Avto

Merili smo učinke in prihranke sopotništva ter se poglobili v premike avtoindustrije

Pred vami je izjemno bogato petkovo pismo urednika z 20 članki, ki posegajo globoko v avtoindustrijo - partnerstvo Volkswagna in Forda, premike na borzah in prodaji. Tokrat smo se poglobili tudi v nove oblike mobilnosti - s Toyoto in BTC smo v praksi preizkusili učinke sopotništva oziroma ridesharinga, Jurij Šimac pa je opisal svojo izkušnjo ljubljanskega sistema souporabe. V pismu še o kopici fordov - focusa in mustanga, novem peugeotu 508, treh jeepih, osveženi BMW sedmici in še o marsičem.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.01.2019 14:13
Dopolnjeno: 18.01.2019 15:04
Čas branja: 4 min

Sopotništvo oziroma kako »nujno« zlo obrnete v prihranke na celi črti. Sopotništvo in souporabo smo v praksi preizkusili tako, da smo na hladno četrtkovo jutro na poti z obrobja Ljubljane povezali štiri direktorje BTC in hčerinskih podjetij. Poleg okoljskih in stroškovnih prihrankov smo dobili še kopico zabave v Toyotinem priključnem hibridu. Oglejte si še video našega preizkusa.

Projekt Multimodalnost smo zagnali nekaj dni pred preizkusom v praksi, s slovesno predajo ključev v Kristalni palači v BTC Cityju. Simboličen ključ toyote prius plug-in sta iz rok predsednika Toyote Adrie Kensukeja Tsuchiye prevzela predsednik uprave BTC Jože Mermal in direktor AV Living Laba Daniel Avdagič. Projekt oziroma njegovo sporočilo ima blagodejni vpliv na vse bolj kaotičen promet v Ljubljani.

Še podrobneje o mobilnosti, s katero se bomo v prihodnosti vse pogosteje srečevali.

Jurij Šimac pa je opisal svojo izkušnjo z ljubljanskim car sharingom Avant2Go. Je ostal skeptik ali je postal privrženec nove storitve mobilnosti?

Prometna varnost na slovenskih cestah se je lani izboljšala, te so bile celo najvarnejše v zadnjih 64 letih merjenj.

Forda focusa smo tokrat primerjali kar s fordom focusom. Ni šala, na primerjavi sta se srečala litrski turbobencinar in 1,5-litrski turbodizel. Kateri je boljša izbira in ali je odgovor enoten?

Iz prejšnjih delov zgodbe o fordu focusu še primerjava z večjim bratom mondeom in prvi preizkus focusa karavan z 1,5- litrskim turbobencinarjem.

Ford focus si je pribojeval tudi naziv slovenski avto leta 2019. Preberite, kako je premagal tekmece.

To pa je ford, ki nima kaj dosti skupnega s focusom, se požvižga na sodobne trende krčenja prostornine, turbomotorjev in podobno, a kljub temu, ali pa prav zaradi tega, vozniku omogoča izjemno zabavo. Spoznajte forda mustanga 5.0 GT s pravim, rezgetajočim osemvaljnim strojem.

Najboljše iz bavarske prestolnice je postalo še boljše. V prenovljeni seriji BMW 7 bi se gotovo prevažal tudi Ludvik II. Bavarski, odlično pa bi se znašla na katerem od dvorišč dvorca Neuschwanstein ali palače Herrenchiemsee. A za mednarodno razkritje BMW ni izbral rojstne Bavarske, temveč metropolo Daljnega vzhoda – kitajski Šanghaj. Prav Kitajska je bila prejšnje leto za največjo limuzino BMW najpomembnejši trg. Na njihove ceste jih je zapeljalo približno 24.500 – kar 44 odstotkov celotne svetovne prodaje.

Ford in Volkswagen sta razkrila podrobnosti napovedanega partnerstva. Rezultat bodo prihranki, šteti v milijardah evrov. Volkswagnu sicer še nikoli ni šlo tako dobro, piše Matej.

Jure Ugovšek pa je opazil, da so evropski proizvajalci vozil borzni hit začetka leta. Optimizem vlagateljev glede evropskih avtomobilskih delnic je dobra novica tudi za paradno vejo slovenske industrije. Evropska prodaja avtomobilov je sicer negativna že četrti mesec zapored.

Medtem je slovenski Jeep zapeljal v novo leto tako, kot se za takšno ugledno ameriško znamko pričakuje: številčno, z veliko pompa in krepko mero samozavesti, ki krasi prenovljena modela renegade in cherokee ter novega wranglerja.

Morda je kriva oblika, morda poslovni rezultati skupine PSA ali pa kaj drugega. Peugeot že dolgo ni bil tako samozavesten v razredu, ki sicer upada, vladajo pa mu Nemci. Analizirali smo novi poslovni peugeot 508, ki se odkrito spogleduje s štirivratnimi kupeji prestižnejših znamk.

Nissan leaf je dobil brata leaf e+, ki ponuja izjemno prijetne lastnosti – denimo 385 kilometrov dosega s polno baterijo zmogljivosti 62 kilovatnih ur, kar 160 kilovatov oziroma 218 konjskih moči ter možnost izjemno hitrega polnjenja s sto kilovati na uro.

Škoda nadaljuje ofenzivo izjemno uspešnih športnih terencev. Zdaj je na vrsti najmanjši, še neimenovan SUV, ki se bo spustil v boj za kupce s T-rocom in arono. Škoda razkriva prvo fotografijo novinca.

Toyota pa je predstavila novo generacijo športnika supra, izdelovala jo bo Magna v Gradcu.

Prejšnji teden sem vam obljubil intervju s prvo damo rolls-roycea cullinana – Avstrijko Caroline Krismer, ki je vodila razvoj prvega SUV angleške superluksuzne znamke od začetka do konca. Na spletu bo objavljen čez vikend, lahko pa si ga preberete tudi v včerajšnjih tiskanih Financah.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Slovenija
Spinalna mišična atrofija
Medicina danes
SlovenijaTanja Loboda*, izr. prof. dr. Damjan Osredkar* Spinalna mišična atrofija

Spinalna mišična atrofija (SMA) je dedna živčno-mišična bolezen s pojavnostjo eden na 11 tisoč živorojenih otrok, za katero so značilne mišična oslabelost, huda gibalna oviranost, odpoved dihanja in prezgodnja smrt. Deduje se avtosomno recesivno in jo najpogosteje povzroča delecija ali mutacija v genu SMN1 (survival motor neuron 1) na kromosomu 5, ob ohranitvi ene ali več kopij skoraj identičnega gena SMN2 (survival motor neuron 2). Takšna genska napaka vodi v zmanjšano tvorbo beljakovine SMN, ki je ključna za zdravje in preživetje motoričnih živčnih celic (1).

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)