Slovo brkatega moža, ki je nemško zvezdo popeljal na vrh Slovo brkatega moža, ki je nemško zvezdo popeljal na vrh Po 13 letih se z vrha Daimlerja poslavlja karizmatični brkati mož Dieter Zetsche. Pripravili smo pregled najzanimivejšega dogajanja v koncernu v času njegovega vodenja.
Kaj je na slovenskih cestah pokazal električni dostavnik MAN Kaj je na slovenskih cestah pokazal električni dostavnik MAN Po ljubljanskih ulicah z električnim dostavnikom MAN eTGE s sto kilovati moči in 173 kilometri dosega.
Astronomska cena okoljskih predpisov za tovorni promet: od 20 do 50 tisoč evrov na tovornjak Astronomska cena okoljskih predpisov za tovorni promet: od 20 do 50 tisoč evrov na tovornjak Za izpolnitev postavljenih okoljskih izpustov tovornega prometa za leti 2025 in 2030, bi v Evropi potrebovali približno 20 tisoč priključkov moči od 150 do 500 kilovatov in šest tisoč priključkov za polnjenje do moči 500 (ali več) kilovatov. V tem trenutku ni niti enega.
GT za drobiž GT za drobiž Mercedes-Benz na naših tleh predstavlja novi CLA – štirivratni kupe na osnovi razreda A oziroma kompaktne generacije mercedes-benzov. Tudi novi CLA je privlačen, dinamičen in sodoben. Tudi drag ali pa poceni, odvisno od tega, kako ga gledate.

Kako je ne tako mali focus dosegel in presegel večjega brata

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
predstavitve vozil   dodaj
testi vozil   dodaj
Ford dodaj
Focus dodaj
 
Čas branja: 8 min
24.12.2018  08:32  Dopolnjeno: 24.12.2018 08:36
Ford focus vs. mondeo karavan: novi focus se na prvi pogled ne zdi ravno tekmec večjim avtomobilom, vendar pa primerjava z mondeom pokaže, da Fordov novinec v srednjem razredu ni le podobno prostoren, ampak opremsko bogatejši in tehnično naprednejši
Kako je ne tako mali focus dosegel in presegel večjega brata
Novi ford focus (desno) proti fordu mondeu karavanu. Mersko ju loči cel avtomobilski razred, v praksi pa le 20 centimetrov dolžine in skoraj 200 kilogramov suhe mase.
Foto: Matej Kačič

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
predstavitve vozil   dodaj
testi vozil   dodaj
Ford dodaj
Focus dodaj

Številni kupci avtomobil še danes kupujejo z metrom, pri tem pa jih vodi preprosta logika: večji je avto, več vsega ponuja. A pri tem ne gre le za prostornost, v zavesti uporabnikov je še vedno precej zakoreninjena misel, da ima večji avto gotovo bogatejšo opremo in več izbire, na področju varnosti pa občutno prednost pred manjšim. V praksi je drugače, stereotipe pa kar v lastni družini ruši tudi novi ford focus.

Pri Fordu z novim focusom ne skrivajo želja, da bi postal številka ena v razredu, obenem pa bi – predvsem kot karavan oziroma wagon – s prostornostjo, opremo in tehničnimi posladki premamil še kakšnega očeta ali obrtnika, ki pogleduje po modelih razred više.

Prav zato smo iz oči v oči soočili družinska karavana, 466,8 centimetra dolgega focusa in 486,7 centimetra dolgega mondea, ki je obenem za dva centimetra višji in za 2,7 centimetra širši od focusa. Merski prirastek, sploh tisti v dolžino, na prvi pogled ne pušča dvomov: mondeo mora biti prostornejši od manjšega focusa, ki pa ima zato prednost v urbanih središčih in na tesnih parkiriščih.

