Avto

Mercedes CLA: stvaritev, ki bo šibila kolena

CLA v novi generaciji ohranja zapeljive linije ter postaja pametnejši, varnejši in večji.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
09.01.2019 22:35
Dopolnjeno: 09.01.2019 22:36
Čas branja: 4 min

Že nekaj časa trikrake zvezde ne nosijo le velikanske limuzine in terenci. Prav kompaktni člani Mercedesove družine so zadnja leta glavni gonilniki prodaje. Med najmanjšimi limuzinami bodo od zdaj kupci lahko izbirali kar med dvema: limuzinsko različico razreda A, ki je bila razkrita lani, in novo generacijo razreda CLA – najmanjšega štirivratnega kupeja. Ta je v prvi generaciji skupaj s karavansko različico prepričal kar 750 tisoč kupcev. V salone pripelje tudi 70 odstotkov novih, predvsem mlajših strank.

Prefinjen in pameten

Novi CLA je v primerjavi s predhodnikom daljši in širši za okoli pet centimetrov (469 in 183 centimetrov), za tri centimetre pa je daljša medosna razdalja (273 centimetrov). V njegovo »telo« so oblikovalci pod vodstvom Gordona Wagnerja in Roberta Lešnika vključili obline in rešitve večjega in dražjega brata CLS, ki je začel norijo za štirivratnimi kupeji, ter športnega AMG GT-4 door kupeja. Obrazne linije so bile deležne manjših sprememb, več časa so oblikovalci namenili zadku, ki je še nežnejših linij, in stranskemu profilu, na katerem je manj prehodov in robov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Tablico so s prtljažnih vrat premaknili nižje na odbijač. Na kolesnem loku najdemo spojler v obliki plavuti, ki preusmerja zrak okoli koles. Velikost platišč sega od 16 do 19 palcev. Serijsko se za hladilnikom skrivajo aktivne lopute, ki uravnavajo pretok zraka skozi motor.

Notranjost je enaka kot v razredu A, zaradi večjih zunanjih mer pa je v primerjavi s predhodnikom več prostora za ramena, glavo in komolce. Kdor misli, da je edini adut CLA oblika, se je uštel, saj so ga v Stuttgartu oborožili z izboljšanim upravljalnim multimedijskim sistemom MBUX ter najnovejšimi asistenčnimi sistemi iz razreda S. Prav s tem namenom so ga razkrili na mednarodnem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu.

Hey Mercedes: primerjaj …

MBUX omogoča upravljanje prek drsnikov na dotik na volanu, na sredinski konzoli in zaslonu nad njo ter z glasovnim ukazom »Hey Mercedes«. Izboljšani MBUX bolje prepoznava običajni govor in v določenih domenah razume bolj zapletena vprašanja. V angleščini zna primerjati ceno delnic podjetij, računati in odgovarjati na splošna vprašanja. Pomočnik zaznava gibanje potnikov in po potrebi samodejno osvetljuje dele notranjosti.

V novem CLA bo na voljo tudi velnes na štirih kolesih, ki ga v Stuttgartu imenujejo Energizing Comfort Control. Ta za popolno razpoloženje in udobje kombinira delovanje klimatske naprave, prezračevanje, gretje in masažo sedežev, ambientalno osvetlitev in glasbo. Če boste pametno uro povezali z avtom, bo pomočnik glede na raven stresa, prespanost in srčni utrip izbral za vas najprimernejši program velnesa.

    Na trg prihaja maja

    Za začetek so v Las Vegasu pokazali CLA 250 z dvolitrskim motorjem s 165 kilovati, ki na slovenskem trgu ne bo med najbolj priljubljenimi. Pričakujemo lahko motorno paleto, ki je na voljo tudi v novem razredu A. Prodaja štirivratnega kupeja se bo v Evropi začela maja. Takrat bo v ponudbi na voljo več dizelskih in bencinskih motorjev v kombinaciji z ročnim ali samodejnim dvosklopčnim menjalnikom ter štirikolesnim pogonom 4matic. Pozneje bo ponudbo razširil še karavanski shooting brake.

    Napišite svoj komentar

    Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
    Več o temi
    Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
    OGLAS
    FINANCE
    Nepremičnine
    Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

    Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

    FINANCE
    PMM
    AMG električnega mercedesa EQE spreminja v preganjalca tesel in porschejev
    Pametna mesta in mobilnost
    Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač AMG električnega mercedesa EQE spreminja v preganjalca tesel in porschejev 7

    Nemški Mercedes-Benz je elektrifikacijo vzel zelo resno, saj je zgolj lani predstavil pet novih električnih modelov. Ti razmeroma hitro kapljajo na trg, z njimi pa tudi posebne različice, kot sta EQE 43 4Matic in EQE 534Matic+, s katerima Nemci vozijo na zmogljivostni ravni motorjev V8 in V12.

    FINANCE
    Avto
    Mercedes-Benz razred C: poslovnež v velikih čevljih
    Avto
    AvtoMatej Kačič Mercedes-Benz razred C: poslovnež v velikih čevljih 10

    Mercedes-benz razreda C se brez sramu zgleduje po največjem razredu S in dokazuje, kako zadovoljiti zahtevne uporabnike, ki avto uporabljajo tudi za posel.

    FINANCE
    Avto
    Lepo je, da še obstajajo avti, kot je mercedes S
    Avto
    AvtoMiloš Milač Lepo je, da še obstajajo avti, kot je mercedes S 4

    Nova limuzina razreda S je znova enciklopedija tehničnih inovacij, udobja, razkošja in spokojnosti, ki jo ne zmoti niti popolna digitalizacija.

    FINANCE
    Avto
    AMG kot se šika, Mercedes C s tehnologijo iz formule 1
    Avto
    AvtoAndraž Zupančič AMG kot se šika, Mercedes C s tehnologijo iz formule 1 3

    V Affalterbachu ne poznajo šale. Pravzaprav je nikoli niso, kajti to, kar so postavili na kolesa, je vedno znova navduševalo ljubitelje avtomobilov. A top pot so šli še korak dlje. Mogoče celo najdlje doslej. Avtomobil presežkov nosi ime C63 S AMG in ob njem lahko marsikdo ostane brez besed.

    FINANCE
    PMM
    Električni mercedes razreda E s 654 kilometri dosega je dobil slovensko ceno
    Pametna mesta in mobilnost
    Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Električni mercedes razreda E s 654 kilometri dosega je dobil slovensko ceno 7

    Osnovni EQE 350+ na slovenski trg prihaja z baterijo z izboljšanim toplotnim menedžmentom, porabo le 15,9 kilovatne ure na sto kilometrov in bogatejšo serijsko opremo, zato je nekaj dražji kot v Nemčiji.

    FINANCE
    Avto
    Odličnost in tradicija združeni v iznajdljivem družinskem mercedesu
    Avto
    AvtoUroš Božin Odličnost in tradicija združeni v iznajdljivem družinskem mercedesu

    Na testu nas je razvajal karavanski mercedes C, ki bolje kot kadarkoli pokaže, kaj vse zmorejo današnji avtomobili in česa čez nekaj let ne bodo več

    FINANCE
    Prevozi
    Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
    PRO
    Prevozi
    Prevozi
    PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

    Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.