Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Po prvih poročanjih naj bi v novomeškem Revozu brez dela ostalo 400 ljudi, po današnjem odzivu sindikata pa Revoza ni na seznamu za prestrukturiranje.
Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche je želel v ZDA prodajati 911 kabrioleta, a ta zaradi strogih varnostnih zahtev ni bil primeren; zato je leta 1965 nastal 911 targa, polkabriolet, in živi še danes
BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW je prenovil serijo 5, karavansko različico in serijo 5 GT. Ob nežnejših oblikovnih spremembah se je v motorje prikradla elektrika. Kaj novega še prinaša, kaj vse zmore in kakšne bodo cene?
Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Zaprtje bo odneslo okoli tri tisoč delovnih mest, posredno pa bi lahko vplivalo še na 25 tisoč zaposlitev. Nissan je v preteklem letu posloval z največjo izgubo v zadnjih 20 let.
Volkswagnovo spogledovanje s Kitajsko Volkswagnovo spogledovanje s Kitajsko Nemški avtomobilski koncern naj bi se ogrel za državno kitajsko družbo Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors)

​Pustolovski ford focus odpira nova obzorja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
Ford dodaj
Focus dodaj
 
Čas branja: 6 min
01.02.2019  05:00  Dopolnjeno: 01.02.2019 10:47
Ford focus active bo z robustnostjo, večjim odmikom od tal in stabilnim oprijemom na spolzkem terenu v dobro voljo spravil predvsem tiste družine, ki rade naredijo korak več kot druge.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
Ford dodaj
Focus dodaj

Športni terenci in križanci so gotovo najbolj »vroča roba« v avtomobilskem svetu, a vsem ne zlezejo pod kožo. Med njihove hibe lahko štejemo pomanjkanje prostornosti, slabše vozne lastnosti in večjo porabo goriva, a kaj, če ste v družini navdušeni avanturisti, pohodniki ali smučarji!Pri Fordu so zavohali priložnost in z novim focusom ponudili tudi vmesno in predvsem cenejšo modelsko linijo active, ki popiha na dušo priložnostnim pustolovcem.

Več kot le kompromis

Focus active ponuja dober kompromis med križancem in običajnim avtomobilom. Na zunaj se malce avanturistično obarvani focus v petvratni ali testni karavanski različici hitro loči od običajnega, saj ga prepoznate po bolj robustnih oblikovalskih potezah: plastičnih obrobah, drugačni maski in odbijačih, srebrnih dodatkih ter posebnih platiščih.

A ne gre zgolj za šminko. Da malce terensko obarvani focus zmore več kot običajni, pokaže z večjo oddaljenostjo od tal (spredaj 30, zadaj 34 milimetrov), drugače nastavljeno podvozje z neodvisnim zadnjim vzmetenjem pa v praksi zagotovi boljšo terensko prehodnost oziroma udobnejšo vožnjo prek večjih neravnin.

To seveda ni dovolj, da focus active, opremljen le s prednjim pogonom, ne bi obtičal že na prvi oviri. Poleg tega, da je dodobra dvignjen od tal, ponuja izbiro med petimi programi vožnje – običajnim eco, normal in sport so inženirji dodali še slippery (spolzko) in trail (makadam). Zgolj s pritiskom na gumb med prednjima sedežema focus kar dobro spremeni svoj umirjeni karakter, s pomočjo elektronike pa se skoraj v slogu klenih športnih terencev spoprime z mokrimi, zasneženimi ali peščenimi potmi.

Navidezno robusten ponuja poceni rešitev

Focus active je na voljo s tremi turbobencinskimi motorji ecoboost z močjo od 125 do 182 konjev ter z dvema ecoblue turbodizloma z močjo 120 oziroma 150 konjev.

Cenovno je uvrščen med opremi titanium in titanium business oziroma ST-line. Vstopni petvratni model z ecoboost motorjem 1,0 s 125 konjskimi močmi in šeststopenjskim ročnim menjalnikom tako stane 21.220 evrov – karavan je za 640 evrov dražji –, mi pa smo preizkusili karavana z vrha ponudbe z 2,0-litrskim turbodizlom s 150 konji in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom z vrtljivim izbirnikom prestav.

