Avto

Največji Hyundai se seli stopničko višje

Santa Fe v četrto ni le oblikovno drzen, ampak ponuja še več prostora, udobja in bogate opreme, ob tem pa navduši tudi s sodobno tehniko, širokim naborom varnostno-asistenčnih sistemov in dostopno ceno, s katero naj bi letno prepričal 200 Slovencev.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.12.2018 09:04
Dopolnjeno: 09.12.2018 09:28
Čas branja: 5 min

Hyundai se od nekdaj spozna na majhne avtomobile - kar pomislite na priljubljeni in trdoživi pony -, a da se dobro znajde tudi med velikimi, priča največji santa fe. Kot največji med vsemi modeli je v treh generacijah prepričal 400 tisoč evropskih kupcev, na pragu polnoletnosti pa je tudi na slovenske ceste zapeljala četrta generacija. In njene ambicije so s ceno od 34.990 evrov vse prej kot majhne.

Že na pogled je novi santa fe samozavesten in drzen. V dolžino je pridobil osem centimetrov ter meri 4,77 metra, oblikovno pa je precej podoben manjši koni. Spredaj se bohotijo nova dvodelna žarometa ter velika kaskadna motorna maska, z boka dobro skriva velike mere, zadaj ima LED-luči s 3D učinkom, smernika pa sta prostor našla na odbijaču. Njegovo medosje so raztegnili za kar 6,5 centimetra, prirastek pa vseeno ni tako očiten, kot kaže njegova zunanja podoba.

Santa fe navduši tudi v kabini. Že prvi stik je pokazal, da se santa fe tako s sodobno obliko kot s kakovostjo. materialov in izdelavo seli stopničko višje. Na veselje bolj tradicionalnih voznikov ni podlegel novodobnim trendom, saj ohranja konkretno število klasičnih stikal, a so zdaj razporejena precej bolj smiselno. Armaturna plošča deluje širše, prostora se zdi več, čeprav je avtomobil širši za vsega centimeter.

Večji je tudi zaslon na dotik, ki v osnovi meri 7 palcev, na voljo je tudi večji 8-palčni, multimedijski sistem pa ponuja povezavi Android Auto ter Apple CarPlay. V osnovi so merilniki klasični oziroma analogni, med njimi pa je 3,5-palčni zaslon, ki prikazuje nekaj osnovnih podatkov, a vendar lahko santa fe prvič opremite tudi s 7-palčnimi digitalnimi merilniki ter z nekoliko večjim projekcijskim prikazovalnikom.

Za voznika je dobro poskrbljeno, potnike pa bodo gotovo navdušili bolj kakovostni in na otip prijetnejši materiali. V drugi vrsti sta dva USB-priključka, na voljo je tudi 220-voltna vtičnica, bolj kot to pa je pomemben podatek, da je zadaj na vzdolžno pomičnih sedežev za 38 milimetrov več prostora v predelu kolen, klop pa je nameščena 18 milimetrov višje.

Tudi novega santa feja lahko opremite z dvema dodatnima sedežema v tretji vrsti (dodatek 1.200 evrov), ki imata dodatnih 22 milimetrov več prostora za glave. V primeru sedmih sedežev bo prtljažnik - odpira in zapira se s pomočjo elektrike - pogoltnil 547 litrov, sicer pa 625, oziroma 40 več kot prej.

Pri nas sta v santa feju na voljo dva dizelska motorja. Dvolitrski dizel zmore 110 (150 KM) ali 136 kilovatov moči (185 KM), 2,2-litrski štirivaljnik pa iztisne 147 kilovatov (200 KM) ter 440 Nm navora - pri slednjem je za 2.200 oziroma 2.800 evrov na voljo tudi osemstopenjska avtomatika (višje doplačilo prinaša tudi radarski tempomat).

Kot se za velikega športnega terenca spodobi lahko kupci izbirajo med 2- ali 4-kolesno gnano verzijo. Zmogljivejši dvolitrski dizel je vedno povezan z osemstopenjsko avtomatiko in s štirikolesnim pogonom, pri vstopnem dizlu pa je 4WD na voljo za doplačilo dva tisoč evrov.

Pri Hyundaiju so štirikolesni pogon precej dodelal. Sistem HTRAC namreč omogoča optimalno porazdelitev navora glede na razmere na cesti. Prenos moči na kolesa se tako spreminja glede na izbrani način vožnje in je prikazana na instrumentni plošči. HTRAC v načinu Sport tako do 50 odstotkov navora preusmeri na zadnji kolesni par, v načinu Comfort gre tja do 35 odstotkov navora, v načinu ECO pa v prid nižji porabi goriva HTRAC na zadnji kolesi preusmeri le do 20 odstotkov navora.

Santa fe je tudi varnostno dobro preskrbljen, saj sistem Smart Sense združuje kopico znanih varnostnih asistentov. Hyundai ob tem uvaja novost - sistem, ki s pomočjo ultrazvočnih senzorjev preverja prisotnost potnikov ter opozori voznika ob njegovem izstopu. Novost predstavlja še sistem za varno izstopanje, ki bdi nad bližajočimi se vozili - v primeru njihove zaznave za trenutek prepreči odpiranje zadnjih vrat. Santa fe se je tudi sposoben ustaviti, če pri vzvratnem premikanju v bližini zazna vozilo ali pešca.

Za novi santa fe boste odšteli najmanj 34.990 evrov, najbolj opremljena različica pa bo vaša za 50 tisočakov. Na končno ceno vplivata izbira motorja, menjanika, pogona in seveda izbira enega izmed štirih različnih paketov opreme ter raznovrstna dodatna oprema. Slovenski zastopnik meni, da je novi santa fe tako dober, da bo lahko zadovoljil vsaj 200 kupcev na leto.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

FINANCE
Avto
Korejsko-evropska novost, ki bo zmedla Hyundaieve kupce
Avto
AvtoUroš Božin Korejsko-evropska novost, ki bo zmedla Hyundaieve kupce

Hyundai bayon je najmanjši križanec oziroma mestni terenec korejske znamke. Po velikosti je vskočil med i20 in kono, cenovno pa je z zadnjo izenačen, v nekaterih primerih tudi dražji.

FINANCE
Avto
Hyundai i20: Iz obstranca v tarčo
Avto
AvtoUroš Božin Hyundai i20: Iz obstranca v tarčo 6

Hyundai i20 prijetno preseneti. Evropske tekmece je ujel, v nekaterih pogledih pa jih prekosil.

FINANCE
Avto
Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih
Avto
AvtoMiloš Milač Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih

Škoda octavia je slovenski avto leta 2021, premagala je volkswagna golfa, peugeota 2008, hyundaia tucsona in renaulta capturja.

FINANCE
Avto
Prednost v ceni ali tehniki
Avto
AvtoMiloš Milač Prednost v ceni ali tehniki

Kandidat za službeni avto leta: hyundai i30

FINANCE
Avto
Hyundaieva nova električna zgodba
Avto
AvtoUroš Božin Hyundaieva nova električna zgodba 6

Ioniq 5, začetnik nove električne znamke, bo ponudil do 480 kilometrov dosega, izjemno hitro polnjenje ter prostorno in moderno kabino

FINANCE
Avto
Spredaj kot sodoben osebni avto, zadaj pa pogoltne dve evropaleti
Avto
AvtoBoštjan Paušer Spredaj kot sodoben osebni avto, zadaj pa pogoltne dve evropaleti 3

Volkswagen caddy pete generacije je nov dobesedno od nog do glave – večji, udobnejši, varnejši in digitaliziran.