Avto

Z vrhovnim šefom BMW o krizi, z dekleti o tehniki in s škodo o golfu

Razburljiv teden je prinesel zanimivosti iz vseh vetrov, ekskluzivni intervju s predsednikom uprave BMW Haraldom Krugerjem, prelomnice v VW in Audiju, prve vtise s hibridno hondo CR-V in mercedes-benzom razreda B ter še veliko drugega.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

07.12.2018 14:04
Čas branja: 5 min

Vrhunec moje poti v Los Angeles je bil vsekakor intervju s predsednikom uprave BMW Haraldom Krugerjem. Po številnih pogovorih, ki sem jih imel s člani uprave nemške znamke, je ta s Krugerjem prvi po tistem z vrhovnim šefom o(Helmutom Pankejem#Helmut Panke) leta 2003 v Kuala Lumpurju. Prvi mož BMW me je presenetil z dostopnostjo in skromnostjo, ki nekako ni tipična za to znamko. Na vprašanja je odgovarjal bolj neposredno, kot sem pričakoval, razgovoril se je celo o krizi, ki v tem hipu še nekako lebdi v zraku. Skratka, premijska izkušnja!

Iz Los Angelesa sem prinesel še zanimivo fotogalerijo salonskih deklet, ki so se letos ponosno predstavile kot produktne specialistke. »Oznaka fotomodel nas žali,« sta mi zabrusili dve in se umaknili objektivu. Pa so res tehnično tako dobro podkovane, kot menijo same, preveril sem …

Nova škoda scala, razkrita včeraj zvečer v Tel Avivu, se mi je zdela iz pravega testa, da lahko ogrozi tudi kralja kompaktnega razreda, sicer bratranca volkswagna golfa. Zgolj v teoriji sem analiziral prednosti scale, pa tudi slabosti v primerjavi z golfom.

Bavarsko-češki teden je zaokrožila še ena škoda, prva električna, ki se je pojavila na slovenskih tleh – za zdaj še konceptna in prelestna vision E. Kakšna je futuristična škoda v živo in kaj je o njej povedal šef Škode Petr Podlipny?

Kolegi iz revije Manager so pripravili napovedi za leto 2019 po panogah, v mojem pismu in na portalu postavljam v ospredje avtomobilsko panogo.

Volkswagen je v času intenzivne elektrokomunikacije dodal še en kamenček v mozaik – napovedal je, da bo leta 2026 razvil zadnjo generacijo klasičnih motorjev z notranjim izgorevanjem.

Sestrski Audi je napovedal dodatna vlaganja v elektromobilnost in avtonomna vozila, do leta 2023 je pripravil kar 14 milijard evrov.

Uroš je odletel v Sevillo na zmenek s hondo CR-V s hibridnim pogonski sklopom in ugotovil, da je ta zanimiva alternativa dizelskemu motorju. Kupcem sicer kaj dosti drugega ne preostane, saj je dizelski CR-V preteklost.

Janez je na Majorki spoznaval novi mercedes-benz razreda B, kompaktni enoprostorec, ki trmasto in uspešno kljubuje trendovskim športnim terencem in se ne zmeni za protidizelsko ofenzivo.

Matej pa je za Trende preveril, kateri so najdražji avtomobili v Sloveniji, in opisal prvih pet.

Nato se je lotil preverjanja odzivov na radikalne napovedi ameriškega General Motorsa, ki odločneje vstopa v elektromobilnost, zato mora krčevito rezati stroške.

Jure se je tudi ta teden ukvarjal z bencinom in dizlom, nedeljsko vprašanje se je glasilo, ali se bo bencin pocenil že četrtič zapored. Odgovor je, kot ponavadi, dobil v torek.

Slovenska Kia je predstavila osveženega športnega terenca sportage, Uroš pa je preveril, kaj je novega in koliko stane uspešni korejec.

V ponedeljek bodite pozorni na dve dobri zgodbi – intervju z direktorjem Audija v Sloveniji Francijem Bolto, ki se je razgovoril tudi o elektromobilnosti in tem, kako jo bo približal Slovencem, ter ekskluzivnih prvih vtisih s preizkušnje lexusa UX – najmanjšega SUV te znamke, ki je izjemno zanimiv.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev'
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev' 5

Korejska Kia je včeraj razkrila podrobnosti prvega samostojno razvitega električnega avtomobila EV6, ki sloni na 800-voltni električni platformi, razviti v hrvaškem Rimcu. Novi EV6 ponuja velik razpon moči motorjev, pogonov in velikosti baterij. Vrhunski model GT pa se bo bojeval kar s teslo model 3 performance.

FINANCE
PMM
To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca 10

Kia EV6 si osnovo in tehniko deli z ioniqom 5 – prvim električnim avtov nove znamke, ki izhaja iz Hyundaia.

FINANCE
PMM
Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec 7

Za ceno od 36 do 40 tisoč evrov dobite neopazen, a uporaben in prostoren električni avto z več kot 400 kilometri dosega in 200 »konji«.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem
Avto
AvtoUroš Božin Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem 4

V primerjavi več kot 20 električnih avtomobilov na ADAC ugotavljajo, da velikost baterije ni vse. Vendar tudi poraba energije ne pove celotne zgodbe.

FINANCE
Slovenija
Bidnova inavguracija je borzam dobro dela
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Bidnova inavguracija je borzam dobro dela

Svetovni borzni indeksi so se v tednu Bidnove inavguracije izkazali z rastjo

FINANCE
Avto
Korejci presenetili z novim pristopnim križancem
Avto
AvtoUroš Božin Korejci presenetili z novim pristopnim križancem 4

Po osveženi koni in prenovljenem tucsonu so razkrili še križanca z imenom bayon; v Slovenijo bo pripeljal maja, cenovno pa bi moral biti uvrščen pod kono

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)