Članki
Vsebinsko oglaševanje

(Video) Sopotništvo oziroma kako »nujno« zlo obrnete v prihranke na celi črti

S pravim avtom in sopotništvom do desetkrat nižjih stroškov, pa še pozabljeno družabnost boste obudili v sicer samotnih jutrih
Avtor
18.01.2019 07:43
Dopolnjeno: 18.01.2019 08:06
Čas branja: 5 min
(Video) Sopotništvo oziroma kako »nujno« zlo obrnete v prihranke na celi črti
Sopotništvo je tudi priložnost za druženje sodelavcev, prejšnji četrtek je bilo v toyoti prius prav zabavno.

Iz teorije v prakso. Sopotništvo in souporabo smo v praksi preizkusili tako, da smo na hladno četrtkovo jutro na poti z obrobja Ljubljane povezali štiri direktorje BTC in hčerinskih podjetij. Poleg okoljskih in stroškovnih prihrankov smo dobili še kopico zabave v Toyotinem priključnem hibridu.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Pretekli četrtek v Vižmarjah na obrobju Ljubljane malo pred osmo zjutraj. Zimske temperature so na steklih toyote prius plug-in hybrid, priključene na električno omrežje stanovanjske hiše izvršnega direktorja za inovacije in digitalizacijo poslovanja v BTC Julija Božiča, naredile tanko plast ledu.

Sodelavec pošlje rezervacijo sedeža

Božič izklopi polnilni kabel modre toyote, zdrgne led z vetrobranskega stekla in se neslišno, zgolj z elektriko, odpravil v službo proti BTC. Pred tem je vključil aplikacijo, razvito v AV Living Labu, ki omogoča car sharing in tudi ride sharing, torej delitev avtomobila in sedežev v njem. »Danes boste imeli družbo,« ga opozori aplikacija, saj se je v Kosezah na vož­njo prijavil njegov sodelavec Miha Mermal, direktor družbe BTC Misija: Zeleno. Mermal, registriran v interni aplikaciji, je opazil prazne sedeže v Božičevi toyoti, zato se je tisti dan odločil, da se mu pridruži pri vožnji in svoj avto pusti doma.

Zasedeta se še zadnja dva

Božič sprejme rezervacijo in se namesto po najhitrejši poti do BTC odpravi proti Kosezam, kjer ga že čaka Mermal. Ko v avtu pozdravi sodelavca, opazi še rezervaciji zadnjih sedežev. Pri Rotondi za Bežigradom ga čakata še Daniel Avdagič in Špela Rode, ki sta rezervirala zadnja prazna sedeža v toyoti.

Na cilju pozneje, prevoženih je več kilometrov

Po približno 45 minutah so vsi štirje na cilju v ljubljanskem BTC. Sicer približno pet minut pozneje kot sicer, obenem pa je Božič tisti dan do službe prevozil 15 namesto običajnih 11,4 kilometra. A prihranki so vidni drugje in nikakor niso zanemarljivi. Namesto štirih avtomobilov na parkirišču v BTC tisti dan stoji le en avto in še ta je izjemno prijazen do okolja.

A bilanca je več kot odlična

Kar 14 od 15 kilometrov je prius prevozil zgolj na elektriko, za zadnji kilometer pa se je zaradi potrebe po dodatni moči vključil še bencinski motor, zato je prius porabil še dober deciliter ali dva bencina. A bilanca je vseeno odlična, če jo primerjamo s klasično potjo zaposlenih v službo. Če bi se vsak od štirih sodelavcev na pot odpravil s svojim, denimo dizelskim avtom, bi skupaj porabili okoli tri litre dizelskega goriva in v ozračje izpustili okoli 110 gramov ogljikovega dioksida, pri priusu pa je bila okoljska bilanca skoraj nična.

