan drugi najdaljši niz dražjega dizla od bencina v zadnjem desetletju. Po podatkih z mediteranske borze goriv bi se utegnila razlika med bencinom in dizlom v torek še povečati, obe regulirani ceni pa bosta zrasli, pravi nedeljska analiza Jureta Ugovška. Kaj se je dejansko zgodilo s cenami bencina in plinskega olja?

Za konec še stalnica petkovega pisma – Tesla! Kaj je tokrat uspelo ali spodletelo Elonu Musku?

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Kako v Sloveniji posluje švicarski Emil Frey, goljufivi avtooglasi in prvi učinki novega davka
Avto
AvtoMiloš Milač Kako v Sloveniji posluje švicarski Emil Frey, goljufivi avtooglasi in prvi učinki novega davka

V tem tednu podrobno o Emil Frey Services, ki pod skupno streho združuje nekdanji ACH 2 in distributerja Peugeota in Citroëna ter Wallis Motor Ljubljana, ki je prevzel posel A-Cosmosa. Preverili smo, kako se lahko opečete pri nakupu rabljenega avta prek portala mobile.de, kako posluje Daimler, kakšni so prvi učinki novega davka na motorna vozila in kakšna je bila januarska prodaja avtomobilov v Sloveniji. Med novostmi pa prestižni DS4, električni kombi EQV in zverina iz Münchna – BMW M5 CS.

FINANCE
Avto
(Nakup rabljenega avta v tujini, 5. del): Na sledi razbitega BMW M3, ki je prek Litve prispel k uglednemu trgovcu v Nemčijo
Avto
AvtoMiloš Milač (Nakup rabljenega avta v tujini, 5. del): Na sledi razbitega BMW M3, ki je prek Litve prispel k uglednemu trgovcu v Nemčijo 2

Zgodba uvoženega BMW M3: na dražbi v ZDA je bil v zelo slabem stanju prodan za sedem tisoč evrov, nekaj mesecev pozneje je imel popravljen v Litvi ceno 30 tisočakov, zdaj pa ga nemški trgovec prodaja za 40 tisoč evrov

FINANCE
Avto
BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
Avto
AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Vročinski val rabljenih in novih avtomobilov
Avto
AvtoMiloš Milač Vročinski val rabljenih in novih avtomobilov 1

Vroč teden prinaša vroče novosti, ki bodo na naše ceste zapeljale v prihodnjih mesecih. Vroča »roba« so tudi rabljeni avti, teh pri nas primanjkuje, Summit Leasing in njegov partner pa sta našla rešitev za pomanjkanje. Poročamo še, kdaj se bodo bencinski clio in drugi modeli po ceni srečali z električnimi, zapeljali pa smo se z audijevim športnikom e-tron GT in BMW dvokolesno križarko R18 classic first edition.

FINANCE
Avto
Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis
Avto
AvtoMiloš Milač Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis

Intervju z Blažem Urbanijo, direktorjem družbe Wallis Motor Ljubljana, ki je oktobra lani prevzel posel in objekt nekdanjega trgovca BMW A-Cosmosa.

FINANCE
Avto
Zgodba razbitega BMW M3, zasuk v Volkswagnu in avtobutik za Bežigradom
Avto
AvtoMiloš Milač Zgodba razbitega BMW M3, zasuk v Volkswagnu in avtobutik za Bežigradom 1

V tem tednu nadaljujemo zgodbo o BMW M3, ki je v ZDA skoraj storil žalosten konec, znova je zasijal v Litvi, v Nemčiji pa je pri uglednem trgovcu dobil deset tisoč evrov višjo ceno. Analizirali smo Volkswagnovo strategijo, ki se še bolj odločno usmerja v trajnostno mobilnost, spremljali nove premike pri Rimcu in Porscheju, obiskali prav poseben salon za Bežigradom, na trgu pozdravili dve veliki, kar orjaški toyoti in se zapeljali s priključno-hibridno škodo superb.

FINANCE
Avto
Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino
Avto
AvtoAlbina Kenda Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino

Tu so štirje poudarki o razmerah na avtomobilskem trgu v EU v letu 2020