Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala T-cross je veliko več, kot le privzdignjen ter za tisočaka in pol dražji VW polo. Mladostnega videza, z veliko možnostmi individualizacije in prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu navduši vse generacije, na majorških cestah pa je prepričal tudi za volanom.
Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.
Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Audijev operativni dobiček je lani upadel za 32,3 odstotka, na 3,53 milijarde evrov. Za levji delež zmanjšanja so krivi kazen münchenskega sodišča in drugi stroški, povezani z afero Dieselgate. Napovedi za 2019 so boljše.
Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Privzdignjena tesla model 3 – model Y med kupce prihaja konec leta 2020, osnovna različica pa leta 2021. Že zdaj pa je jasno, da bodo evropske cene zanjo od 20 do 26 odstotkov višje kot ameriške.

Dražji avti in naftni derivati, nov davek, pa še brexit je pred vrati

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska...   dodaj
avtonomna vozila   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
testi vozil   dodaj
Elon Musk dodaj
 
Čas branja: 3 min
15.03.2019  07:38  Dopolnjeno: 15.03.2019 07:51
V tem tednu smo pisali predvsem o manj prijetnih premikih – analiziral sem cene avtomobilov v Sloveniji in ugotovil, da do tolikšne podražitve še ni prišlo. Nekateri boste poleg tega kmalu dobili nalog za plačilo davka na odjavljeno vozilo, izračunal sem, koliko vas bo stal glede na prostornino motorja in vrsto vozila.
Dražji avti in naftni derivati, nov davek, pa še brexit je pred vrati

Obveščaj me o novih člankih:  

Lani so se avtomobili pri nas podražili za povprečno pet odstotkov, kar je največja podražitev doslej. Naredili smo natančno analizo cen, jih primerjali z minulim letom in izračunali razlike. Poleg tega pa smo spremembe pojasnili z morebitnimi nadgradnjami opreme, menjavo modelov … Gibanja so zanimiva, nikakor ne enotna. Nekateri avtomobili so se celo pocenili, nekateri malo, spet drugi pa krepko podražili. A trend je jasen, vse gre gor …

V uredniškem komentarju ponedeljkove naslovne teme pa pišem, da je zdaj pravi trenutek, da izračunate, koliko vas avto sploh stane, razmislite, ali ste zanj pripravljeni plačati še več, se morda ozreti po drugi znamki ali pa razmisliti celo o različnih možnostih souporabe.

SUV-evforija ne pojenja, prodaja lani poskočila za tretjino. Prodaja športnih terencev oziroma SUV ne pojenja kljub ohlajanju prodaje in rasti cen. Lani je Evropi njihova prodaja poskočila za 18, v Sloveniji za 23 odstotkov. Največja domača uspešnica so mali SUV s 34-odstotno rastjo.

Hondin družinski športni terenec CR-V je namesto dizla dobil pravo popestritev – hibridni pogonski sklop z dvema elektromotorjema, ki naj bi s ceno od 32.900 evrov letos prepričal 60 Slovencev oziroma skoraj tretjino vseh kupcev.

To je tesla model S karavan oziroma shooting brake. Ne gre za novo domislico Elona Muska, ampak unikatni izdelek nizozemske delavnice RemetzCar, ki je teslo model S na željo kupca spremenila v karavan oziroma, bolj modno, v shooting brake.

Volkswagen želi letno privarčevati 5,9 milijarde evrov. Prihranke bo dosegel tudi s prodajo svoje srebrnine – blagovnih znamk, ki si jih lasti kar 12. Iz te košare pa je izvzel Škodo in Porscheja.

S 1. aprilom začne teči rok za plačilo davka na vozila, ki so bila odjavljena po 1. aprilu lani. Pojasnjujemo podrobnosti, izračunali pa smo tudi višino davka glede na pogon in prostornino.

Jure Ugovšek se je v soboto spraševal, ali se moramo pripraviti že na peto zaporedno podražitev dizla. Odgovor je dobil v ponedeljek popoldne, žal je bil spet pritrdilen. V isto smer pa se je »zapeljal« tudi bencin.

Bo tudi Toyota zapustila Veliko Britanijo? Po Hondini napovedi o zaprtju tovarne v britanskem Swindonu in Nissanovi odločitvi, da v Sunderlanu ne bo izdeloval novega modela, o umiku z Otoka govori tudi Toyota.

