Veliki scrambler za neukročene veterane Veliki scrambler za neukročene veterane Vožnja z rumenim scramblerjem 1100 je lahko tako zenovska, da v spominih nanjo meditiraš skozi zimo, še pred začetkom nove sezone pa z veseljem cesti ukradeš kakšen sončen dan.
Najcenejši, najbolj zanesljivi, kleni in razburljivi Najcenejši, najbolj zanesljivi, kleni in razburljivi Koncentrat, zaradi praznikov, dvotedenskega dogajanja prinaša pregled najcenejših 4x4 avtov v Sloveniji, električnih avtov glede na doseg baterije, opise kopice športnih terencev, pregled poslovanja Volva, Renaulta in Nissana, vrline osveženega volkswagna passata in prvo pomladno lastovko na dveh kolesih - ducati scrambler 1100.
Koliko kilometrov lahko prevozijo današnji električni avtomobili? Koliko kilometrov lahko prevozijo današnji električni avtomobili? Preverili smo, kateri električni avtomobili vas bodo zapeljali najdlje. Razporedili smo jih po dosegu, izmerjenem po novem merilnem ciklu WLTP. Ta prinaša realnejšo sliko od starega NEDC. Pogledali pa smo tudi, kako doseg merijo Američani.
Leta 2020 vsi novi avtomobili s sistemom za samodejno zaviranje Leta 2020 vsi novi avtomobili s sistemom za samodejno zaviranje Štirideset držav, vključno z Japonsko in EU, je potrdilo osnutek p(Združenih narodov#Organizacija združenih narodov) (ZN), ki leta 2020 predvideva obvezno vgradnjo sistema za samodejno zaviranje v osebne in lahke dostavne avtomobile.
Prava formula za preudarne kupce Prava formula za preudarne kupce Dacia duster je v drugo zadržal vse pozitivne lastnosti predhodnika, odličen štirikolesni pogon in ugodno ceno, prinesel pa kopico izboljšav ter v različici 1.5 dCi 110 Prestige tudi opremo, ki je pri romunu ne bi pričakoval.

Lamborghini huracan LP 580-2: z zeleno pošastjo po hladnih slovenskih cestah

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
avtomobilska...   dodaj
Medium dodaj
Lamborghini dodaj
 
Čas branja: 6 min
27.12.2018  20:36  Dopolnjeno: 27.12.2018 20:41
Izkušnja s 300 tisočakov vrednim podivjanim bikom s 580 konjiči je intenzivna, pristna in nepozabna.
Lamborghini huracan LP 580-2: z zeleno pošastjo po hladnih slovenskih cestah
Oblika in barva, ki nikogar ne pustita ravnodušnega. Lambo jemlje sapo, ustavlja promet in začara tudi voznika, ne le mimoidoče.

Obveščaj me o novih člankih:  

Brutalen in pravi superšportnik, a vseeno dovolj civiliziran, da lahko v pametnih rokah tudi v zimskih razmerah pričara užitek. Nakup je večini nedosegljiv, kratkoročen najem pri autobroker.si pa dosegljiv, le potrebno je pozabiti na astronomsko drago trajno lastništvo in si stroj privoščiti le za najem.

Huracan je mmedium">itološko divji in neobvladljiv, skrajno pozerski in cestno dirkaški lamborghini, ki je vsaj v teoriji iz takšnega testa, da ga je treba okušati previdno, po žličkah in v najbolj idealnih razmerah.

medium">A ker izkušnje s superšportnikom ne gre doživljati na vsakodnevni vožnji med domom in službo, ker urica ali dve prostega časa ne dasta pravega veselja, se je huracan na našem preizkusu znašel takrat, ko je časa največ, med božičnimi prazniki. Razmere zanj pa so v teoriji daleč najslabše. Še posebej, če je huracan gnan le prek zadnjih koles, kot je bil naš preizkusni v lasti ljubljanskega Autobrokerja.

A doživetje je bilo zaradi precej dobrih vremenskih okoliščin za ta letni čas daleč od negativnega. Nasprotno, izkušnja z malim lambom – strupeno zelenim huracanom – je tako intenzivna, da bo vzela sapo tudi voznikom, vajenim športnih avtomobilov, še zlasti bolj civiliziranih nemških z oznako M3, 911, AMG GT in drugih, tudi astona martina in mclarna, na katera imam še precej svež spomin.

Jemlje sapo, ustavlja promet

Huracan je pravi lambo, odet v strupeno zeleno barvo, v tem primeru prelepljeno prek črne karoserijske. Je avto, ki okolici krade pozornost kot magnet. Sapo vzame vsakomur, kjerkoli se pojavi. Pred trgovskimi centri, na semaforju, med vož­njo … Ima neverjetno sposobnost, da ustavi promet, dokler ga troblje znova ne zaženejo v tek. In ima neverjetno sposobnost, da tudi nepoznavalcev ne pusti v zmoti. V času pred božičem in po njem me nihče ni vprašal, kateri avto je to, le kateri model lamba je.

In izkušnja, ko se iz zunanjega sveta preseliš v kraljestvo italijanskega superšportnika?

