Avto

Menedžer, ki je Audi postavil na prvo mesto, za volanom toyote rav4 in lexusa UX in nemška baterijska rana

Teden, poln ekskluzivnih vsebin, od prvega intervjuja s šefom slovenskega Audija, Slovenca v ozadju posla McLarna in Bahrain Meride, ekskluzivnega preizkusa nove toyote rav4, lexusa UX in električnega jaguarja I-pace do pojasnil ozadja milijardnih investicij nemških znamk v baterijske celice ...

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

17.12.2018 09:07
Čas branja: 4 min

Prvi intervju s Francijem Bolto, direktorjem znamke Audi v Porscheju Slovenija, ki je štiri kroge v zadnjem letu dni postavil na prvo mesto v prodaji prestižnih znamk v Sloveniji in se obenem že intenzivno pripravlja na prihod električnih avtomobilov. »Le avti niso dovolj, kupcem bomo pri vstopu v novo dobo intenzivno pomagali,« pravi Bolta.

Kolesarska ekipa Bahrain Merida ima novega polovičnega lastnika – britanskega avto-motovelikana McLaren. Zakaj je to zanimivo za Slovence? Ker je v ozadju posla prav Slovenec. Novomeščan Milan Eržen je pomagal »postaviti« ekipo, zdaj se Bahrajnu, kjer dela, obeta še tovarna visokotehnoloških koles. Kaj bo lahko od tega imelo Novo mesto?

Daimlerjeva napoved 20-milijardne investicije v baterijske celice opozarja na dolgoletno rano nemške avtomobilske industrije. Tudi na pobudo Angele Merkel se Nemci za zdaj neuspešno trudijo vzpostaviti svojo proizvodnjo baterijskih celic in tako zmanjšati odvisnost od Azije, medtem pa Kitajci s proizvodnjo prihajajo v Nemčijo.

Ekskluzivno sem preizkusil novi Lexusov mali SUV – UX250h, ki bo na naš trg zapeljal šele maja prihodnje leto. Kompaktni športni terenec z iskrivim hibridnim pogonom, imenitno izdelavo in materiali ima tako mladostno dušo, da utegne znamki priskrbeti precej širši krog kupcev.

Ekskluzivna prva vožnja še z novo toyoto rav4 hybrid, ki je znova postala pravi SUV. V osnovi takšna kot pred 24 leti, a večja, prostornejša in hibridna. Po prvih vožnjah se zdi, da bo ponudila dobro kupčijo.

Preizkusil sem tudi novega jaguarja i-pace, prvega popolnoma električnega jaguarja, ki je avtomobilski svet postavil na glavo. I-pace je avto nasprotij, športni terenec z električnim motorjem, težak prek dve toni, ki se pelje, in ne rjovi, kot športni avto.

Zgodovina forda focusa je dolga in pestra: dve desetletji, tri zelo uspešne generacije, več kot 50 mednarodnih priznanj in kar 16 milijonov prodanih vozil. Preizkusili smo karavanski focus z 1,5-litrskim turbomotorjem, to pa je šele prvi iz serije podrobnih zapisov o focusu.

Direktorji Daimlerja, Volkswagna in BMW so z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom govorili o nesoglasjih na področju mednarodne trgovine. Trojica je bila po sestanku optimistična.

Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Slovenci večino poti bolj iz nuje kot pa izbire opravimo z avtomobilom, k znižanju stroškov in zmanjšanju količine izpustov pa pomagajo multimodalnost, sopotništvo in učinkovita vozila.

Elon Musk je izkoristil krčevito reorganizacijo General Motorsa, ki vključuje tudi zapiranje tovarn v ZDA, in napovedal, da bi lahko kakšno od njih kupil za proizvodnjo tesel. Gre spet le za piar?

Splošno sodišče EU je ugodilo tožbam mest Pariz, Bruselj in Madrid ter razglasilo delno ničnost uredbe evropske komisije, s katero je ta določila previsoke mejne vrednosti izpustov dušikovih oksidov za preizkuse novih lahkih potniških in gospodarskih vozil. Komisija namreč ni bila pristojna za spremembo mejnih vrednosti izpustov euro 6.

Nizozemec v ZDA: zapustil je vse, le Volvu je zvest že 56 let. Leo Gabriels je 75-letni Nizozemec, ki je že daljnega leta 1962 zapustil domače ognjišče, odšel s trebuhom za kruhom čez Atlantik in na koncu pristal v Kaliforniji, kjer že 40 let vodi Volvovo delavnico.

Največji hyundai se seli stopničko višje. Santa fe v četrto ni le oblikovno drzen, ampak ponuja še več prostora, udobja in bogate opreme, ob tem pa navduši tudi s sodobno tehniko, širokim naborom varnostno-asistenčnih sistemov in dostopno ceno, s katero naj bi letno prepričal 200 Slovencev.

Mitsubishijev “zeleni” prvak z novimi aduti. S ceno od 36.600 evrov, tremi motorji in realnim električnim dosegom 45 kilometrov je k nam zapeljal mitsubishi outlander, svetovni uspešnež med priključnimi hibridi.

Prodaja novih avtomobilov v EU je novembra upadla tretji mesec zapored. V primerjavi z lanskim novembrom se je skrčila za osem odstotkov, na 1,12 milijona. Mesec pred tem je bil upad 7,3-odstoten. V prvih 11 mesecih se je prodaja novih avtomobilov na letni ravni sicer povečala za 0,8 odstotka, na 14,16 milijona. V Sloveniji je bilo novembra prodanih 5.192 novih avtomobilov, kar je 17,5 odstotka manj kot novembra lani.

Bram Schot je junija na vrhu Audija začasno zamenjal Ruperta Stadlerja, ko je ta zaradi domnevnega prikrivanja podatkov in zavajanja v oglaševanju dizelskih motorjev odšel v pripor. Januarja pa bo krmilo nemške prestižne znamke prevzel tudi kot polnopravni predsednik uprave.

Japonsko tožilstvo je nekdanjega predsednika upravnega odbora Nissana Carlosa Ghosna uradno obtožilo zaradi prikrivanja dejanske višine osebnih dohodkov v obdobju petih let.

V usnje oblečen volan še ni dovolj za varno upravljanje vozila. V modernih časih si želijo vozniki kar največ ukazov izvajati tako, da se jim ni treba odmikati od armaturne plošče.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Slovenija
Spinalna mišična atrofija
Medicina danes
SlovenijaTanja Loboda*, izr. prof. dr. Damjan Osredkar* Spinalna mišična atrofija

Spinalna mišična atrofija (SMA) je dedna živčno-mišična bolezen s pojavnostjo eden na 11 tisoč živorojenih otrok, za katero so značilne mišična oslabelost, huda gibalna oviranost, odpoved dihanja in prezgodnja smrt. Deduje se avtosomno recesivno in jo najpogosteje povzroča delecija ali mutacija v genu SMN1 (survival motor neuron 1) na kromosomu 5, ob ohranitvi ene ali več kopij skoraj identičnega gena SMN2 (survival motor neuron 2). Takšna genska napaka vodi v zmanjšano tvorbo beljakovine SMN, ki je ključna za zdravje in preživetje motoričnih živčnih celic (1).

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)