Avto

Odlična fuzija dveh svetov

Hyundai kona EV 64 kWh premium: kona je majhen SUV z velikimi ambicijami, saj z močnejšo baterijo lahko prevozi kar 482 kilometrov, hkrati pa ugaja tudi z zmogljivim motorjem.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.04.2019 17:00
Čas branja: 2 min

Korejski Hyundai zadnja leta dela velike korake v električno oziroma elektrificirano prihodnost. Model ioniq je pod enim imenom ponudil kar tri možnosti: hibrid, priključni hibrid in popolnoma električni avto, trendovsko zasnovana športnoterenska kona EV pa prinaša nove razsežnosti predvsem z dosegom, ki je zaradi zmogljive baterije daleč nad tekmeci.

Po aktualnem in realnejšem standardu WLTP ta znaša 482 kilometrov, tako velik doseg pa omogoča baterija z zmogljivostjo kar 64 kilovatnih ur. Doseg poleg zmogljive baterije omogoča še majhna poraba motorja, ki je s 14,2 kilovatne ure na sto kilometrov med najmanjšimi. Kona obenem ugaja tudi s kar 150 kilovati (204 konjske moči), kar omogoča pospešek do stotice le v 7,6 sekunde in največjo hitrost 167 kilometrov na uro.

Hyundai kona EV je sicer eden redkih avtov, ki mu oznaka majhen nikakor ne pristaja. Z dolžino 4,18 metra sodi v razred B SUV, a ga oprema, zasnova, ne nazadnje tudi velika masa 1,818 tone uvrščajo med večje. Za maso so seveda krive baterije, v dno vgrajene tehtajo kar 449 kilogramov, številka pa je glede na zmogljivost logična.

Kona EV kljub zajetni bateriji v dnu vozila ponuja prtljažnik s 322 litri prostornine. Prtljažni prostor je prilagodljiv, saj je naslonjalo zadnje klopi mogoče preklopiti zgolj s pritiskom na gumb. Z zlaganjem zadnje klopi je mogoče pridobiti 1.114 litrov velik prostor za prtljago.

Kona EV ima tudi sistem za zbiranje električne energije, ki se skladišči, ko vozilo zavira z elektromotorjem, in ne z zavorami. Stopnje zaviranja so štiri, od tako rekoč nične do intenzivne, delovanje sistema pa je mogoče preprosto nastaviti kar z obvolanskimi ročicami. Ob priklopu na postajo z močjo polnjenja 50 kilovatov se močnejša baterija napolni v 75 minutah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Korejsko-evropska novost, ki bo zmedla Hyundaieve kupce
Avto
AvtoUroš Božin Korejsko-evropska novost, ki bo zmedla Hyundaieve kupce

Hyundai bayon je najmanjši križanec oziroma mestni terenec korejske znamke. Po velikosti je vskočil med i20 in kono, cenovno pa je z zadnjo izenačen, v nekaterih primerih tudi dražji.

FINANCE
Avto
Uveljavljena in še vedno konkurenčna
Avto
AvtoUroš Božin Uveljavljena in še vedno konkurenčna

Kandidat za električni avto leta 2022: hyundai kona electric

FINANCE
Avto
Hyundai i20: Iz obstranca v tarčo
Avto
AvtoUroš Božin Hyundai i20: Iz obstranca v tarčo 6

Hyundai i20 prijetno preseneti. Evropske tekmece je ujel, v nekaterih pogledih pa jih prekosil.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih
Avto
AvtoMiloš Milač Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih

Škoda octavia je slovenski avto leta 2021, premagala je volkswagna golfa, peugeota 2008, hyundaia tucsona in renaulta capturja.

FINANCE
Avto
Hyundaieva nova električna zgodba
Avto
AvtoUroš Božin Hyundaieva nova električna zgodba 6

Ioniq 5, začetnik nove električne znamke, bo ponudil do 480 kilometrov dosega, izjemno hitro polnjenje ter prostorno in moderno kabino

FINANCE
PMM
Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga

Citroën predstavlja ë-berlingo van, električno različico svojega lahkega gospodarskega vozila, ki bo v prodajne salone zapeljala v drugi polovici leta 2021; ob 800-kilogramski nosilnosti bo omogočal doseg do 275 kilometrov

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)