Zmagovalna kombinacija

Kombinacija na 4,67 metra se hitro izkaže za zmagovalno, saj v paketu dobimo v vseh razmerah zmogljiv (9,1 sekunde za pospešek do 100 kilometrov na uro, 206 kilometrov na uro je končna hitrost), z navorom radodaren (370 newtonmetrov med dva tisoč in 2.500 vrtljaji) in varčen motor (6,3 litra na 100 kilometrov) ter odličen samodejni menjalnik. Prestavlja mehko in nezaznavno, z lahkotnostjo in udobjem se izkaže tako v mestu kot na odprtih cestah, idealen partner pa je menjalnik tudi takrat, ko zmanjkuje oprijema pod kolesi.

Spolzke klančine, zasneženo cestišče, pesek in blaten kolovoz smo lažje premagali tudi z vklopom enega izmed dveh dodatnih voznih profilov, ki prilagodita delovanje sistema ESP, odzivnost stopalke za plin, natančnost volana in prestavljanje ter kljub samo prednjemu pogonu zgledno preprečujeta, da bi z družino obstali tam, kjer si ne želimo. Poceni, a učinkovita rešitev.

Zgledno opremljen in pripravljen na marsikaj

Robustni focus ob tem ponuja tisto, kar običajni in tega ni malo – pa naj gre za prostornost na 2,7 metra medosne razdalje (v prtljažnik gre 575 oziroma 1.620 litrov), sodobne tehnologije, varnost ali opremo. Ne glede na pozicijo sedenja ima tako dovolj prostora za glave, ramena in noge petih potnikov.

Kabina je sodobna, urejena in v primerjavi s klasično nekoliko ozaljšana, za razvedrilo in povezljivost z mobilniki skrbi napredni multimedijski sistem Sync3, v opremi so lahko prilagodljivi LED-žarometi, radarski tempomat, vrhunski zvok B & O in pomočnik pri parkiranju, v focusa pa je vgrajena še kopica tehnologij za olajšanje vožnje – tudi sistem za preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev in kolesarjev ter opozorilo na prečni promet.

Prava protiutež SUV

Focus active v karavanski različici ne glede na opremljenost precej očitno nagovarja aktivne družine, ki se ne vozijo zgolj po asfaltiranih poteh, a so jim klasični križanci oziroma športni terenci preveliki oziroma predragi. Če ste razmeroma zahteven kupec, imate v žepu okoli 30 tisočakov, v vaši družini pa vikendi in dopust le redko minejo brez blatnih čevljev ali športne opreme, potem je focus active gotovo vreden razmisleka.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Kakšna bo torkova cena bencina in dizla, če ne bo spremembe trošarin 1

V zadnjih tednih je bila drobnoprodajna cena goriv okrogel evro po zaslugi prilagoditev (predvsem zvišanj) trošarin

AVTO
Novice
Novice (Na enem mestu) Noro, kakšne popuste danes dobite za nov avto 17

Cene novih avtomobilov iz zaloge so padle za dodatnih, 10, 20 ali več odstotkov. Za novi ford focus 13.660 evrov, škodo octavio 14...

OGLAS
AVTO
Članki
Članki Ne meči denarja skozi okno, uvozi avto iz tujine

Ste vedeli, da lahko leto ali dve star avto kupite za tretjino ceneje od novega (določene modele tudi za polovico), še vedno bo šlo za...

AVTO
Novice
Novice Takšna bo torkova cena bencina in dizla - če se ne bodo spet spremenile trošarine 1

Zgodovinski zdrs ameriške nafte WTI globoko v negativno območje je odmeval tudi na mediteranskih borzah goriv

AVTO
Novice
Novice Nov zagon avtoposla in močna pocenitev avtomobilov 11

Razburljivo dogajanje v zadnjih dveh tednih tako na področju proizvodnje, prodaje, cen avtomobilov, novih modelov kot trajnostne mobilnosti

AVTO
Posel
Posel Spletna dražba odvzetih avtov – v 40 minutah kupci razgrabili večino zaloge 2

V četrtek smo spremljali spletno dražbo odvzetih avtov, ki jo je za Summit Leasing organiziral Autopoint. Avti do 10 tisoč evrov so šli...

AVTO
Posel
Posel Je kriza spodbudila prodajo rabljenih avtov? Kaj se dogaja s cenami? 1

V mestih so ljudje, doslej odvisni od javnega prevoza, planili po poceni rabljenih avtomobilih. V Italiji so cene teh močno upadle, a le...

AVTO
Novosti
Novosti Dolgoprogaš prihodnosti: brez izpustov, štiriminutna polnjenja in 500 kilometrov dosega ​​​​​​​ 21

Se sliši predobro? Baterijska vozila tega ne zmorejo, razvoj vodikovih tehnologij pa bo v prihodnosti to omogočal. BMW razkriva...