Vlada premierke Therese May je objavila načrt, kakšne carine in kvote bi uporabila, če bi poslanci podprli možnost za trdi brexit. Vlada je napovedala, da bi v tem primeru za uvoz izdelkov na britanski trg večinoma uveljavila ničelne tarife. A ne za vse izdelke. V zvezi z avtomobilsko industrijo, denimo, bi prišlo do razlikovanja med uvozom avtomobilov kot končnih izdelkov ter uvozom sestavnih delov zanje.

Napetost glede brexita se seveda stopnjuje. Britanski poslanci so podprli odlog brexita – a proti je glasovala tretjina kabineta. Albina Kenda v zadnjem zapisu o izstopu Velike Britanije iz EU pojasnjuje, zakaj trdi brexit še ni povsem izključen.

Za spremembo dobre novice iz Velike Britanije. Februarja je bilo prodanih 82 tisoč novih avtomobilov, kar je 1,4 odstotka več kot februarja lani. Trend se je obrnil po petih zaporednih mesecih upadanja.

Fiat Chrysler je v ZDA zaradi izpušnih sistemov vpoklical 863 tisoč avtomobilov, ki kršijo zakonske standarde glede dovoljenih emisij. FCA zaradi tega ne bo plačal nobene kazni, niti ni priznal krivde za namerno zavajanje ali goljufanje.

Nissan, Mitsubishi in Renault so napovedali oblikovanje skupnega upravnega odbora, na čelu katerega bo sedel prvi mož Renaulta Jean-Dominique Senard. "To je nov začetek za našo povezavo," je dejal Senard. Trojica omenjenih proizvajalcev je tako začrtala nadaljnje sodelovanje po padcu Carlosa Ghosna.

Tesla je od kitajskih bank dobila 521 milijonov dolarjev posojil za gradnjo prve tovarne na Kitajskem. Tesla bo v tovarni, katere gradnja v Šanghaju je že stekla in naj bi bila za proizvodnjo pripravljena do konca leta, proizvajala model 3.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Grenke posledice brexita že vidne, izjemna toyota rav4 in usodna preobrazba BMW M5 3

Iztekajoč teden so pretresle novice o zaprtju dveh Hondinih tovarn, v Angliji in v Turčiji. Preudarni Japonci kot razloge odhod iz Evrope...

AVTO
Novice
Novice Slovo supermenedžerja, dvoboj bencin – dizel in dama v moškem svetu

Konec vladavine Carlosa Ghosna ne razkriva le njegovih napak, ampak prikliče tudi spomine na izjemne dosežke supermenedžerja, ki je...

FINANCE
Nemčija je za las ušla recesiji. Kdo je poskrbel za to in kako naprej 80

Nemško gospodarstvo v zadnjem lanskem četrtletju ni zaznalo rasti, ker ni zaznalo niti upada, temveč stagnacijo, pa se je za las...

AVTO
Novice
Novice Razkrivamo, koliko vas bo stal dodaten davek na odjavljena vozila

Če ga ne boste uničili, boste dajatve za odjavljeni avto plačevali deset let!

AVTO
Novice
Novice Elektro- in naftne evforije, Matejeve simpatije in prodajne peripetije

Tedensko pismo, polno zasukov, ženevskih novosti in napovedi, poslovnih premikov, zmag in porazov ter pomladnih dražljajev

AVTO
Novice
Novice Kitajci od nizkocenovnih električnih do takšnih avtov, prihajajo tudi v Evropo

V kitajski BJEV je lastniško vstopil tudi nemški Daimler, ki bo z obetavnim podjetjem proizvajal električnega smarta

AVTO
Novice
Novice Lestvica TOP 10 najcenejših avtomobilov s 4x4 pogonom v Sloveniji

Najcenejši avtomobili s štirikolesnim pogonom so se v letu dni krepko podražili, lani je deseti na lestvici stal 20 tisočakov, danes...

FINANCE
Francoske Butale: pred protestnike zaradi revščine s plačo 15 tisoč evrov na mesec 95

Macronovo predsedovanje in njegove poteze niti »v Sloveniji ne bi bili mogoči«.