Avto

Slovo supermenedžerja, dvoboj bencin – dizel in dama v moškem svetu

Konec vladavine Carlosa Ghosna ne razkriva le njegovih napak, ampak prikliče tudi spomine na izjemne dosežke supermenedžerja, ki je reševal in povezoval avtomobilska podjetja. Posebna je tudi Avstrijka, ki se je odlično znašla v moškem svetu, zanje je zasnovala prvega terenskega rolls-roycea. Precej francosko obarvano pismo opozarja na osveženega renaulta kadjara in primerjavo dveh zasnov motorja – dizel proti bencinarju v družinskem enoprostorcu. Poglobili smo se v drobovje nove kie ceed ter že drugič, tokrat v Evropi, sedli za volan obetavnega lexusa ES.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

25.01.2019 00:01
Čas branja: 3 min

Konec vladavine »rock zvezde« avtoposla Carlosa Ghosna. Carlos Ghosn je v več kot 20 letih na čelu Renaulta in Nissana naredil veliko pogumnih in uspešnih potez, si prislužil ugled zvezdnika avtoposla, na koncu pa potonil na podlagi obtožb zaradi osebnega okoriščanja s sredstvi podjetij, ki jih je vodil. Dan po naši objavi je Renault tudi uradno potrdil Ghosnov odstop.

V senci odstopa prvega človeka Renaulta je majhna zmaga francoske znamke, ki je lani v prodaji prehitela največjega tekmecaPSA Peugeot Citroën.

Na Dunaju sem se sestal s Caroline Krismer, vodjo projekta prvega rolls-roycea cullinana , in z njo poklepetal o izzivih, ki jih je v zadnjih petih letih premagala ob nastajanju prvega Rolls-Royce" title="Rolls-Royce">rolls-roycea za sipine in terene. Dama, ki izraža več zanosa kot marsikateri od moških šefov v avtomobilizmu, je polna dobrih zgodb, anekdot in življenjskih resnic, zelo zanimiva pa je tudi njena zgodba, ki jo je pripeljala na pomemben položaj v najprestižnejši znamki na svetu.

Lexus ES: pet metrov japonske prefinjenosti za manj kot 50 tisočakov. Hibridni japonec bo pri nas novinec v razredu poslovnih limuzin, ob luksuzu in prostornosti na skoraj petih metrih dolžine pa v praksi navduši tudi z zmerno porabo in ne pretirano ceno.

Poglobil sem se v drobovje nove kie ceed z litrskim in 1,4-litrskim turbobencinskim motorjem. In prav presenetljivo je, kako dober paket so sestavili Korejci, koliko evropskega duha so vgradili v tretjo generacijo ceeda, kar glede na evropski razvoj in proizvodnjo niti ni nenavadno, in kako dober nakup je kljub višjim cenam postal korejski golf.

Z Urošem sva pripravila primerjalni test francoskih družinskih enoprostorcev renaulta grand scenica in citroëna grand C4 spacetourerja v dveh delih.

V prvem delu Uroš primerja prostornost in uporabnost klasičnega citroëna in renaulta z SUV-geni, sam pa sem se v drugem delu poglobil v pogonska motorja ter ugotavljal, ali lahko sodoben turbobencinski motor nadomesti dizelskega, sicer klasično izbiro za družinske enoprostorce.

Francoski teden nadaljuje renault kadjar, športni terenec kompaktnega razreda, ki je na slovenski trg zapeljal v osveženi obliki. Kadjar je sicer od leta 2015 prepričal kar 450 tisoč kupcev. Spremembe so manjše, vendar dovolj izrazite, da kadjarovi mišičasti postavi dodajo nekaj svežine.

Kitajci od nizkocenovnih električnih do takšnih avtov prihajajo tudi v Evropo. V kitajski BJEV je lastniško vstopil tudi nemški Daimler, ki bo z obetavnim podjetjem proizvajal električnega smarta.

Nemški Handelsblatt je razkril zanimivo novico o res tesnem povezovanju večnih tekmecev BMW in Mercedes-Benza. Ta naj bi si v prihodnje delila tudi osnovo za kompaktne modele. Vlaganja v nove tehnologije zahtevajo varčevanje, in to tako krčevito, da bo poseglo v genski zapis večnih tekmecev BMW in Mercedes-Benza.

Za konec še nekaj novic iz avtoindustrije. Švedski Volvo zaradi napake na servis vpoklicuje 200 tisoč vozil. Prvi nadzornik Volkswagna svari, da bi lahko električni avtomobili tudi v najnižjih razredih postali nedostopni za ljudi z nižjimi dohodki. Raziskava statističnega urada pa sporoča, da se je nakupno razpoloženje porabnikov prejšnji mesec spet, že četrti zaporedni mesec zapored, izboljšalo. In to najbolj, ko gre za nakup avtomobila.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
PMM
Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev'
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev' 5

Korejska Kia je včeraj razkrila podrobnosti prvega samostojno razvitega električnega avtomobila EV6, ki sloni na 800-voltni električni platformi, razviti v hrvaškem Rimcu. Novi EV6 ponuja velik razpon moči motorjev, pogonov in velikosti baterij. Vrhunski model GT pa se bo bojeval kar s teslo model 3 performance.

FINANCE
PMM
To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca 10

Kia EV6 si osnovo in tehniko deli z ioniqom 5 – prvim električnim avtov nove znamke, ki izhaja iz Hyundaia.

FINANCE
PMM
Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec 7

Za ceno od 36 do 40 tisoč evrov dobite neopazen, a uporaben in prostoren električni avto z več kot 400 kilometri dosega in 200 »konji«.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Prodaja avtov v Sloveniji: Po nakupni mrzlici v marcu znova slaboten april
Avto
AvtoMiloš Milač Prodaja avtov v Sloveniji: Po nakupni mrzlici v marcu znova slaboten april

Aprila so le 44 odstotkov avtomobilov prodali fizičnim osebam, preostanek so podjetjem in izvozili na druge trge

FINANCE
Slovenija
Bidnova inavguracija je borzam dobro dela
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Bidnova inavguracija je borzam dobro dela

Svetovni borzni indeksi so se v tednu Bidnove inavguracije izkazali z rastjo

FINANCE
Avto
Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem
Avto
AvtoUroš Božin Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem 4

V primerjavi več kot 20 električnih avtomobilov na ADAC ugotavljajo, da velikost baterije ni vse. Vendar tudi poraba energije ne pove celotne zgodbe.

FINANCE
Avto
Kiina trendovska bombica energije, dosega in tudi krepke cene
Avto
AvtoMatej Kačič Kiina trendovska bombica energije, dosega in tudi krepke cene 5

Kia e-soul je električen avtomobil, ki je v novi generaciji sicer manj poseben kot prej, a navduši z učinkovitostjo e-sklopa, spodobnim dosegom in družinsko uporabnostjo.