Avto

Mitsubishijev “zeleni” prvak z novimi aduti

S ceno od 36.600 evrov, tremi motorji in realnim električnim dosegom 45 kilometrov je k nam zapeljal Mitsubishi outlander, svetovni uspešnež med priključnimi hibridi.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.12.2018 00:01
Čas branja: 5 min

Mnogi poznate zelo uspešno zgodovino Mitsubishija v motošportu ali pa njihove robustne in neuničljive terence, manj pa vam je najbrž znano, da imajo tudi razmeroma dolgo zgodovino električnih vozil. Začeli so že leta 1971 z modelom minica van EV, v zadnjih letih pa je uspešnica številka 1 outlander PHEV - najbolje prodajan priključno-hibridni SUV na svetu.

Več kot 153 tisoč kupcev je odlična popotnica za prenovljeni model, sploh če pomislimo na dizlom nenaklonjen čas in veliko popularnost športnih terencev. Pri Mitsubishiju so trende sicer dobro izkoristili, saj jim SUV vozila pomenijo več kot tričetrtinski delež prodaje, delež električnih vozil in priključnih hibridov pa znaša skoraj 15 odstotkov.

Outlander je s prenovo bolj ali manj dobil tehnične popravke, saj je vidnih sprememb bore malo. Nove so tako LED-luči, rahlo spremenjena je maska, voznika in potnike pa v kabini pričakajo boljši sedeži in oblazinjenje ter drugačna ročica menjalnika in dodelani merilniki.

Ti ostajajo analogni, čeprav bi se za tak avto spodobilo nekaj digitalizacije. Nekaj vizualnih sprememb je deležen tudi informativno-razvedrilni sistem, ki deluje nekoliko hitreje.

A bolj kot to bosta kupce razveselil pogon in doseg na elektriko. Outlanderja poganjajo trije motorji, en bencinski in dva električna. Pogonska zasnova sicer ni novost - outlander PHEV je v osnovi narejen kot električno vozilo, kar pomeni da je baterija na sredini spodaj, po en električni motor pa poganja svojo os -, a so vsi motorji zdaj zmogljivejši. Kupci so bili namreč nezadovoljni zaradi pogostega vklapljanja glasnega motorja, avtomobil pa med vožnjo ni bil dovolj agilen.

Bencinski štirivaljnik, ki v določenih razmerah deluje v varčnem Atkinsonovem načinu delovanja, ima tako po novem prostornino 2,4 litra in največjo moč 99 kW (135 KM) oziroma 10 kW več kot prej, večji je tudi navor. Dva električna motorja poskrbita za dodatno živahnost in pa zgolj električno vožnjo, pri čemer prednji zmore 10 odstotkov več moči oziroma 60 kW, zadnji pa je zdaj za 10 kW močnejši in zmore 70 kW. Večja je tudi moč litij-ionskega sklopa akumulatorjev, ki po novem zmore 13,8 kWh (prej 12 kWh).

Outlander PHEV kot eden redkih na trgu lahko deluje tudi v zaporednem hibridnem načinu - bencinski motor je tako zgolj generator elektrike - ali pa v vzporednem, ko vsi trije motorji poganjajo kolesa. V samo električnem načinu naredi med 45 do 57 kilometrov in se takrat vozi največ 135 km/h (prej 125 km/h), zaradi povečane moči pa je tudi bolj živahen kot prej.

Pogonski sistem ohranja nastavitve Normal za avtomatsko upravljanje sklopa, program Save ohranja napolnjenost baterije, izbira Charge poskrbi za aktivno polnjenje baterije s pomočjo bencinskega motorja, način EV pa omogoča vožnjo le na elektriko.

Pri zaviranju je na voljo kar 5 stopenj regeneracije, pri čemer na najmočnejši zavor skoraj ne potrebujete. Na navadni vtičnici (10 A) boste outlanderja PHEV sicer napolnili v petih urah in pol, na hitri polnilnici pa se bo baterija v manj kot pol ure napolnila na 80 odstotkov.

Med prednosti outlanderja PHEV so kupci uvrstili tudi štirikolesni pogon, ki ga pri Mitsubishiju imenujejo SAWC (Super All Wheel Control). Zdaj je bogatejši za programa sport in snow, med bolj zanimive lastnosti pa lahko umestimo tudi dejstvo, da lahko proizvaja elektriko za zunanje odjemalce, denimo vašo hišo - 230-voltna vtičnica v avtu je tako zmožna napajati kar 1.500-vatno napravo, kar lahko izkoristite za kuhanje kave ali sesanje.

Prenovljeni Mitsubishi outlander PHEV naj bi letno prepričal 40 kupcev, pri tem pa bo svojo vlogo odigrala tudi državna subvencija v višini 4.500 evrov. Osnovni model Intense je tako namesto za 41.100 evrov vaš za 36.600 evrov, za skoraj tri tisočake je dražji model Instyle, na vrhu ponudbe pa je Diamond za 43.200 evrov s subvencijo. Omeniti velja, da splošna garancija znaša pet let oziroma 100 tisoč kilometrov, na baterijski sklop pa kar osem let oziroma 160.000 prevoženih km.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
V udobnem prijemu nemško-češke dvoživke
Avto
AvtoUroš Božin V udobnem prijemu nemško-češke dvoživke 9

S prvim Škodinim priključnim hibridom smo prevozili skoraj 1.700 kilometrov in preverili, kakšen je električni doseg, kako dolgo se polni in kakšna je poraba, ko zmanjka elektrike.

FINANCE
PMM
Hibrid, ki ostaja zvest lahki gradnji superšportnika
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Hibrid, ki ostaja zvest lahki gradnji superšportnika 4

McLaren artura je angleški superšportnik, ki lahko vozi le na elektriko, a ostaja lahek in izjemno hiter, vozniku pa še vedno pričara dramo bencinskega motorja.

FINANCE
PMM
Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga

Citroën predstavlja ë-berlingo van, električno različico svojega lahkega gospodarskega vozila, ki bo v prodajne salone zapeljala v drugi polovici leta 2021; ob 800-kilogramski nosilnosti bo omogočal doseg do 275 kilometrov

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
PMM
Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov 2

Lani je prodaja električnih avtov in priključnih hibridov zrasla za 40 odstotkov, na prvem mestu je spet Tesla.

FINANCE
PMM
Prodaja avtomobilov v rdečem, le električni so vroče žemljice
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostUroš Božin Prodaja avtomobilov v rdečem, le električni so vroče žemljice

V Evropi, kjer se je celotna prodaja skrčila za petino, se je prodaja električnih vozil in priključnih hibridov povečala za 137 odstotkov

FINANCE
PMM
Priključni hibridi: izjemna ponudba in piškavo zanimanje. Zakaj se ne primejo bolje?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostUroš Božin Priključni hibridi: izjemna ponudba in piškavo zanimanje. Zakaj se ne primejo bolje? 6

Prečesali smo ponudbo priključnih hibridov in jih zbrali na enem mestu: koliko stanejo, koliko kilometrov prevozijo na elektriko in koliko moči imajo?

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)