Avto

Končno pravi cayenne

Končno se lahko tudi Porschejev velikan pohvali s kupejevskim zadkom, ki mu odlično pristaja. Za dodatno mikavnost so mu oblikovalci nadeli še aktivni spojler. Na voljo bo s šest- in brutalnim osemvaljnim strojem, obetal pa naj bi se še turbo S E-hybrid z okoli 680 konjskimi močmi.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
26.03.2019 21:45
Čas branja: 3 min

Zadovoljiti potrebo po nečem novem, za kar nihče ni vedel, da lahko obstaja, je danes spretnost in vrlina. Da bi cayennu dodali kanček zapeljivosti in ga postavili nad tekmece BMW X6, Mercedes-Benz GLE kupe in Audi Q8, je Porsche svojemu športnemu terencu znižal streho in zaoblil zadnjico. Ali svet resnično potrebuje še enega hitrega športnega terenca, pri katerem so v imenu oblike žrtvovali nekaj uporabnosti? Pri Porscheju so o tem prepričani.

Kaj so spremenili?

Padajoča strešna linija oblikovno orjaka približa panameri in carreri ter ustvarja bolj dinamičen videz. Sam rob strehe je nižji za dva centimetra, zato pa sta ožja stebrička A in malenkost spremenjeno vetrobransko steklo. Nova zadnja vrata in skoraj dva centimetra širša koloteka ustvarjajo bolj mišičasto podobo. Manj praktična, vendar privlačnejša oblika cayenna ponuja prtljažnik s 625 litri prostornine. To je sicer 15 odstotkov manj od "običajnega" cayenna, vendar še vedno več od večine družinskih avtomobilov.

Serijsko bo kupe štirisedežnik, brezplačno pa bodo kupci lahko izbrali tudi petsedežno ureditev kabine. Da je na zadnjih sedežih dovolj prostora v predelu glave, so zadnje sedeže postavili tri centimetre nižje. Da se potniki zaradi manjših oken in nižjega sedenja ne bi počutili utesnjeno, bodo kupejevski cayenni serijsko opremljeni s panoramsko streho, ki meri več kot dva kvadratna metra. Če vam veliko pomeni, da je dobri dve toni težak cayenne coupe lažji, lahko doplačate streho iz ogljikovih vlaken.

Igra se z vetrom

Cayenne v elegantni večerni obleki se lahko pohvali s Porschejevo aktivno aerodinamiko (PCC). Ob adaptivnem strešnem spojlerju, ki ga najdemo na (klasičnem) cayennu v različici turbo, ima kupe še dodatni spojler, ki se skriva pod zadnjim oknom. V slogu carrere 911 se nad hitrostjo 90 kilometrov na uro samodejno dvigne za 135 milimetrov, ustvarja dodatno potisno silo na zadnji osi ter zmanjša porabo. Marsikdo se ob pogledu na kupejevske orjake zgraža, prodajne številke in vse večja izbira pa kažejo, da so kupcem všeč. V svetu športnih terencev se od konvencionalne večine razlikujejo, kar je vedno dobrodošlo.

Na trg maja, kaj pa cene?

Novi cayenne bo v avtomobilske salone prispel konec maja, od najbolj neučakanih kupcev pa že pobirajo naročila. Uvodoma bosta na voljo dve motorni različici. Vstopni model bo poganjal trilitrski šestvaljnik z 250 kilovati (340 konji) moči, na voljo pa bo še odbita turbo različica s štirilitrskim osemvaljnikom in 404 kilovati (550 konji) moči. Po pisanju medijev naj bi pozneje v ponudbo dodali še različico turbo S E-hybrid, ki v panameri proizvede 500 kilovatov (okoli 680 konjev) moči.

Cene še niso znane, glede na cene v Nemčiji pa bo v Sloveniji za šestvaljno različico treba odšteti dobrih 100, za turbo pa dobrih 200 tisoč evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
(Video in audio) Porsche 911 GT3: eden od poslednjih opernih pevcev
Avto
AvtoUroš Božin (Video in audio) Porsche 911 GT3: eden od poslednjih opernih pevcev

Porsche 911 GT3 zamegli mejo med cestnim in dirkalnim avtomobilom. Zvest ostaja atmosferskemu motorju, ki se zavrti do devettisočkrat v minuti, zadnjemu pogonu in vozniškim užitkom.

FINANCE
Avto
Porsche je kljub zahtevnemu letu zaposlene nagradil z visokim bonusom
Avto
AvtoMiloš Milač Porsche je kljub zahtevnemu letu zaposlene nagradil z visokim bonusom 1

Porsche je zaposlene nagradil za odlično leto glede na razmere. Znamka je dosegla rekordne prihodke, število prodanih vozil in dobiček pa sta se malenkost zmanjšala.

FINANCE
PMM
Porsche v Rimac vlaga novih 70 milijonov evrov in povečuje lastniški delež
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Porsche v Rimac vlaga novih 70 milijonov evrov in povečuje lastniški delež 2

Porsche je postal največji zunanji solastnik hrvaškega Rimca. Svoj delež je povečal s 15 na 24 odstotkov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
Avto
AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

FINANCE
Avto
Električni porsche, ki bo dvignil veliko prahu
Avto
AvtoUroš Božin Električni porsche, ki bo dvignil veliko prahu 15

Porsche z električnim pogonom, karavanskim zadkom in privzdignjenim podvozjem – kombinacija, ki se je včasih zdela nepredstavljiva. Na ceste bo zapeljal poleti z začetno ceno 98.728 evrov.

FINANCE
PMM
(Intervju) Slovenci smo se letos krepko nagradili s porscheji
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Intervju) Slovenci smo se letos krepko nagradili s porscheji

Z Vasjo Potočnikom, vodjo blagovne znamke Porsche v Sloveniji, o letošnji prodaji porschejev, spreminjanju in aktivnostih nemške avtomobilske znamke, ki doživlja pravi preporod.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)