Avto

(Prva vožnja) Toyota rav4 hybrid: pionirski SUV se je vrnil h koreninam

Obline so zamenjale oglate poteze, trebuh se je (podatki za ameriško različico) dvignil s 16 na skoraj 21 centimetrov, RAV4 pa je znova postal pravi SUV. V osnovi takšen kot pred 24 leti, a večji, prostornejši in hibriden. Po prvih vožnjah se zdi, da bo ponudil dobro kupčijo.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.12.2018 21:00
Dopolnjeno: 12.12.2018 08:01
Čas branja: 4 min
(Prva vožnja) Toyota rav4 hybrid: pionirski SUV se je vrnil h koreninam
Novi rav4 je ponovno ponosen SUV z oglato in visoko nasajeno karoserijo, nesramežljivo masko, velikimi lučmi in poštenim, 20,5-centimetrskim odmikom od tal.

Novo, že peto generacijo rav4 smo spoznavali na prvih vožnjah v Los Angelesu, saj uspešni SUV japonske znamke tekmuje v izboru za svetovni avto leta. Da je pomemben za Toyoto, ni dvoma, saj je lani našel prek 400 tisoč kupcev v svetu. Visoke številke pa dosega tudi v Evropi.

Nazaj h koreninam in dlje od tal

Kljub uspehu pa Toyota ni nadaljevala mehčanja SUV, ki je od prve generacije vsakič znova izgubil nekaj robustnosti, ker so pač tako velevali trendi. Novi rav4 je ponosen SUV z oglato in visoko nasajeno karoserijo, nesramežljivo masko in velikimi lučmi ter poštenim, 20,5-centimetrskim odmikom od tal, medtem ko je bil prejšnji oddaljen le 16 centimetrov. Le oglate plastične obrobe blatnikov, prav nerodno vtisnjene v pločevino, tako kot pri lexusu UX, oblikovalcem ne morejo biti v ponos.

Večji, bolj oglat in zelo prostoren

Novi rav4 je tudi nekaj večji, z dolžino 4,6 metra in medosjem 2,69 metra stopa na meje srednjega razreda, oglate oblike pa notranjo prostornost le še izboljšajo. Kabina namreč res ponudi prostornost in zračnost iz razreda višje, sedeži so čvrstejši in imajo daljšo sedalno površino, vozniško okolje s sedem- ali osempalčnim zaslonom v boljših paketih opreme (ta zaradi debelega okvira deluje še večji, kot dejansko je) pa je kakovostno in prijetno robustno, tako kot se za SUV spodobi.

Še pogled v prtljažnik, ki se s 580 litri uvršča med večje, predvsem pa med bolje oblikovane in najlažje dostopne v razredu. V tem pogledu je Toyotin SUV po občutku vsaj za razred večji od prestižnega brata lexusa UX. Obenem pa tudi za razred manj prefinjen, a nikakor ne cenen.

Močnejši hibrid iz lexusov

Rav4 je v prejšnji generaciji prvič dobil hibridni pogon, ki so ga kupci dobro sprejeli, zato je takšen tudi v novem. Že znani 2,5-litrski bencinski štirivaljnik, ki teče po varčnem Atkinsonovem ciklu, je tako močan kot v lexusih IS in ES. V osnovi zmore 130 kilovatov, v pomoč pa sta mu še elektromotor z 88 kilovati. Pri štirikolesnem pogonu pa še dodaten elektromotor s 50 kilovati, ki skrbi za pogon zadnjih koles.

Boljši menjalnik, dobro podvozje

Sistemska moč je 160 kilovatov (218 konjskih moči) pri prednje oziroma 163 kilovatov (222 konjskih moči) pri štirikolesno gnanem, kar še posebej zaradi bolj uglajenega brezstopenjskega menjalnika poskrbi za uglajeno vožnjo, obilo moči pri neslišnih startih in tudi dovolj močno pospeševanje (8,4 oziroma 8,1 sekunde do stotice), da se ravu4 ne bo treba skrivati pred dizelskimi tekmeci, s katerimi se bo soočil na našem trgu.

Rav4 ima tudi tri vozne programe, a na odzivnost motorja vidneje ne vplivajo. Vozne lastnosti in udobje pa so na solidni ravni, od komunikativnega volana, dobro nastavljenega podvozja do solidne zatesnjenosti, ki je na nekaj nižji ravni kot pri lexusu UX.

Pričakovana poraba in ugibanje o ceni

Poraba na razmeroma kratki vožnji je nihala med petimi in osmimi litri. Cene za rav4, ki bo februarja zapeljal na naš trg, pa še niso znane. Nekje med 30 in 35 tisočaki za prednje ali štirikolesno gnano različico bi bila prava vrednost zanj.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?

Toyota je leto 2020 zaključila s prvim mestom v svetovni prodaji. Na stari celini je Toyota lani prodala skoraj milijon vozil in si odrezala rekorden šestodstotni tržni delež, v Sloveniji pa ji je šlo dobro predvsem pri prodaji fizičnim osebam.

FINANCE
Avto
Toyota po petih letih nazaj na prestol
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota po petih letih nazaj na prestol

Toyota je objavila uradne rezultate prodaje za lani. Japonski proizvajalec je prodal 9,53 milijona vozil, kar je več od Volkswagna. Zato se po petih letih vrača na prestol.

FINANCE
Avto
Toyota povečala dobiček in izboljšala napovedi
Avto
AvtoUroš Božin Toyota povečala dobiček in izboljšala napovedi

Japonska družba se je uspešno spopadla s pomanjkanjem polprevodnikov, ki proizvodnjo v avtomobilski industriji ogroža že od konca leta.

FINANCE
PMM
Toyota popušča pri elektriki, aprila bo razkrila tekmeca tesli model Y in VW ID.4
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Toyota popušča pri elektriki, aprila bo razkrila tekmeca tesli model Y in VW ID.4 15

Toyota je pripravila popolnoma električni srednje velik športni terenec, razkrit bo konec aprila v Šanghaju

FINANCE
Avto
Nov vodilni položaj Slovenca v evropski Toyoti
Avto
AvtoMiloš Milač Nov vodilni položaj Slovenca v evropski Toyoti 2

Medvoščan Tom Fux je pred nekaj dnevi prevzel novo funkcijo v vrhu Toyote Motor Europe, ki skrbi za to znamko v Evropi, Rusiji in še v nekaterih okoliških državah. Fux je postal podpredsednik, odgovoren za prodajo, marketing in zadovoljstvo kupcev za znamki Toyota in Lexus.

FINANCE
Avto
Šef Toyote je najuglednejši menedžer v avtoindustriji, priznanje je namenil zaposlenim
Avto
AvtoMiloš Milač Šef Toyote je najuglednejši menedžer v avtoindustriji, priznanje je namenil zaposlenim

Predsednik uprave Toyote Akio Toyoda si je prislužil naziv najuglednejšega menedžerja leta 2021 v izboru Svetovni avto leta, zanj smo glasovali tudi na Financah