Avto

Dražji avti in naftni derivati, nov davek, pa še brexit je pred vrati

V tem tednu smo pisali predvsem o manj prijetnih premikih – analiziral sem cene avtomobilov v Sloveniji in ugotovil, da do tolikšne podražitve še ni prišlo. Nekateri boste poleg tega kmalu dobili nalog za plačilo davka na odjavljeno vozilo, izračunal sem, koliko vas bo stal glede na prostornino motorja in vrsto vozila.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.03.2019 07:38
Dopolnjeno: 15.03.2019 07:51
Čas branja: 3 min

Lani so se avtomobili pri nas podražili za povprečno pet odstotkov, kar je največja podražitev doslej. Naredili smo natančno analizo cen, jih primerjali z minulim letom in izračunali razlike. Poleg tega pa smo spremembe pojasnili z morebitnimi nadgradnjami opreme, menjavo modelov … Gibanja so zanimiva, nikakor ne enotna. Nekateri avtomobili so se celo pocenili, nekateri malo, spet drugi pa krepko podražili. A trend je jasen, vse gre gor …

V uredniškem komentarju ponedeljkove naslovne teme pa pišem, da je zdaj pravi trenutek, da izračunate, koliko vas avto sploh stane, razmislite, ali ste zanj pripravljeni plačati še več, se morda ozreti po drugi znamki ali pa razmisliti celo o različnih možnostih souporabe.

SUV-evforija ne pojenja, prodaja lani poskočila za tretjino. Prodaja športnih terencev oziroma SUV ne pojenja kljub ohlajanju prodaje in rasti cen. Lani je Evropi njihova prodaja poskočila za 18, v Sloveniji za 23 odstotkov. Največja domača uspešnica so mali SUV s 34-odstotno rastjo.

Hondin družinski športni terenec CR-V je namesto dizla dobil pravo popestritev – hibridni pogonski sklop z dvema elektromotorjema, ki naj bi s ceno od 32.900 evrov letos prepričal 60 Slovencev oziroma skoraj tretjino vseh kupcev.

To je tesla model S karavan oziroma shooting brake. Ne gre za novo domislico Elona Muska, ampak unikatni izdelek nizozemske delavnice RemetzCar, ki je teslo model S na željo kupca spremenila v karavan oziroma, bolj modno, v shooting brake.

Volkswagen želi letno privarčevati 5,9 milijarde evrov. Prihranke bo dosegel tudi s prodajo svoje srebrnine – blagovnih znamk, ki si jih lasti kar 12. Iz te košare pa je izvzel Škodo in Porscheja.

S 1. aprilom začne teči rok za plačilo davka na vozila, ki so bila odjavljena po 1. aprilu lani. Pojasnjujemo podrobnosti, izračunali pa smo tudi višino davka glede na pogon in prostornino.

Jure Ugovšek se je v soboto spraševal, ali se moramo pripraviti že na peto zaporedno podražitev dizla. Odgovor je dobil v ponedeljek popoldne, žal je bil spet pritrdilen. V isto smer pa se je »zapeljal« tudi bencin.

Bo tudi Toyota zapustila Veliko Britanijo? Po Hondini napovedi o zaprtju tovarne v britanskem Swindonu in Nissanovi odločitvi, da v Sunderlanu ne bo izdeloval novega modela, o umiku z Otoka govori tudi Toyota.

Vlada premierke Therese May je objavila načrt, kakšne carine in kvote bi uporabila, če bi poslanci podprli možnost za trdi brexit. Vlada je napovedala, da bi v tem primeru za uvoz izdelkov na britanski trg večinoma uveljavila ničelne tarife. A ne za vse izdelke. V zvezi z avtomobilsko industrijo, denimo, bi prišlo do razlikovanja med uvozom avtomobilov kot končnih izdelkov ter uvozom sestavnih delov zanje.

Napetost glede brexita se seveda stopnjuje. Britanski poslanci so podprli odlog brexita – a proti je glasovala tretjina kabineta. Albina Kenda v zadnjem zapisu o izstopu Velike Britanije iz EU pojasnjuje, zakaj trdi brexit še ni povsem izključen.

Za spremembo dobre novice iz Velike Britanije. Februarja je bilo prodanih 82 tisoč novih avtomobilov, kar je 1,4 odstotka več kot februarja lani. Trend se je obrnil po petih zaporednih mesecih upadanja.

Fiat Chrysler je v ZDA zaradi izpušnih sistemov vpoklical 863 tisoč avtomobilov, ki kršijo zakonske standarde glede dovoljenih emisij. FCA zaradi tega ne bo plačal nobene kazni, niti ni priznal krivde za namerno zavajanje ali goljufanje.

Nissan, Mitsubishi in Renault so napovedali oblikovanje skupnega upravnega odbora, na čelu katerega bo sedel prvi mož Renaulta Jean-Dominique Senard. "To je nov začetek za našo povezavo," je dejal Senard. Trojica omenjenih proizvajalcev je tako začrtala nadaljnje sodelovanje po padcu Carlosa Ghosna.

Tesla je od kitajskih bank dobila 521 milijonov dolarjev posojil za gradnjo prve tovarne na Kitajskem. Tesla bo v tovarni, katere gradnja v Šanghaju je že stekla in naj bi bila za proizvodnjo pripravljena do konca leta, proizvajala model 3.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Moje finance
Razno
Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!

Ker verjamemo, da je načrtovanje pomembno opravilo osebnih financ, smo vam za začetek novega leta pripravili finančni koledar. Na enem mestu smo za vas zbrali vse pomembne finančne datume in dogodke od januarja do decembra 2021. Veste, kdaj morate oddati vlogo za vzdrževane družinske člane, kdaj oddati napoved kapitalskih dobičkov? Naj se na koledarju ne nabira prah, pogledujte nanj vse leto.