Avto

Najcenejši, najbolj zanesljivi, kleni in razburljivi

Koncentrat, zaradi praznikov, dvotedenskega dogajanja prinaša pregled najcenejših 4x4 avtov v Sloveniji, električnih avtov glede na doseg baterije, opise kopice športnih terencev, pregled poslovanja Volva, Renaulta in Nissana, vrline osveženega volkswagna passata in prvo pomladno lastovko na dveh kolesih - ducati scrambler 1100.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.02.2019 11:18
Čas branja: 4 min

To je letošnja izdaja lestvice najcenejših avtomobilov s štirikolesnim pogonom v Sloveniji. Eno od sporočil analize je, da so se ti v letu dni krepko podražili. Lani je deseti na lestvici stal 20 tisočakov, danes tri tisočake več.

Uroš je povzel analizo IHS Markita, ki je sestavil lestvico z deleži avtov, ki jih lastniki vozijo več kot 15 let. Ena od ugotovitev analize je, da so vozni parki držav vse starejši, glavni razlog za to pa so vse bolj kakovostni avtomobili.

Preverili smo, kateri električni avtomobili vas bodo zapeljali najdlje. Razporedili smo jih po dosegu, izmerjenem po novem merilnem ciklu WLTP. Ta prinaša realnejšo sliko od starega NEDC. Pogledali pa smo tudi, kako doseg merijo Američani.

Po štirih letih je Volkswagen osvežil poslovnega passata, ki prinaša skromen oblikovni, a velik tehnični preskok. Na našem trgu bo letošnjo jesen.

Ducati scrambler 1100: Gorazd pravi, da je vožnja z rumenim ducatijem lahko tako zenovska, da v spominih nanjo meditiraš skozi zimo, še pred začetkom nove sezone pa z veseljem cesti ukradeš kakšen sončen dan.

Leta 2020 vsi novi avtomobili s sistemom za samodejno zaviranje. Štirideset držav, vključno z Japonsko in EU, je potrdilo osnutek Združenih narodov (ZN), ki leta 2020 predvideva obvezno vgradnjo sistema za samodejno zaviranje v osebne in lahke dostavne avtomobile.

Dacia duster je prava formula za preudarne kupce, pravi Matej, saj je tudi v drugi generaciji obdržala vse pozitivne lastnosti predhodnika, odličen štirikolesni pogon in ugodno ceno. Duster je prinesel še kopico izboljšav ter v različici 1.5 dCi 110 prestige tudi opremo, ki je pri romunu ni pričakoval.

Matej je preizkusil najcenejši avto s štirikolesnim pogonom v Sloveniji – le 3,7 metra dolgi suzuki ignis. Zanj je zapisal, da bo 3,7 metra dolgi avtomobilček za zmerno ceno stkal prijateljske vezi z raznimi pustolovci.

Precej nad ignisa se uvršča zmogljivi Nissanov srednjerazredni SUV X-trail, ki s prostornostjo, močnim dizlom, zmogljivim štirikolesnim pogonom in menjalnikom CVT odlično opravlja družinsko poslanstvo.

Uroševa ocena škode fabie combi, enega zadnjih karavanov nižjega razreda, ki je za nekoga z majhno garažo lahko prava odrešitev; vabi še z začetno ceno pod desetimi tisočaki.

Na splet so pricurljale slike, ki razkrivajo notranjost novega Škodinega malega športnega terenca z imenom kamiq.

V urbani džungli se odlično znajde tudi peugeot 2008, ki je od leta 2013 našel že več kot pet milijonov kupcev, od tega v Sloveniji skoraj pet tisoč.

Spremljali smo Volvovo poslovno konferenco, ki je ponudila vpogled v poslovanje Švedskega proizvajalca. Ta je lani krepko zrasel, a ob tem zarezal v dobiček.

Francoski Renault je lani dosegel prodajni rekord, slabše se je izkazal Nissan.Francosko-japonsko zavezništvo avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi je lani prodalo skupno 10,76 milijona vozil, kar je 1,4 odstotka več kot predlanskim.

Albina je preverila, koliko bolj so zdaj zaupanja vredne meritve izpustov. »Zakonodaja se je izboljšala, a ostaja še vrsta izzivov,« je kratek povzetek Evropskega računskega sodišča.

Japonci so vnovič in koreniteje spremenili Mitsubishijev ASX. Med pogonskimi sklopi bo dvolitrski atmosferski bencinski motor, dizlov, kot kaže, ne bo več.

Septembra je skupini Fiat Chrysler uspelo prodati več vozil kot Fordu, kar se ni zgodilo že 11 let. Zaposleni so od leta 2009 v povprečju prejeli že več kot 29 tisoč dolarjev nagrad.

Se bodo pogonska goriva podražila tretjič zapored, se je spraševal Jure Ugovšek. Že v torek je bilo jasno. Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina se ni spremenila, liter na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest še vedno stane 1,207 evra. Liter dizla pa se bo podražil za 0,2 centa, na 1,238 evra.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Slovenija
Spinalna mišična atrofija
Medicina danes
SlovenijaTanja Loboda*, izr. prof. dr. Damjan Osredkar* Spinalna mišična atrofija

Spinalna mišična atrofija (SMA) je dedna živčno-mišična bolezen s pojavnostjo eden na 11 tisoč živorojenih otrok, za katero so značilne mišična oslabelost, huda gibalna oviranost, odpoved dihanja in prezgodnja smrt. Deduje se avtosomno recesivno in jo najpogosteje povzroča delecija ali mutacija v genu SMN1 (survival motor neuron 1) na kromosomu 5, ob ohranitvi ene ali več kopij skoraj identičnega gena SMN2 (survival motor neuron 2). Takšna genska napaka vodi v zmanjšano tvorbo beljakovine SMN, ki je ključna za zdravje in preživetje motoričnih živčnih celic (1).