Pozitivna posledica – druženje

Tu je še nekaj, česar ni mogoče izmeriti s številkami in kar vse premalokrat počnemo – druženje. Formalno ali neformalno, je popolnoma vseeno. Tisto jutro je bilo v toyoti prius prav veselo.

"Vsebino je omogočilo podjetje Toyota Adria d.o.o., ki pa na uredniško vsebino ni vplivalo."


Naša odgovornost je, da smo vodilni pri varovanju in izboljševanju stanja okolja.

Skrbimo za okolje, saj je osrednjega pomena za to, kar smo in kar delamo. Zavzemamo se za stalno zmanjševanja vpliva našega poslovanja na svet okrog nas, pri čemer dosledno prvi predstavljamo tehnologije, izdelke in načine dela, ki so prijaznejši do okolja ter koristijo celotni družbi.

FINANCE
Članki
Hibridni pionir, ki trende narekuje že četrt stoletja
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Hibridni pionir, ki trende narekuje že četrt stoletja (PRO)

Toyotin hibrid je svojevrsten ekolog in vizionar. Je tudi revolucionar in znanilec čistejše prihodnosti, saj lahko do 80 odstotkov časa lahko vozi na brezemisijski električni pogon.

FINANCE
Članki
Urbani genij s krepkim potencialom
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Urbani genij s krepkim potencialom (PRO)

Pred več kot dvema desetletjema nam je Toyotin yaris prinesel drugačen pogled na urba-no mobilnost. Že četrta generacija gre danes še korak dlje, saj standarde varnosti, udobja, voznih lastnosti in sodobne multimedijske povezljivosti v razredu mestnih avtomobilov postavlja na novo.

FINANCE
Članki
Hibridni velikan za sodoben življenjski slog
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Hibridni velikan za sodoben življenjski slog (PRO) 14

Highlander je največji športni terenec znamke Toyota in pravi družinski avtomobil moderne dobe. Odlikujejo ga prostornost, uporabnost sedmih sedežev, udobje, hibridna tehnologija in pametni štirikolesni pogon.

FINANCE
Članki
Elektrifikacija brez sitnosti
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Elektrifikacija brez sitnosti (PRO)

Nesporno je, da prihodnost pripada električnim vozilom, a do tja je še dolga pot; vmesna alternativa so hibridi, ki so zasnovani tako, da je vožnja čim preprostejša

FINANCE
Članki
Ritmi čisto po evropskem okusu
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Ritmi čisto po evropskem okusu (PRO)

Pri Toyoti so z novo generacijo priusa napovedali, da jih kupci ne bodo poznali več le po varnih in zanesljivih avtomobilih, ampak bo v ospredju tudi dinamika vožnje. S predstavitvijo revolucionarne modularne platforme TNGA so obljubo izpolnili.

FINANCE
Članki
Kaj lahko sami storimo za manjšo gnečo v Ljubljani
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Kaj lahko sami storimo za manjšo gnečo v Ljubljani (PRO) 6

V Ljubljano vsak dan zapelje več kot 120 tisoč vozil, le v ljubljanski BTC City od 34 do 45 tisoč. MOL je že sprejel ukrepe za razbremenitev glavnega mesta. Še več pa lahko naredite sami s pametno uporabo avtomobila.

FINANCE
Članki
10 stvari, ki jih niste vedeli o hibridih
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO 10 stvari, ki jih niste vedeli o hibridih (PRO)

Ljudje pogosto ne razumejo hibridov, saj med drugim ne vedo, ali jih je treba polniti, oziroma menijo, da ne obstaja pravi model zanje. Ne tavajte v temi in odkrijte nekaj preprostih resnic o hibridu.

FINANCE
Članki
Ko iz izpušne cevi priteče voda
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Ko iz izpušne cevi priteče voda (PRO)

Ne, ne gre za odlomek iz kakšnega znanstvenofantastičnega filma ali kakšne komedije, ampak za realnost, ki jo v svet mobilnosti prinašajo vozila na vodikove gorivne celice.