Avto

Italijanski šarm v sodobnih oblačilih za mestne podvige

Mestni križanec fiat 500X ima prenovljen videz, novo tehnologijo in motorje. Slovencem bo na voljo od 17.590 evrov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
20.02.2019 20:15
Dopolnjeno: 21.02.2019 06:20
Čas branja: 3 min

Fiat je v zadnjih letih število svojih modelov zdesetkal. Eden izmed modelov, ki je ob ikoničnem fiatu 500 preživel čistke, je večji 500X, ki je bližji sorodnik jeepa renegada. Njegovi začetki segajo v leto 2015, od takrat pa se je uveljavil kot eden najbolj prodajanih v svojem razredu. Po štirih letih prodaje so ga Italijani zapeljali v lepotilni salon. Elektrifikacija, ki so je napovedali v petletnem strateškem načrtu, prihaja z naslednjo generacijo.

Na voljo tudi v pohodniški podobi

Oblikovalci so se lepotno dotaknili prednjega odbijača in maske, prednjih led žarometov in dnevnih LED-luči, po novem so za doplačilo kromirane obrobe stranskih oken. V pohodniški cross podobi so mu dodatno nadeli nove meglenke, izdatnejšo zaščito pod odbijačem ter strešne nosilce v sivi barvi. Ob novem odbijaču na zadku svetijo nove luči z integriranimi smerniki ter osrednjim delom žarometa, ki je po vzoru fiata 500 obarvan v barvi karoserije. Za nekaj svežine so dodali štiri nove barve zunanjosti ter tri oblike platišč. V kabini so sedeže in zadnjo klop oblekli v prijetnejše materiale, nova sta volan, merilniki in instrumentalna plošča. Sedempalčni zaslon na dotik je povezljiv s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto.

Nova bencinska motorja

Tako kot v renegadu svojo premiero doživljata nova bencinska motorja firefly turbo 1,0 in 1,3. Litrski motor razvije 88 kilovatov (120 konjskih moči) in moč prek šeststopenjskega ročnega menjalnika prenaša na prednji kolesi. Zmogljivejši 1,3-litrski motor pa 110 kilovatov (150 konjskih moči) moči na sprednji kolesni par prenaša s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. V tovarni obljubljajo, da sta nova motorja za petino varčnejša ter tišja od predhodnih.

V prenovljenem 500X bodo na izbiro trije turbodizelski motorji s tehnologijo MultiJet II. Trenutno je na voljo 1,6-litrski z 88 kilovati (120 KM), ki ga je mogoče povezati šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Pozneje bosta dizelsko ponudbo obogatila še 1,3-litrski motor s 70 kilovati (95 KM) in petstopenjskim ročnim menjalnikom ter dvolitrski motor s 110 kilovati (150 konjskih moči). Ta bo na voljo v kombinaciji z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Pogled na cenik

Vstop v svet fiata 500X se začne pri 17.590 evrih. Za ta denar dobite trivaljni bencinski motor z osnovno vendar bogato opremo urban. Na seznamu serijske opreme so sistem za prepoznavanje prometnih znakov, sistem za nadzor hitrosti ter za ohranjanje voznega pasu in vzvratna kamera. Za dizelski 1,6-litrski stroj pa je potrebnih tisoč evrov doplačila. Kupci lahko izbirajo med dvema karoserijama in tremi stopnjami opreme. V opremi city cross boste za 500X odšteli najmanj 21.490 evrov, v najbogatejši opremi cross pa 22.690 evrov. Z izjemo različic z opremo urban, bodo kupci deležni popusta v višini dva tisoč evrov. Štirikolesni pogon v ponudbo prihaja pozneje s prihodom zmogljivejšega dizelskega motorja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
Fiat posega po zvezdah, z elektriko in slovensko ceno
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Fiat posega po zvezdah, z elektriko in slovensko ceno 10

Avto Triglav je predstavil prvi električni fiat 500e, ki z baterijo z zmogljivostjo 37,3 kilovatne ure in 320-kilometrskim dosegom pri nas stane najmanj 29.440 evrov, v Nemčiji pa skoraj 10 tisoč evrov manj.

FINANCE
Avto
Delničarji Fiat Chryslerja in PSA bodo danes glasovali o združitvi
Avto
AvtoMiloš Milač Delničarji Fiat Chryslerja in PSA bodo danes glasovali o združitvi 4

Vodstvi PSA Peugeot Citroëna in Fiat Chryslerja bosta jutri spremljali glasovanje delničarjev obeh skupin. To je še zadnji korak pred združitvijo dveh oslabljenih velikanov s skupaj kar 14 blagovnimi znamkami.

FINANCE
Avto
Delničarji PSA in Fiat Chryslerja skoraj soglasno podprli združitev avtovelikanov
Avto
AvtoMiloš Milač Delničarji PSA in Fiat Chryslerja skoraj soglasno podprli združitev avtovelikanov 5

Delničarji obeh podjetij so skoraj brez izjem podprli združitev avtomobilskih velikanov PSA Peugeot Citroëna in Fiat Chryslerja (FCA) v novo skupino Stellantis

FINANCE
Avto
Kondicija znamk Stellantisa: močna Jeep in Peugeot, negotovost za Alfa Romeo, slovo za Lancio?
Avto
AvtoMiloš Milač Kondicija znamk Stellantisa: močna Jeep in Peugeot, negotovost za Alfa Romeo, slovo za Lancio? 2

Novi avtomobilski velikan Stellantis, ki bo z družitvijo PSA Peugeot Citroëna in Fiat Chryslerja nastal konec prvega četrtletja letos, bo imel kar 14 blagovnih znamk. Preverili smo, v kakšni kondiciji so znamke in katere imajo velik, katere pa skromen potencial.

FINANCE
Avto
Kako zaslužiti z majhnimi avti? Narediš takšnega, kot je Toyotin!
Avto
AvtoMiloš Milač Kako zaslužiti z majhnimi avti? Narediš takšnega, kot je Toyotin! 8

Novi aygo X prologue je Toyotin čili, pa tudi recept, kako v neobetavnem razredu majhnih avtov ustvariti zaslužek. Japonski proizvajalec tudi zato ostaja v razredu, iz katerega vsi bežijo.