Avto

Električni avto, ki ga bo mogoče napolniti v petih minutah

Konceptni avto švicarsko-nemškega podjetja je lep in električen, a njegova genialnost se skriva drugje

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
07.03.2019 21:15
Čas branja: 2 min

Avtomobilska industrija je dolgo veljala za zelo zapleteno panogo velikih uveljavljenih igralcev. Le redki novi izzivalci so se obdržali. Z elektrifikacijo so nova avtomobilska podjetja začela rasti kot gobe po dežju. Eno izmed takšnih je tudi Piëch Automotive, ki je v Ženevi predstavilo svoj prvi električni športni avto mark zero. V privlačni karoseriji je mogoče prepoznati moderno interpretacijo oblin evropski avtov iz šestdesetih in sedemdesetih, kot so ferrari daytona, jaguar E-type in drugi.

Koncept mark zero poganjajo trije elektromotorji. Eden na prednji osi in dva sinhrona na zadnji. Vsak razvije 150 kilovatov moči. Do stotice tako pospeši le v 3,2 sekunde, obljubljajo pa doseg 500 kilometrov (po ciklu WLTP). Najbolj zanimiv del so baterije z novim tipom celic, ki se med polnjenjem in praznjenjem praktično ne segrevajo. To omogoča izjemno hitro polnjenje.

Znanstvena fantastika ali realnost

Za 80-odstotno napolnitev baterij so potrebne le štiri minute in 40 sekund, malenkost dlje, kot traja črpanje goriva pri običajnih avtomobilih. Zaradi minimalnega segrevanja baterij zadostuje že zračno hlajenje, s čimer so pri zasnovi avta prihranili 200 kilogramov. Končna masa vozila naj ne bi presegala 1.800 kilogramov. Baterije so nameščene v sredinskem tunelu in na zadnji osi, kar bo zagotovilo nizko sedenje in razporeditev teže, kot jo poznamo iz klasičnih športnih avtov.

O zmogljivosti baterij ne pišejo. Razvili so jih v hongkonški skupini Desten Group, ki je specializirana za baterije v potrošniškem sektorju. Trdijo, da dosegajo gostoto moči 1.600 vatnih ur na kilogram. Za primerjavo, gostota moči baterij v Teslinem modelu S je približno 250 vatnih ur na kilogram. Baterije naj bi imele dolgo življenjsko dobo. Hitro napolniti in izprazniti jih bo mogoče pet tisočkrat, preden bodo začele izgubljati moč.

Nejasne so tudi podrobnosti o polnilnici. Infrastrukturo za polnjenje upravlja družba Qingdao TGood Electric Co. Ltd. iz Kitajske in Hongkonga, ki je po pisanju Piëcha vodilna pri infrastrukturi polnilnih postaj. TGood naj bi v več kot 300 mestih upravljal več kot 210 tisoč polnilnih postaj.

Pripravljen tudi za druge pogone

Cena avtomobila še ni znana, prvi lastniki pa jih bodo dobili leta 2022. Nemško-švicarsko podjetje sta pred tremi leti in pol ustanovila Toni Piëch, eden od desetih otrok nekdanjega prvega moža Volkswagna Ferdinanda Piëcha, in Rea Stark Rajcic, ki sta si zamislila avtomobil s prilagodljivo arhitekturo. To pomeni, da bi vanjo lahko vgradili tudi konvencionalni motor, hibrid ali celo gorivne celice.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga

Citroën predstavlja ë-berlingo van, električno različico svojega lahkega gospodarskega vozila, ki bo v prodajne salone zapeljala v drugi polovici leta 2021; ob 800-kilogramski nosilnosti bo omogočal doseg do 275 kilometrov

FINANCE
PMM
Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih 9

Volkswagen je pri prodaji e-avtov na Norveškem lani prehitel Teslo, skupaj s hibridi je bil delež elektrificiranih avtov med vsemi na novo registriranimi 83-odstoten.

FINANCE
PMM
Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov 2

Lani je prodaja električnih avtov in priključnih hibridov zrasla za 40 odstotkov, na prvem mestu je spet Tesla.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino
Avto
AvtoAlbina Kenda Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino

Tu so štirje poudarki o razmerah na avtomobilskem trgu v EU v letu 2020

FINANCE
PMM
Električna brata z 280 kilometri dosega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Električna brata z 280 kilometri dosega 12

Predstavitve električnih vozil se nadaljujejo – Citroën in Peugeot sta razkrila e-berlinga in e-rifterja, ki se ponašata z do 280 kilometri dosega, 1.050 litri prtljažnega prostora, dvema dolžinama in do sedmimi sedeži.

FINANCE
PMM
Električni volkswagen ID.4 tik pred vrati, cene krepko nižje kot v Nemčiji
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Električni volkswagen ID.4 tik pred vrati, cene krepko nižje kot v Nemčiji 32

Volkswagnov slovenski distributer je začel predprodajo drugega električnega avtomobila iz družine ID – ID.4. Prvi avtomobili bodo pri nas aprila, od jutri na ogled v ljubljanski Aleji, cene od dobrih 33 tisočakov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)