Avto

Grenke posledice brexita že vidne, izjemna toyota rav4 in usodna preobrazba BMW M5

Iztekajoč teden so pretresle novice o zaprtju dveh Hondinih tovarn, v Angliji in v Turčiji. Preudarni Japonci kot razloge odhod iz Evrope sicer ne navajajo brexita ali denimo slabotnega turškega trga, menimo da gre zgolj za previdno komunikacijo. Na drugi strani Atlantika se odvija saga o carinah na evropske avtomobile, kaj napovedujejo rezultati Trumpove preiskava o nacionalni varnosti? Pismo vam prinaša še vpogled v novosti na slovenskem trgu, izjemno vročo toyoto rav4, mercedes-benz razreda B in fiatov crossover 500X ter reportažo iz bele Pokljuke z BMW xDrive modeli. Poročamo še o rezultatih Renaulta, dve privlačnih konceptih in podražitvi tehničnih pregledov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.02.2019 08:48
Čas branja: 3 min

Japoncem je prekipelo, Honda bo zaprla svoji edini evropski tovarni. Japonska Honda se leta 2021 umika iz Evrope in Turčije. Zaprla bo namreč kar dve tovarni, v britanskem Swindonu in v turškem Gebzeju, v obeh tovarnah izdeluje model civic. Zreški GKN Driveline Slovenija doslej ni zaznal večjega upada dobav v Turčijo.

Britanska avtoindustrija na pragu druge smrti. Britanska industrija je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja doživela prvi, skorajda usodni udarec, ki so ga rešile tuje znamke. Drugi prihaja z Brexitom, čeprav Japonci ob slovesu izpostavljajo druge razloge.

Za volanom novega BMW M5, inteligentno preobrazba nekdanjega limuzinskega dirkača. M5 je izjemno hiter, obvladljiv in še vedno zabaven avto, ki se pomika v razred superšportnikov. Kako dober, zabaven in zahteven je novi M5 in kaj ima skupnega s kangalom, anatolskim ovčarjem iz Turčije?

Matej je v četrtek v domačem okolju spoznal novo toyoto rav4, enega redkih avtov ki v teh časih povzroča čakalne vrste. Kljub povprečni ceni 36 tisoč evrov je Toyotin distributer pri nas v le nekaj dneh prodal skoraj sto avtomobilov oziroma četrtino letnega načrta.

O novi toyoti rav4 smo pisali že decembra lani, kot prvi smo jo spoznali na testnih vožnjah izbora svetovni avto leta v Los Angelesu. Ob odločnem Japoncu tudi Uroš ni ostal ravnodušen, preizkusil ga je pretekli mesec na evropski premieri v Španiji.

Dan kasneje se je odpravil na belo Pokljuko na BMWjev dogodek xDrive, kjer je na različne načine spoznaval zmogljivosti njihovega štirikolesnega pogona. Čakalo pa ga je še posebno presenečenje.

Mestni križanec fiat 500X ima prenovljen videz, novo tehnologijo in motorje. Slovencem je na voljo za najmanj 17.590 evrov.

Na slovenske ceste je zapeljal novi mercedes-benz razreda B s tehniko in zasnovo razreda A, a precej bolj velikodušno prostornostjo in podobnimi cenami; v primerjavi s predhodnikom je tudi precej bolj skladen.

Ameriško ministrstvo za trgovino je predsedniku Donaldu Trumpu predalo poročilo o vplivu uvoza in carin na državno varnost. S tem se je končala preiskava, ki jo je ministrstvo začelo maja lani na Trumpovo pobudo.

Albina je preverila različne scenarije in ugotovila, da je Trumpova grožnja s carinami vse večja.

S 1. marcem tehnični pregledi dražji za približno tri odstotke. Primer podražitve s 1. marcem: takrat se bodo v povprečju za tri odstotke oziroma za nekaj več kot evro podražili tehnični pregledi. Denimo: tehnični pregled za osebno oziroma tovorno vozilo z maso do 2,5 tone je doslej stal 33,97 evra, po novem bo 34,99 evra.

Francoskemu avtomobilskemu proizvajalcu Renaultu je po rekordnem predlanskem letu v 2018 upadel dobiček. Renault je objavil prve poslovne rezultate po aretaciji nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna na Japonskem, vendar se z njimi ne more pohvaliti.

Vpogled v notranjost prve električne škode. Nova platforma koncepta vision iV omogoča prostorno in futuristično zasnovo notranjega prostora, združuje visoko uporabnost in funkcionalno ergonomijo.

O prvi električni škodi v obliki koncepta E, vision iV je njegova nadgradnja, smo pisali že lani, ko je konceptna škoda obiskala Slovenijo.

Ami one concept je električno vozilo, prilagojeno urbanem življenju v nenehnem gibanju. V dolžino meri dvosedežnik le 2,5 metra, kar pomeni, da je slabih 20 centimetrov krajši od smarta fortwo. Baterija omogoča doseg 100 kilometrov, največja hitrost je 45 kilometrov na uro. Na javni polnilni postaji se v celoti napolni v dveh urah.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Moje finance
Razno
Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!

Ker verjamemo, da je načrtovanje pomembno opravilo osebnih financ, smo vam za začetek novega leta pripravili finančni koledar. Na enem mestu smo za vas zbrali vse pomembne finančne datume in dogodke od januarja do decembra 2021. Veste, kdaj morate oddati vlogo za vzdrževane družinske člane, kdaj oddati napoved kapitalskih dobičkov? Naj se na koledarju ne nabira prah, pogledujte nanj vse leto.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.