(Intervju) Avstrijka, ki je zasnovala šefa sipin Bližnjega vzhoda (Intervju) Avstrijka, ki je zasnovala šefa sipin Bližnjega vzhoda V moškem svetu avtomobilov se dame redko prebijejo v ospredje. Ena takšnih je Avstrijka Caroline Krismer, strojna inženirka in ekonomistka, ki se je kalila v Magni, se izpopolnjevala pri projektu za Lamborghini, v celoti vodila projekt maseratija GT in za češnjo na torti od začetka do konca vodila nastajanje prvega Rolls-Royceovega luksuznega terenca.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.
(Video) Sopotništvo oziroma kako »nujno« zlo obrnete v prihranke na celi črti (Video) Sopotništvo oziroma kako »nujno« zlo obrnete v prihranke na celi črti S pravim avtom in sopotništvom do desetkrat nižjih stroškov, pa še pozabljeno družabnost boste obudili v sicer samotnih jutrih
Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema? Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema? Vzporedno smo zapeljali dva najnovejša forda focusa s povsem različnima motorjema in ugotovili, da so razlike med dizlom in bencinarjem bolj simbolne; ali drugače: z nobenim ne boste zgrešili, le o svojih potrebah prej razmislite.

Ford, ki pravila igre piše na novo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
Ford dodaj
Focus dodaj
Head dodaj
 
Čas branja: 8 min
12.12.2018  23:20
Test: ford focus 1.5 ecoboost titanium business wagon automatic nikoli ni bil stranski igralec, v novi generaciji pa je postal celostno tako zelo dober, da je zapeljal na novo, višjo raven

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
Ford dodaj
Focus dodaj
Head dodaj

Zgodovina forda focusa je dolga in pestra: dve desetletji, tri zelo uspešne generacije, več kot 50 mednarodnih priznanj in kar 16 milijonov prodanih vozil. Preizkusili smo karavanski focus z 1,5-litrskim turbomotorjem, to pa je šele prvi iz serije podrobnih zapisov o focusu.

»Hočemo, da se ljudje zaljubijo v focusa in dolgo ostanejo zaljubljeni,« pravi Amko Lee­nart, prvi človek oblikovanja pri evropskem Fordu. Da ne gre le za prazne besede, smo lahko preverili na našem preizkusu, saj smo ugotovili, da focus s svojo četrto generacijo še nadgrajuje vse, kar so kupci doslej občudovali na njem.

Prostorsko velik in sodoben

Focus je izdelan na povsem novi platformi in navduši tudi v notranjosti. Čeprav ostaja enako velik, okreten in uporaben, pa je zaradi petcentimetrskega prirastka v medosju veliko bolj prostoren.

Prostorna ter intuitivno zasnovana kabina zagotovi prijetno in sproščujoče okolje, uporabljeni so novi materiali, sodobne oblikovne rešitve pa so združene z naprednimi tehnologijami. Osrednje mesto zaseda zaslon za prikaz različnih podatkov, ki je postavljen visoko in na sredino armaturne plošče, kar pripomore k preglednosti.

Spredaj se sedi zelo udobno, zadaj več kot spodobno, prtljažnik pa s 375 (kombilimuzina) oziroma kar 608 litri (wagon) zadosti tudi razvajenim družinam in poslu.

Manj, a ne povsem brez stikal

Stikal je manj kot prej, pohvalno pa pri Fordu tako čaščeni digitalizaciji vseh vrat še niso odprli na stežaj. Ugaja grafika merilnikov, ergonomija je zelo dobra, tudi kakovost uporabljenih materialov je na najvišji ravni, na voljo je tudi projicirni (head up) prikazovalnik pred volanom s širokim naborom podatkov.

A ne glede na vse – dobrega avtomobila že dolgo ne delajo več zgolj vidni elementi.

Vozna dinamika prilagojena osebnim potrebam

Kdor se v focusa ne zaljubi na pogled ali otip, pa se zagotovo po prvih odpeljanih kilometrih. Odlična dinamičnost v vožnji je tudi v tej izdaji ena od njegovih glavnih odlik, za kar poskrbijo izvrstna komunikacija volana s cesto, primerno podvozje, ustrezni motorji in po novem nastavljivo blaženje ter trije različni vozni programi (eco, normal in sport).

S pritiskom na gumb si voznik namreč prilagodi odzivnost blaženja, volanskega mehanizma, stopalke za plin, nekaterih asistenčnih sistemov in samodejnega menjalnika. Focus se je tudi po tej plati povzpel v vrh, saj mu poleg ovinkov ugaja tudi kakšna drugačna cestna okoliščina, denimo jutranja oziroma popoldanska prometna konica, ko vsi okoli vas izgubljajo živce.

Osemstopenjski samodejni menjalnik ruši mite

Za dobro počutje na vseh poteh bo v focusu odlično poskrbel nov osemstopenjski samodejni menjalnik. Ob misli na avtomatiko ima veliko slovenskih voznikov predsodke, nekaj zaradi starega slovesa, da je tak menjalnik predrag, da veča porabo, da je kvarljiv in da je pač vožnja z ročnim menjalnikom bolj preprosta.

Ti miti v praksi gotovo ne držijo, saj se nam Fordova avtomatika s 1.930 evri doplačila ne zdi predraga, v praksi pa je toliko razvita, da po hitrosti pretikanja prehiteva ročnega, poraba pa je enaka ali celo manjša.