Focus: večji in uporabnejši prtljažnik

Za prtljažnimi vrati, ki se pri focusu samodejno odpirajo ob zamahu noge pod zadnji odbijač, pri obeh odkrijemo veliko luknjo, kjer vsaj na pogled velikih razlik ni opaziti. V focusu ima prtljažnik tudi prilagodljivo dno, ki z dvigom omogoči skriti prtljažni prostor, spuščeno dno pa poveča prostornino prtljažnika. In tukaj že prvo presenečenje! Karavanski focus ne ponuja samo dobro izkoriščen prtljaž­ni prostor, ampak že v osnovi več litrov.

Pri mondeu osnovna prostornina namreč znaša 525 litrov, s podrto zadnjo klopjo pa 1.630. Pri karavanskem focusu gre v prtljažnik 608 litrov, če ga ob pritrjeni varovalni mreži naložimo do stropa, celo 725 litrov, ob zloženih zadnjih sedežih pa vase sprejme za 1.620 litrov prtljage. Dovolj ne le za družinske pustolovščine, ampak tudi za razne obrtnike.

Pri tem je pohvalno, da je oblika prtljažnika v obeh primerih uporabno zastavljena in je ne zmotijo razne izbokline in vdolbine v bokih, stopnica v dnu prtljažnika ali druge oblikovne nepravilnosti, ki lahko otežujejo preprosto nalaganje večjih predmetov. Podrti sedeži naj bi pri obeh tvorili ravno dno, a je pri obeh mogoče opaziti nekaj naklona – če v avtu ne vidite ravno zasilne spalnice, potem rahel naklon gotovo ne bo nepremostljiva ovira.

Mondeo: le centimeter več prostora za kolena

Za novo pozitivno presenečenje focus poskrbi s prostornostjo na prednjih in predvsem zadnjih sedežih, kjer je v praksi prostora za kolena le za slab centimeter manj kot pri konkretno večjem mondeu. Novi focus ima ob približno enakih merah kot prej namreč kar za pet centimetrov daljšo medosno razdaljo, ki znaša 2,71 metra. Focus karavan se tako ne izkaže le kot družinsko vozilo za dva odrasla in dva otroka, prostora zadaj je dovolj tudi za odrasle potnike.

Na zadnje sedeže tako lahko brez sramu posedete svoje poslovne partnerje, ko jih peljete na kosilo, pri čemer pa v focusu za dodatno mero samozavesti poskrbijo tudi bogata oprema in napredni varnostno-asistenčni sistemi. Na tem področju focus krepko presega večjega in že nekoliko ostarelega brata.

Focus: neulovljiv pri opremi ...

Ford je novega focusa zasnoval z namenom, da naredi poti preprostejše, varnejše in prijetnejše. V tem pogledu med sebi enakimi skorajda nima konkurence, v težave pa z bogato opremo ne spravlja le mondea, ampak tudi njegove tekmece v višjem srednjem razredu. Prilagodljivi LED-žarometi, radarski tempomat s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, aktivna pomoč pri parkiranju, projekcijski zaslon, širokokotna kamera na zadku, električno nastavljivi in ogrevani sedeži, ogrevana volan in prednje steklo, zabavno-informacijski sistem Sync 3 z navigacijo ter odlagalna površina za brezžično polnjenje je le nekaj stvari, ki vožnjo naredijo manj utrujajočo in prijetnejšo.

... in varnostno-asistenčnih sistemih

Velik korak naprej je focus naredil tudi na področju varnosti. Tako sistem za preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev in kolesarjev tudi v temi budno spremlja okolico in v skrajnem primeru samodejno zavre vozilo, sistem za preprečevanje menjave voznega pasu pomaga ohranjati vozilo na voznem pasu, opozorilo na prečni promet pa motri okolico levo in desno od vozila pri vzvratni vožnji s parkirnega mesta pravokotno na vozišče. Večino sistemov smo v mondeu pogrešali, saj ne vplivajo močno pozitivno le na počutje voznika in potnikov, ampak tudi njihovo varnost.