V kabino se skoraj plaziš

Najprej te čaka plezanje pod le 1,16 metra visoko streho. Zadnjico na sedež, nato noter potegneš še noge in se čudiš, kako veliko prostora je v le 4,46 metra dolgem superšportniku. Za kokpitom skoraj ležiš, a je vseeno vse pri roki. Ergonomija je sicer drugačna, zahteva nekaj privajanja, a na koncu pride navdušenje. Gumb za zagon motorja je tak kot pri vojaških lovcih, podobna so tudi stikala z videzom kroma.

Volan je majhen, odebeljen in čvrst, šolski. Za njim sodoben virtualni kokpit, zapuščina lastnika Audija. Sedeža nista dirkaško oprijemljiva, sta udobna in z dolgim sedalnim delom. Ker kolena upreš v vrata in široko sredinsko konzolo, si v sedlu lamba vseeno nepremičen.

Motor je ikona, pravi "drama queen"

Eno od stikal na sredinski konzoli vzmetenje dvigne za nekaj centimetrov in poskrbi, da prednji del na drsa po ležečih policajih. Pritisk na gumb za zagon motorja zbudi 5,2-litrski V10 s 580 konji, nameščen tik za prednjima sedežema. Že znani stroj je v huracanu izdatno izpopolnjen, 540 newtonmetrov doseže pri visokih 6.500 vrtljajih, a je 75 odstotkov te vrednosti na voljo že pri tisoč vrtljajih.

Motor je še vedno pravi, takšen, ki ustvarja dramo z vsakim dodatnim vrtljajem in prevoženim kilometrom. Motor, povezan z bliskovitim dvosklopč­nim samodejnim menjalnikom, zmore od tihega grmenja v mestnem prometu do pridušenega grmenja pri treh tisočakih na podeželski cesti do kovinskega ropota in tuljenja na odprti cesti, ko se kazalec merilnika vrtljajev vzpenja v višave.

Ko misliš, da je konec, lambo poskrbi za nepozabno arijo

Pri štirih tisočakih zvok prvič slišno otrdi, voznik pa dobi dodatno brco v hrbet. Ko pri šestih tisočakih misliš, da je že vsega konec, lambo ugrizne še enkrat in še močneje. S silovitostjo in brutalnostjo podivjane živali se požene proti devetim tisočakom, nalepi na sedež, da ti vzame sapo, zimske 21-palčne pnevmatike pa se začuda dobro bojujejo s podlago v teh hladnih dneh, saj elektronika skrbno in učinkovito nadzira pogoste zdrse. V teh dneh je seveda potrebna dodatna previdnost, nežnost na stopalki plina in predvidevanje pri zaviranju, saj se keramične zavore izkažejo šele, ko so ogrete.

Divji in civiliziran obenem

Številk nismo preverjali, a jim verjamemo. Lambo v ideal­nih razmerah do stotice skoči v 3,4 sekunde in zmore drveti s 320 kilometri na uro. A drama, ki jo ustvarja že pri precej nižjih vrednostih, je tisto, kar italijanskega športnika loči od bolj civiliziranih nemcev.

Obenem pa ima natanko toliko nemške krvi (Audijevo lastništvo), da je tudi v hladni zimi obvladljiv in tudi dovolj civiliziran, ko gre za prestrezanje lukenj na cesti, s katerimi se bojuje vzmetenje z res kratkimi hodi, upravljanje stikal v kabini, sodobno navigacijo in kamero v zadku, ki rešuje kritično nepreglednost nazaj. Pretirana civiliziranost pa bi mu seveda vzela značaj, ki italijansko ikono usodno ločuje od za odtenek ali dva bolj civiliziranih tekmecev.

Nakup je predrag, najem dosegljiv

Nakup in lastništvo takšnega avtomobila sta seveda skoraj nepojmljiva. Do izkušnje z njim, tudi večkratne, pa je mogoče priti na druge načine. Denimo z najemom pri autobroker.si, ki za tisočaka ponuja doživetje, ki ga bodo ljubitelji športnih avtov, vsi tisti sanjači, ki so si z diablom, murcielagom in drugimi v mladosti lepili stene, najbrž cenili bolj kot karkoli drugega.

Foto: Miloš MilačNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
AVTO
Posel
Posel Avtomobilski trg v EU: kje je prodaja rasla, kje upadla in kako se zdaj godi dizlu

Od lanskega do letošnjega tretjega četrtletja se je delež osebnih avtomobilov na dizelski pogon med vsemi novoprodanimi v EU zmanjšal...

FINANCE
Članki
Članki (lestvica Doing business) Slovenija zdrsnila, padli tudi Slovaška in Nemčija 8

Pri Svetovni banki so zadnji dan oktobra objavili raziskavo Doing business 2019, v kateri primerjajo regulativo s področja poslovnega...

FINANCE
Je Trumpu uspelo zagnati rast z nižjimi davki ali jo poganja z dolgom? 6

To je vprašanje, ki se pojavlja ob svežih številkah o velikosti ameriškega proračunskega primanjkljaja, letošnjih projekcij...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Leto 2019 bo prineslo skromnejšo rast slovenskega izvoza

Kaj so glavni slovenski izvozni proizvodi, zakaj je večina izvoza namenjena le na nekaj ključnih trgov -- in kakšna bo rast slovenskega...

FINANCE
Članki
Članki Italija je v zadnjem lanskem četrtletju zdrsnila v recesijo 11

Statistični podatki so danes pokazali še, da je v zadnjem lanskem četrtletju evrski BDP zrasel enako kot četrtletje prej – za 0,2...