Mit o dolgočasni vožnji ovržeta program sport in možnost ročnega pretikanja z obvolanskimi prestavnimi ušesi, a bolj kot to je treba opozoriti, da je vož­nja s samodejnim menjalnikom udobnejša, speljevanje v klanec povsem brez napora, vožnja po mestu ter v koloni pa veliko preprostejša in manj stresna.

Založen s sodobnimi varnostno-asistenčnimi pripomočki

Na vsakodnevnih poteh so ob elementih pasivne varnosti – focus je na preizkusnem trčenju prejel pet zvezdic – vse pomembnejše tudi najnovejše tehnologije, ki krepijo aktivno varnost in s katerimi novi focus ne skopari. Ob napredni multimediji, združeni pod imenom Sync3, in dostopu do svetovnega spleta največ pozornosti gotovo pritegnejo varnostno-asistenčni sistemi.

Teh ima focus toliko, kot jih pred njim ni imel še noben ford. Medtem ko so opozorilnik za mrtvi kot, kamera za vzvratno vožnjo s 180-stopinjskim kotom, opozorilo na avtomobile pri vzvratni vožnji ter seveda zaviranje v sili s prepoznavo pešcev in kolesarjev v večini znani, pa za udobnejšo, manj stresno in predvsem varnejšo vožnjo poskrbi zbir sistemov, združenih v Ford Co-Pilot 360.

Kako delujejo

Gre za širok nabor naprednih voznih tehnologij, ki vključuje prilagodljiv tempomat s funkcijo ustavljanja in speljevanja, s katero focus prilagaja svojo hitrost glede na vozilo pred vami. Če vozilo pred vami zavira, bo sistem to zaznal in prilagodil hitrost, kadar se bo cesta sprostila, pa bo vaš focus spet pospešil.

Eden od sistemov celo prepoznava prometne znake in lahko s pomočjo tempomata prilagodi hitrost vozila, sistem za preprečevanje menjave smernega pasu pa bo medtem zagotovil, da boste ostali na svojem delu ceste. V focusu je poskrbljeno tudi za tiste voznike, ki imajo težave s parkiranjem. Ob aktivaciji sistema samo izberete stran parkiranja in način parkiranja – paralelno ali pravokotno, pritisnete na gumb in vaše delo je opravljeno.

Trivaljnik, ki lahko deluje le po dveh

Ker je srce vsakega avtomobila motor, ima tudi v novem focusu ta še kako pomembno vlogo. Novi 1,5-litrski turbobencinar s 110 kilovati ima zdaj tri valje, ob tem zna enega med umirjeno vožnjo izklopiti in delovati le po dveh. Zaradi izboljšane zvočne izolacije se ju v notranjost potniške kabine skorajda ne sliši več. Moči in navora je dovolj za dinamično vožnjo, poraba sodobnega bencinarja pa je s 7,6 litra v pričakovanih, a ne tako nizkih mejah.

Tako in drugače pogleduje razred više

Ford focus se tako v primerjavi s tekmeci trenutno lahko postavi na sam vrh razreda. Vanj je prinesel nov veter, sam pa je postal boljši v vseh pogledih. Med največjimi izzivi je zanj predvsem njegova cena, saj je zaradi uvedbe cikla meritev WLTP in okoljskega predpisa Euro 6d ter tehnične in opremske nadgradnje precej dražji.

Zelo dobro opremljen testni focus 1.5 ecoboost titanium business wagon automatic z rednim popustom stane 25.370 evrov (z dodatno opremo celo 32 tisočakov), kar že sodi na raven razred večjih tekmecev. A kot zapisano, je takšen focus tudi po lastnostih povsem primerljiv z marsikaterim tekmecem razreda višje. Zato cenovni preskok razumemo tudi kot vsebinski, ta pa ponuja priložnost, da focus z novega položaja nagovori zahtevnejše kupce in kakšnega ukrade premijski konkurenci.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema? 3

Vzporedno smo zapeljali dva najnovejša forda focusa s povsem različnima motorjema in ugotovili, da so razlike med dizlom in bencinarjem...

AVTO
Testi
Testi Kako je ne tako mali focus dosegel in presegel večjega brata

Ford focus vs. mondeo karavan: novi focus se na prvi pogled ne zdi ravno tekmec večjim avtomobilom, vendar pa primerjava z mondeom...

AVTO
Posel
Posel Ford in Volkswagen: Partnerstvo, ki bo prihranilo milijardo dolarjev

Znanih je nekaj podrobnosti o strateškem partnerstvu med ameriškim in nemškim avtomobilskim velikanom. S sodelovanjem bosta družbi...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilski trg v EU: kje je prodaja rasla, kje upadla in kako se zdaj godi dizlu

Od lanskega do letošnjega tretjega četrtletja se je delež osebnih avtomobilov na dizelski pogon med vsemi novoprodanimi v EU zmanjšal...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Leto 2019 bo prineslo skromnejšo rast slovenskega izvoza

Kaj so glavni slovenski izvozni proizvodi, zakaj je večina izvoza namenjena le na nekaj ključnih trgov -- in kakšna bo rast slovenskega...

FINANCE
Članki
Članki Kaj ameriški volilni izid pomeni za tečaj dolarja, trgovinske spore in ameriško rast? 1

Demokrati so prevzeli večino v predstavniškem domu v ameriškem kongresu, medtem ko republikanci ohranjajo večino v senatu; pričakovati...

FINANCE
Je Trumpu uspelo zagnati rast z nižjimi davki ali jo poganja z dolgom? 6

To je vprašanje, ki se pojavlja ob svežih številkah o velikosti ameriškega proračunskega primanjkljaja, letošnjih projekcij...