Temeljitost ima svojo ceno, a ta ni pretirana

Primerjava focusa in mondea bi bila še pred letom dni kot primerjava hrušk in jabolk, danes pa sploh ni tako nesmiselna. Prej smo opisali napredek focusa, s katerim je ta v marsičem dosegel in presegel večjega brata. To pa pomeni tudi, da ga je skoraj dosegel tudi cenovno, kar je logično glede na dodano vrednost, ki jo ponuja. Cenovna primerjava focusa in mondea karavana je sicer razmeroma zahtevna, a smo jo z nekaj približki vseeno sestavili. Pri obeh vozili smo vzeli ceno iz zaloge; ta je precej bliže realni ceni, ki jo plača kupec, kot pa cenik.

To še posebno velja za mondea, pri katerem popusti, če vzamete hišni lizing, celo presegajo 11 tisoč evrov! Za primerjavo smo tako vzeli mondea karavana z dvolitrskim turbodizelskim motorjem s 110 kilovati in opremo titanium. Redna cena avtomobila z nekaj dodatne opreme – navigacija in sistem Sync 3, 17-palčna aluminijasta kolesa, parkirni senzorji, zimski paket in kovinska barva – je 35.890 evrov, akcijska pa le 24.705 evrov.

Velik popust pri mondeu, focus vseeno cenejši

Zdelo se nam je, da se bo focus težko kosal s takšno ponudbo, a smo se ušteli. Novi focus ima manjši popust, le 1.500 evrov na avto iz zaloge, a obenem precej realnejše cene na ceniku. Focus z 1,5-litrskim turbodizlom z 88 kilovati in opremo titanium stane 23.200 evrov. Obenem lahko ob financiranju (finančnem lizingu) izkoristite še poseben način plačila, 50 odstotkov cene avta plačate takoj, drugo polovico pa čez dve leti, vmes pa obresti ne tečejo. Ford focus je ob tem, predvsem varnostno, bolje opremljen kot mondeo.

Resda ga poganja šibkejši motor, a menimo, da v focusu ni potrebe po dvolitrskem dizlu. Z maso 1.413 kilogramov je za 184 kilogramov lažji od mondea, zato so zmogljivosti le za odtenek slabše (pospešek do stotice je pri focusu 0,9 sekunde slabši), poraba focusa 1.5 EcoBlue pa je uradno kar 1,9 litra (3,7 litra) manjša kot pri težjem mondeu.

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi ​Pustolovski ford focus odpira nova obzorja 30

Ford focus active bo z robustnostjo, večjim odmikom od tal in stabilnim oprijemom na spolzkem terenu v dobro voljo spravil predvsem tiste...

AVTO
Testi
Testi Ford, ki pravila igre piše na novo 4

Test: ford focus 1.5 ecoboost titanium business wagon automatic nikoli ni bil stranski igralec, v novi generaciji pa je postal celostno...

AVTO
Testi
Testi Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema? 3

Vzporedno smo zapeljali dva najnovejša forda focusa s povsem različnima motorjema in ugotovili, da so razlike med dizlom in bencinarjem...

AVTO
Nasveti
Nasveti Kako s pametno izbiro službenega avta prihraniti 200 evrov na mesec? 4

V času, ko novi kompaktni modeli skoraj dosegajo razred večje poslovne, se premik navzdol lahko zelo splača. Primerjali smo poslovni...

AVTO
Novice
Novice Ford focus z lahkoto do zmage v izboru Slovenski avto leta 2019 4

Focusa so na prvo mesto postavili vsi mediji v žiriji Slovenski avto leta, kar mu je prineslo nesporno zmago

FINANCE
Članki
Članki (evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja 4

Stekel je evropski semester 2019: evropska komisija se je spet odpravila na teren preverjat, kako Slovenija in druge članice izvajajo...

FINANCE
Članki
Članki 10 izzivov nove politične in gospodarske realnosti - je Slovenija pripravljena?

Zdaj je še veliko bolj kot pred leti pomembno, da v podjetjih ne razumejo le svojega posla, temveč tudi širše okolje - povzemamo deset...

FINANCE
Članki
Članki Inštitut Ifo: nemško gospodarstvo se ohlaja 1

Razpoloženje nemških direktorjev se je po podatkih sveže mesečne raziskave nemškega inštituta Ifo novembra še nekoliko poslabšalo;...